Haapsalu suplusvesi on puhas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

VASIKAHOLM RAND PÄIKE MERI SUVI10

 

Terviseameti andmeil on Läänemaa ametlik randade suplusvesi puhas, kuid võib sellele vaatamata tundlikumatele inimestele löövet tekitada.

Viimati võttis terviseameti Haapsalu esinduse spetsialist Lea Kiis Läänemaa neljast ametlikust rannast veeproovi juuni keskel. „Siis olid tulemused väga head,” ütles ta.

Kiisi sõnul on ilmastik, kus soojad ja jahedamad ilmad vahelduvad ning vahepeal on olnud ka vihmasadu, suplusvee korrasolekut soosinud.  

Siiski on ka terviseametile tulnud teateid lastest, kes Paralepas supeldes lööbe saanud. Lea Kiisi sõnul võib lööbe põhjuseks olla meie randade, kus kipub taimestikku kasvama, eripära. Tema sõnul on meie randades pikk nimekiri vetikatest. „Ja osad inimesed ongi nende suhtes väga tundlikud,” lisas Kiis.

Paralepa rannas on väljas ka silt selle kohta, et vesi võib löövet tekitada.

Kiis lisas, et pärast suplust tuleks kindlasti end ka mageda veega puhtaks pesta. „Kui meres on supeldud, tuleks dušši alt läbi käia,” ütles ta.  

Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna spetsialisti Sirli Vaksmanni sõnul on dušši paigaldamine Paralepa randa päevakorral ja eesmärk on see veel sel suvel püsti panna. „Praegu on otsustamata, kas teha välidušš või paigaldada see siseruumidesse,” lisas ta.

Ametlikest supelrandadest nagu Paralepa, Vasikaholmi, Aafrika ja Roosta rand, võtab terviseamet veeproove korra kuus. Kiisi sõnul võtab ta ranna omanike, ehk siis omavalitsuste tellimusel vähemalt korra suve jooksul proove ka mitmeametlikest supelrandadaest nagu Väike-Viik Haapsalus ning Österby ja Dirhami Noarootsis. Tavaliselt võetakse need proovid suplushooaja keskel juulis.

Kiisi sõnul pole ülejäänud omavalitsused suplusevee proovide vastu huvi tundnud, kuigi populaarseid supluskohti on teisteski omavalitsustes.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments