Haapsallu saabus eile uus pagulaspere

Kaie Ilves

kaie@le.ee

pagula 

MTÜ Pagula aitab Eestis uut elu alustada kahel pagulasperel. Arhiiv

Siseministeerium teatas täna hommikul, et eile saabus Kreekast Eestisse kaks Euroopa rändekava alusel vastu võetud perekonda Süüriast. Peredele tulid vastu tugiisikud ja nad liikusid edasi oma uutesse kodudesse, mis asuvad Tallinnas ja Haapsalus.

Tallinasse elama asuvas peres on peale ema ja isa üks eelkooliealine laps. Isa on õppinud tisleriks ja ekskavaatorijuhiks. Ema on lühikest aega õppinud ülikoolis ja valdab peale oma emakeele ka inglise keelt. 

Haapsalusse saabunud peres on kolm last. Ema ja isa räägivad peale oma emakeelele inglise keelt. Naine on töötanud õpetajana. Mees on õppinud kõrgkoolis ja pidas poodi. Haapsalu perel aitab siin elu sisse seada MTÜ Pagula.

Kõikide Eestisse ümberpaigutatavate inimeste puhul selgitatakse enne nende siia saabumist välja nende taust. Kreekas teevad sõjapõgenikega intervjuu Eesti politsei- ja piirivalveameti, kaitsepolitseiameti ja sotsiaalministeeriumi töötajad. Tutvustatakse ka Eestit, rahvusvahelise kaitse saanud inimeste õigusi ja kohustusi Eestis ning kohalikke tavasid.

Eesti on seni ümber paigutanud 27 sõjapõgenikku Kreekast. Esimesed pagulaspered Türgist võiksid Eestisse jõuda juulis.

14. juuni seisuga on Euroopa Liidu riigid ümber paigutanud 2 195 sõjapõgenikku, neist 1 420 Kreekast ja 775 Itaaliast. Türgist on pärast Euroopa Liidu ja Türgi lepet Euroopa Liidu riikidesse ümber asustatud 511 inimest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
70 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ljohha
7 aastat tagasi

Maali tundub olevat tibla hingega…kahju…

to+maali
7 aastat tagasi

Maali paneb ikka oma tolerasti joru – aga ei taha nagu ikkagi vaielda teemal mälmö, pariis , london – valusad konnasilmad ju . Eestis ei ole sellisele slummile kohta – ida viru ja lasnogorsk juba niigi

maali
7 aastat tagasi
Reply to  to+maali

kirjutasin juba eespool,miks meil sellist olukorda tekkida ei saa.meile ei taha need pagulased 100 euri peale kuus tulla,sest heaoluriikides makstakse märksa rohkem.
aganelu on näidanud,et lollideganei maksa vaielda-nad tirivad su oma tasemele ja löövad siis kogemusega 😀

to+maali
7 aastat tagasi
Reply to  maali

Maalikene – olukord on juba käes – praegu siin mõned , varsti sajad ja ega muus eu s ka enam pudrumägi kõrge pole . Juba praegu esimesed jooberdised ju protestivad kõige vastu – samas kui elavad tihti paremates tingimustes kui paljud eestimaalased . Tulijad tuleks esimeseks 6 kuuks panna üldse karantiini traataia taga ( muidu pärast ajame nagu sommid neid taga ) , siis 6 kuuks integreerumiskeskusse ( keeleõpe + seadused ) , siis 6 kuuks kohanemiselukohta ja pärast seda jalaga p…e – elagu nagu kõik eestimaalased – üürigu elukoht , käigu tööl ja saagu hakkama

maali
7 aastat tagasi
Reply to  to+maali

köik eestimaalased üürivad elukohta,käivad tööl ja saavad hakkama?! naeru koht 😀

to maali
7 aastat tagasi
Reply to  maali

Jah – eestimaalased enamuses käivad tööl ja peavad ise hakkama saama – pagulaste eduloost pole aga midagi kuulda – suurem osa vegeteerib maksumaksja seljas mõnudega edasi , nõuavad paremaid elamispindasid , rohkem raha jne . Hurraa , seltsimehed !
Teistele eestlastele – head jaani !

ljohha
7 aastat tagasi

Elagu Jaanipäev,Jõulud ja Vaba Eestimaa
ilusaid Pühi…

ljohha
7 aastat tagasi

ja reeturite ja orjakaupmeeste palk on SURM…elusa tule läbi…

ljohha
7 aastat tagasi

ja PPA liikuvad radarid saavad ka tina ilma südametunnistuse piinadeta kui Eestimaa on ohus…ja nn.süürlased valatakse lihtsalt betooni koos ostetud passidega…

maali
7 aastat tagasi
Reply to  ljohha

normaalsed inimesed on eestist köik otsa saanud?! kuskohast sellised küll tulevad? äkki sa ljohha lähed viinaravile?-kaine peaga ei saa ju inimene ometi sellist soppa suust välja ajada?! vöi saab?! kas lääne elu toimetuses keegi loeb ka neid kommentaare? äkki oleks mõistlik see jama siit maha kustutada?

to+maali
7 aastat tagasi
Reply to  maali

No inimesed kes fooliummütsi kannavad ja seemneid närivad – nende trend on allamäge – nii et pugelasi vägisi armsaks ei tee .
Ja üldiselt on ikka paberil vähemalt veel sõnavabadus kirjas – üks kindel mõte tohib olla vaid põhja – koreas

ljohha
7 aastat tagasi

Kaitseliit on sõltumatu …õnnex…reeglid on paigas ja kui käsuliin on otsustusvõimetu või reetur,siis võib rahulikult tule avada kõigist relvaliikidest…
kasvõi Kadrioru lossi pihta nii et miki Hiirel kõrvu lendab…

ljohha
7 aastat tagasi

Allahu Akbar sellepääle…
Õnneks on meil Kaitseliit ja piisavalt jõudu,et araablaste ülestõus maha veriselt suruda…

kont
7 aastat tagasi
Reply to  ljohha

Unista edasi, et kaitseliit või politsei nende vastu midagi ette võtab. Ennem pihustavad sinusugusele pisargaasi näkku või tulistavad kummikuulidega.
Neid ei tohi näpugagi puutuda ega ilmeliku pilguga vaadata. Saad kohe rassisti süüdistuse.

maali maalt
7 aastat tagasi

Igas peres 10 liiget ja kui peremees on abielus 3 naisega siis on õigus kõik naised koos lastega kaasa tuua. Naabermaale saabus ca 44 liikmeline perekond. Õnn tuleb õuele kindlasti! Pariisi saabus jne.

ljohha
7 aastat tagasi

kas MTÜ Pagula tehti 2 pere pärast???must huumor…
miinimum 50 peret pakun…

maali
7 aastat tagasi

mtü pagulaga pole mul küll midagi pistmist,lihtsalt see inimeste kitsas silmaring,harimatus,empaatiavöimetus,vägivaldsus(ak-keel) ajab südame pahaks. ma saaks aru,kui neid toodaks haapsallu sadu,aga ei…. juba 2 peret on haapsalu rahvale liig mis liig…. lihtsalt kurb ja valus,millised inimesed siin elavad 🙁 ma saaks ka aru,kui tegu oleks kamba noorte meestega,aga tegu on ju väikeste lastega peredega!!!!! kas teie tahaksite,et teie lapsed kasvaksid üles söjatandril?!

to maali
7 aastat tagasi
Reply to  maali

paistab küll pagula trolli moodi – eriti teisi halvaustavalt !
Erinevalt tolerast maalist on paljud näinud mis toimub – malmö , pariis , londonis põgeneb politsei nende tsurbannide eest – täna on neid vaid 2 peret , homme 20 , siis on neid juba 1000 ja siis ongi kord käest ära

Lausa
7 aastat tagasi
Reply to  to maali

Madikeni moodi

maali
7 aastat tagasi
Reply to  to maali

eksid,eksid…. aga usu mida tahad…. on ikka suur vahe,kas peresid on 2 vöi 200….. aga noh,ega teiega vöibki siin vaidlema jääda 🙂 ma loodan,et pagula inimestel muudki teha,kui netifoorumites lollidega kembelda .
ja keda ma halvustasin? need ju puhtad faktid- kas inimenevkes ähvardab teisi ak-ga on vägivaldne vöi ei? kas see on mingi halvustav märkus? no tere tolerastia teil küll siin….

to+maali
7 aastat tagasi
Reply to  maali

Paistab et maalikese kirjaoskuski kesine – troll, mis troll- kirjutatud on ju et sealmaal saavad nad aru vaid ühest keelest -ak . Miks tädike ei taha siis vaielda teemal mis toimub malmös, pariisis, miks politseinikud peavad põgenema londonis jne. Stockis käies oli täielik kultuurišokk – vedelesid need muidusööjad igal pool tänava ääres , tatistasid ja prügistasid , karjusid midagi – politsei vaatas tuima näoga pealt lihtsalt .
Hoidke linn neist pugelastest puhas ja varsti hakkavad rootsi penskarid karja kaupa emmigreeruma linna

maali
7 aastat tagasi
Reply to  to+maali

töesti huvitav,niikui kommentaariumi üldarvamusega ei nöustu,muutud trolliks 😀 keskerakond,reformierakond,venemaa,kapo nüüd juba siis mingi mtü…. huvitav ,kas ma peaks minema köigilt palka ka küsima?
kuule kulla inimene,kas sa tead mida rootsi tegi selleks ,et nii läheks? noh,sai mis karta oligi! jöuab kohale,et meie riiki,kus puudub inimväärne sotssüsteem,ei taha pagulased tulla! tulevad jah mõned pered…. aga isegi need neegrid,kes vahepeal tallinnas olid,pögenesid sealt minema 🙂
lihtsalt hale,kui inimene satub hätta,siis sikutatakse ta täiega pöhja,abi pole kuskilt loota,ka pagulastel,kui mtü del sest jamast villand saab,sest sisse nad ju enam ei too