Tõnu Kaljuste usaldas RAMi verinoore dirigendi kätte

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mai Simson. Foto: erakogu

Haapsalu publik saab täna toomkirikus kuulda, kuidas kõlab Cyrillus Kreegi meeskoorile kirjutatud looming.

Kreegi päevade esimesel kontserdil kõlab Haapsalu toomkirikus Cyrillus Kreegi meeskoorile kirjutatud muusika. Ettekandele tuleb 19 laulu ja kui meeskoori koraaliseaded välja jätta, on see enam-vähem kõik, mis Kreek on meeskoorile loonud. Viimasena kõlab kontserdil teise suure läänlase Rudolf Tobiase üks tuntumaid kooriteoseid, nelipühilaul „Eks teie tea” Kreegi seades.

Meeskoori juhatab muusika- ja teatriakadeemia magistrantuuris esimest kursust lõpetav noor Jõgevalt pärit koorijuht Mai Simson.

Kava õppimiseks kulub kümme päeva

Tõnu Kaljuste õpilane Mai Simson alustas RAMiga proove mai viimasel päeval ja need lõpevad päev enne kontserti. Iga päev 3,5 tundi proovi, siis oma kooliasjad teha ja ettevalmistus järgmiseks prooviks. Nii polegi Simsoniga jutule saada nii lihtne.

Kõige rohkem aega kulub kontserdiks valmistumisele. Üks asi on proov, teine asi prooviks valmistumine. Simson lindistab oma proovid ja kuulab need pärast üle – siis kuuleb, millega on järgmisel päeval vaja tööd teha. Kava maht on suur, paari päevaga ei jõua neid ka professionaalne koor selgeks õppida. Pealegi on palju selliseid teoseid, mida koor ei ole varem laulnud või mida ei ole enne üldse lauldud. Lisaks veel Kreegi detailirohke muusika ja kõige lõpuks aukartus nii tuntud ja väärika koori ees.

Ja Kaljuste on magistratuuri esimese kursuse koorijuhi-tudengile usaldanud maailma suurima kutselise meeskoori, kel on eestlastele veel eriline tähendus.

„Alguses oli teadmatus, kuhu ma lähen, kuidas koor reageerib,” tunnistas Simson oma ebalust. „Nii noored dirigendid ei saa nii noorelt nii professionaalse kollektiivi ette, aga kui Kaljuste seda kontserti mulle pakkus, siis loomulikult ei öelnud ma „Ei”.”

Simsoni sõnul on iga lugu omamoodi raske. Laul võib ju lihtne olla, aga et see ka huvitavalt kõlaks, see enam nii lihtne pole.

Koor laulab, Kaljuste räägib

Õigupoolest on Simson Haapsalu-kavaga juba pool aastat vaeva näinud. Ta on seda ise klaveril mängides ja lauldes läbi mõelnud, erialatunnis koos Kaljustega dirigeerinud. Korra on Simson varem ka RAMi ees seisnud, see juhtus mullu noorte koorijuhtide konkursil. „Koor on mu sõbralikult vastu võtnud,” tunnistas Simson pärast teist proovipäeva.

Kontserdikava blokkide vahel saab sõna Kreegi päevade korraldaja Tõnu Kaljuste ise, aga nagu mõnikord varemgi, ei seisa ta mitte koori ees, vaid räägib lugusid ja seletab lahti teoste tagamaid.

Matemaatikust koorijuht

Mai Simson lõpetas 2010. aastal Jõgeva gümnaasiumi – kuldmedaliga. Et talle olid ühtviisi armsad nii matemaatika kui ka muusika, valis ta edasiõppimiseks mõlemad. Hakkas Tartu ülikoolis matemaatikat ja Heino Elleri nimelises muusikakoolis koorijuhtimist õppima. Kolme aasta pärast sai muusika matemaatikast võidu ja ta jätkas koorijuhtimise õpinguid Eesti muusika- ja teatriakadeemias.

„Matemaatika õpetab loogikat ja struktureeritust, seda on muusikas vaja. Muusika põhineb matemaatikal, see on tuntud lause, aga seda seletada oleks liiga pikk,” selgitab Simson.

Haapsalus on ta korra varemgi esinenud. See polnudki väga ammu, mil Jaani kirikus andis kontserdi Euroopa kultuuripealinna koor. Simson oli seal Veronika Portsmuthi kõrval abidirigent. Toomkirikus esineb ta aga esimest korda. Simsoni sõnul on Kreegi-kontsert Haapsalu toomkirikus tema elu üks suuremaid sündmusi – paljudel ei ole võimalust sellist profikoori juhatada.

Ent küllap seisab elu suuri sündmusi noorel andekal dirigendil ees veel palju. Tuleval aastal näiteks juhatab ta noorte tantsu- ja laulupeol neidude koore. Ise on ta siis alles 25.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments