Kruuse: väikepidajatel tuleb aidata seakasvatussektorist väljuda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

VILJANDI, EESTI, 22JUL15 Viljandimaa veterinaarkeskus lõpetas kolmapäeva pärastlõunal Paugo talu Ridaküla sigalas olnud haigestunud loomade gaasitamine. Valma külje all asuvas Ridaküla sigalas oli esmaspäevase seisuga 191 siga, kellest osa surid juba pühapäeval.  ELMO RIIG/SAKALA

Seakatku tõrje. ARHIIV

Maaeluminister Urmas Kruuse tegi seoses kasvanud seakatkuohuga Maaelu Edendamise SA (MES) nõukogule ettepaneku jätkata bioohutusriskide vähendamiseks eelmise aasta augustis alustatud meetmega, millega soodustatakse väikesemahulisest seakasvatusest loobumist.

„Hiljutised taudijuhtumid Poolas, Leedus ja ka Eestis näitavad, et meie regioonis muutub seakasvatus pideva taudiohu tõttu järjest riskantsemaks ja nõuab pidevaid investeeringuid bioohutsse,“ ütles Kruuse. „See muudab väikesemahulise seakasvatuse problemaatiliseks. Seepärast peame olema valmis soodustama seakasvatusest ajutist väljumist, et vähendada taudiriske.“

2015. aastal toetas Maaelu Edendamise sihtasutus 121 väikese seakasvatuse omanikku, kes soovisid tegevuse lõpetada seniks, kuni Eestis püsib seakatku puhangute risk. Kokku esitasid 121 seakasvatajat MESile 133 taotlust 498 sea kompenseerimise kohta ning toetusi maksti välja enam kui 45 000 eurot.

Tänavu on Eestis diagnoositud sigade Aafrika katk kolmes Jõgevamaa seapidamises, kus kokku peeti 16 kodusiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments