Kunstimuuseum toob Haapsalu raekotta Ants Laikmaa parimad tööd

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Lääne_neiu

Ants Laikmaa pastell „Lääne neiu“. 1903. Eesti kunstimuuseumi kogust.

Reedel kell 17 avatakse Haapsalu raekojas kunstinäitus „Ants Laikmaa 150. Eesti Kunstimuuseum tuleb külla.“ Avatav näitus on pühendatud Ants Laikmaa läbi elu kestnud sidemele Läänemaaga.

Mitmed Haapsalu raekojas eksponeeritavad maalid kuuluvad kunstniku tuntuimate tööde hulka – nii kodutalus Paibal valminud varane portree vennatütar Almast, märgiline „Lääne neiu”, sulnis Marie Under, kaunis Linnamäe Lemmi kui ka ajalise telje lõpp-punkti tähistav „Talvemaastik”, vaade Taebla maja aknast.

Samuti on näitusel tööd kõige lõunapoolsemalt reisilt Tuneesiast ja armsaks saanud Caprilt. Näituse kuraator on Liis Pählapuu, kujundaja Liina Siib.

Nende käe all valmis ka mullu novembrist selle aasta veebruarini Kumus toimunud Ants Laikmaa ülevaatenäitus „Vigala ja Capri“. Samuti andsid nad sel kevadel uue ilme Laikmaa muuseumi püsiekspositsioonile Taeblas. Sealne väljapanek on pühendatud Ants Laikmaad ümbritsenud inimestele.

Liis Pählapuu sõnul oli kunstnik Ants Laikmaa põnev isiksus. „Väga sageli kirjeldatakse teda rännumehe, omamoodi kahetise kunstnikuna, kes ühelt poolt pühendus rahvusliku kunsti loomisele ning kodumaa inimeste ja motiivide kujutamisele, teiselt poolt aga veetis suure osa oma parimatest loomeaastatest välismaal: Soomes, Itaalias ja mujal. Ta on väikese Eesti kunstiajaloo kontekstis kindlasti üks neid, kelle puhul võib imestada üksikisiku määrava rolli üle.“

„Raekoja näitusega tekib meie külastajal ainukordne võimalus saada parim ülevaade Ants Laikmaa elust ja loomingust, külastades tema koduateljeed Taeblas ja vaadates tippteoseid Haapsalus. Sellele võimalusele kaasa aidates on ühe muuseumi pileti ettenäitamisel sissepääs teises muuseumis poole hinnaga. See pole veel kõik – sügisel loome koolidele eraldi külastusprogrammi," Sihtasutuse juhatajal Anton Pärnal jääb vaid lisada.

Ants Laikmaa (1866–1942) on Eesti kultuuriloos tuntud kui kunstnik, kunstielu organisaator ja õppejõud. Laikmaa loomingus kajastuvad rahvuslikud teemad – ajalugu, pärandkultuur ja maarahvas kui siinse omakultuuri kandja. Samas avas ta oma rännakutega eesti kunstnikele Euroopa. Ta oli Euroopas ajastu üks silmapaistvaimaid pastellimaalijaid. Haapsalu raekojas jääb Ants Laikmaa näitus avatuks kuni 30. oktoobrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments