Juhtkiri: meeleheite aeg

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Veidi vähem kui viis aastat tagasi, 2011. aasta sügisel avas Läänemaa suurpõllumees Elvo Leppmaa maakonna toona kõige suurema ja uhkema robotlauda, lootuses kulutused järgmise kümne aastaga tagasi teenida. Leppmaal oli tagataskus teadmine, et tööd ta ei karda, ja pole veel nähtud, et robotlaudas lehm vähem lüpsma hakkaks. Ei hakanudki. Vähem, ja väga palju vähem, hakkas maksma hoopis piim ise.

2011. aastal ei olnud kellelgi veel aimugi, et just see aasta jääb eelviimaseks, mil piimalehmade hulk Läänemaal ja kogu Eestis veel natuke kasvas. 2011. aastal oli Läänemaal ligi 3000 piimalehma, aastal 2012 kasvas nende hulk mõnekümne võrra. Kogu Eestis kasvas piimalehmade hulk tol aastal 900 võrra. Edasi on piimalehmade hulk Eestis (ja Läänemaal) järjest kahanenud.

Võrreldes 2011. aastaga oli mullu maakonnas ligi 500 piimalehma vähem, terves Eestis jäi selle ajaga vähemaks ligi 6000 piimalehma. Alates Vene embargost 2014. aasta augustis on Eesti piimakari vähenenud drastiliselt. Just sel ajal hakkasid kinni minema ka esimesed Läänemaa piimafarmid.

2015. aasta jooksul vähenes piima hind üle 60 protsendi. Eesti (ja Balti riikide) piima kokkuostuhinnad on Euroopa madalaimad. Läänemaal karjapidamise lõpetajate seas oli nii suuri kui ka pisemaid – ei tule ots otsaga kokkugi.

Selleks et veidigi ära tasuks, peaks piima hind olema vähemalt poole kõrgem. Selle taustata vääriks Piirsalu farmi müük esikülje asemel ehk väikest lookest. Paraku on uudis sellest, et maakonna üks suurimaid piimakarjakasvatajaid (sund)müüb oma ettevõtte maha, pole pelgalt otsus a la tahan, ostan – tahan, müün. Pigem on see meeleheitlik püüd päästa, mis päästa annab, ja märk sellest, et midagi on kuskil valesti. Küllap jääks nii mõnigi piimafarm müümata (ja elutöö hävimata), kui riik otsetoetusi maksaks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ott
6 aastat tagasi

Riigiraha vargus ongi NOKIA…meie oma päris NOKIA…
Ja pankrotti see riik läheb..

ärile
6 aastat tagasi

mis ärist sa räägid ? Korruiptsioon igal tasandli,miljonid eurorahad pistetakse taskusse ja siis üks töökas põllumees peab oma elu töö müüki panema.Kas see ongi äri eesti moodi ???Vaadake ringi,muud ei ole kui üks pettus teise järel.Ja siis laiutab seesama nn ärimees käsi,et tegelikult tegin ju kõik vastaval seadustele.Ehk meil on sedused,mis lubavadki ametlikut petta ja varastada .

hmm
6 aastat tagasi

Miks me nõgeseid ja oblikaid sööma peaks? Kui piimahind on madal, siis see tähendab, et piima on rõvedalt üle. Kui meil piimast puudu oleks, siis oleks hinnad ju laes.

Ott
6 aastat tagasi

varsti sööme nõgeseid ja oblikaid…abiks seegi raskel näljaajal…

äri
6 aastat tagasi

on äri ja sellel oma riskid, tarbija ei pea kinni maksma kellegi unistusi, põllumajandus tooteid tuleb toota ikka toiduks, mitte raha tegemiseks,

Mis mõttes,
6 aastat tagasi
Reply to  äri

et peaks nagu alla omahinna ära andma, et sina süüa saaks? Ja mida sina tarbijatele kingid?

juss
6 aastat tagasi
Reply to  äri

a miks sa töö eest palka küsid?

miku
6 aastat tagasi
Reply to  äri

Põllumees ikka toodab selleks, et töö eest ka midagi vastu saada. See on tema äri ju. Tarbijana maksame kinni igatsorti ärimeeste unistused. Keegi midagi ei kingi.

mis riik see on
6 aastat tagasi

Reformierakonna juhitava riigil on raha nagu ratsahobuse s.tta. Küll paisatakse seda Õhku, küll Arizona kõrbesse ja kuhu veel. Riigi köis, las lohiseb.
Iga päev tuleb uudiseid, et riigi vanker poolenisti soos…
Peaminister hakkab nii väliselt kui ka sisemiselt üha rohkem sarnanema Seltsimees Brezneviga.

Anonüümne
6 aastat tagasi

õige võrdlus tõesti- räägib mis ette öeldakse, ise sellest aru saamata

Ott
6 aastat tagasi

Eks mõni venemaa farmer ostab loomad ära nagu siiamaani…

Tarmo Heinleht
6 aastat tagasi

Ütlen otse. Meie Valitsused löövad varmalt kulpi Brüsseli poole, hoolimata tagajärgedest!

Elmar
6 aastat tagasi
Reply to  Tarmo Heinleht

Mis see Brüssel asjasse puutub? Ikka keegi teine ja kuskilt väljast on süüdi. Brüssel lubab toetusi maksta, meie oma valitsus ei tee seda.