Ilmateenistus: kolmapäevast läheb ilm järsult jahedaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm Kaart: Riigi Ilmateenistus

Erinevalt eelmisest tuleb järgmine nädalavahetus ilmselt vihmane, suvised soojakraadid kaovad aga juba homme.

Väike võimalus vihmaks on ka ööl vastu homset, kuid päevaks läheb taas taevaas selgemaks, kuid õhumass vahetub märksa jahedama vastu.

Ilmateenistuse sünoptiku Taimi Paljaku kinnitusel ei tõuse kolmapäeval ja neljapäeval temperatuur kuskil 20 kraadinigi. "Muutus on järsk," nentis Paljak.

Reedel läheb sisemaal ilmselt juba jälle soojemaks. Samas tulevad siis ka vihmahood, mis jätkuvad ka laupäeval-pühapäeval.

"Aga nädalavahetusel sedakorda tuleb vihma. Kui palju, seda veel nädala keskel täpsustame. Sõltub sellest, kuhu tihedam sadu kandub – kas rohkem mere peale või mandri kohale. Kui tuleb Eesti peale, siis saame korralikku vihma," ütles Taimi Paljak.

Kolmapäeval (11. mail) suundub üle Soome Põhja-Venemaale madalrõhkkond ja selle serva mööda kandub ka meile pilverünki ja kohati võib hoovihma sadada. Öö tuleb mõõduka läänekaare tuulega ja õhutemperatuur on 6..11°C. Hommikul pöördub tuul loodesse ja põhja, pisut tugevneb ning kannab meile jahedamat õhku. Õhutemperatuur tõuseb vaid 14..18°C-ni, Eesti põhjaservas võib piirduda 12..13°C-ga.

Neljapäeval (12. mail) tugevneb külmas õhumassis tekkinud kõrgrõhuala. Pilverünki on hõredalt ja ilm on taas sajuta. Tuul nõrgeneb ning puhub öösel põhjakaarest. Temperatuur langeb õhus 0°C lähedale, maapinnal -1..-5°C-ni. Päeval pöördub tuul idakaarde ja on nõrk, õhk soojeneb 15..17°C-ni.

Reede (13. mai) öö on kõrgrõhkkonna mõjul sajuta, võrdlemisi selge taevaga ja mõõduka kagutuulega. Õhutemperatuur on 2..8, maapinnal kuni -3°C. Päeval kandub lõunakaarest niiskust lisaks ja pärastlõunal suureneb kohatiste hoovihmade võimalus. Kagutuul tugevneb veidi. Õhutemperatuur on 17..21°C, saarte rannikul võib paar kraadi jahedam olla.

Laupäeval (14. mail)  koondub Skandinaaviasse madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere ning selle serva mööda jõuab Balti riikidesse märksa niiskemat õhku. Tänastel andmetel kandub tihedam sajutsoon üle Lääne-Eesti, hõredamalt on vihmahooge Ida-Eestis. Puhub võrdlemisi tugev kagutuul. Õhutemperatuur on öösel 6..11, päeval Lääne-Eestis 13..17, Kesk- ja Ida-Eestis võib tõusta kuni 21°C-ni.

Pühapäeval (15. mail) liigub madalrõhkkond Läänemere rannikule ja selle idaserv katab Eesti hoovihmadega. Kagutuul on tugev lõunani, seejärel pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 13..18°C. XXEsmaspäeval (16. mail) jääb Eesti madalrõhkkonna mõjualasse ja saju võimalus on ikka suur. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 12..17°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments