Juhtkiri: Haapsalu vald

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu ja Ridala vaidlevad nime üle ja paistab, et kompromissi leida on võimatu. Küsimus pole selles, kelle argumendid peavad rohkem vett. Haapsalu on teinud rohkem tööd selle nimel, et ühendomavalitsuse nimeks saaks Haapsalu, Ridala on teinud vähem tööd, aga see ei tähenda, et Haapsalul oleks õigus. Kas on ikka nii, et linnapea amet on a priori väärikam kui vallavanema oma? Et Ridala vallavanemat ei tea keegi, küll aga teavad kõik Haapsalu linnapead? Kahtlemata tekitaks mõningat segadust, kui Haapsalu linnapea asemel ilmuks sinna või tänna asju ajama Ridala vallavanem, aga see ei ole argument. Küll saadaks hakkama.

Küsimus on pigem selles, et riik panebki Ridala ja Haapsalu võimatusse seisu, ja mitte ainult Ridala ja Haapsalu, vaid ka näiteks Pärnu ja Paide, kui lubab uued omavalitsused nimetada linnaks. Haeskalasi võib ju veenda, et pole hullu, ei kao see küla kuhugi, aga aadress Haapsalu linn, Haeska küla mõjuks ikkagi kurioosumina. Veenda haapsallasi, et linn jääb ka valla sees linnaks, on keerulisem, kuid mitte võimatu. Haapsalust aga saaks siis midagi niisama mõttelist kui Lääne maakonnast, mille identiteeti pärast regioonide teket ei hoiaks enam miski.

Haapsalu ja Ridala nime küsimusele ei olegi õiget vastust. Kui Ridala ja Haapsalu peaksid papa Kiire kombel vastama kirikhärra küsimusele „Mis siis maimukesele nimeks saab?”, sõnaks too mõlemale: „See ei lähe mitte!”

Kui viimane häda käes ja lahendust pole, avitab enamasti ivake tervet mõistust. Terve mõistuse järgi ei peaks Haapsalu ja Ridala üldse sel kujul ühinema. Linn peaks saama selle, mis on nagunii juba linnaga kokku kasvanud – Uuemõisa ja Paralepa. See nimetatagu linnaks. Ülejäänu ühinegu Lääne-Nigula vallaga. Teine võimalus oleks siiski teha (veidi teistsugune) kompromiss ja leppida kokku: saagu Haapsalu vald.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu linnavalitsus või Ridala vallavalitsus? | elust maal
7 aastat tagasi

[…] jäänud vaidluses halvemasse seisu, peamiselt kuna tegemist ei ole eriti levinud nimega, samas kui näiteks nimi Haapsalu vald oleks tunduvalt suupärasem ning tuntud nii eestlastele kui välismaalastele. Ridala vallavalitsus […]

On ikka
7 aastat tagasi

ajudeta inimesi olemas. Ridala vald andku arendatud osad linnale ( Uuemõisa Paralepa) Haapsalu on lollide käpa all. Ei leia isegi kutsekoolile kohta, kerjab Ridalalt pinda.

Küll
7 aastat tagasi

on naljakas lugeda et mu elukoht on Ridala vald Haapsalu linn Kastani tn. Hoopis loogilisem oleks Läänemaa Haapsalu linn Kastani tn. Aga jahmuidugi ühisvallal peab ju nimi olema ja see on mõtlemise koht.

hmm
7 aastat tagasi

Haapsalu linna nimi säilib ju igal juhul, mis suur häda siis on kui valla nimeks saab Ridala? Mõlemad nimed on võimalik alles jätta, mis vastaks ka tervele mõistusele, sest vald/ehk maapiirkond kannab siiski Ridala nimetust. Praegu toimuv on haapsalu linnavalitsuse/volikogu ego tripp lihtsalt.

Esko+Lauri
7 aastat tagasi

No ja mis siis, Ridala vald, Haapsalu linn, kastani tänav, variandil viga on? Haapsalu linna ja valda küll igal pool näha ei taha. Vallasisene linn ja asi korras

....
7 aastat tagasi

Kui on Haapsalu linn,siis jäägugi nii,mitte hakata siin ümber tegema Haapsalu vallaks…

×××
7 aastat tagasi

Kõik kapsad ühte aeda,ja — Hapsali vald!

.?..
7 aastat tagasi

Poisid ritta,kodu poole,üle vainu marssima…..

mhhh...
7 aastat tagasi

mis siin keerulist on: Haapsalu vald, uuemõisa jne jne, Haapsalu linn jääb ju ikka linnaks

Expert
7 aastat tagasi

Et siis nt Rohukyla ja Ridala kuuluvad kirjutaja arvates tukevikus lääne nigula valda. Kuumarabandus?