Juhtkiri: häda nime pärast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Haapsalu ja Ridala võimuesindajad on pärast mitu kuud kestnud ja mõlema poole kinnitusel seni igati kenasti ja mõistlikult kulgenud ühinemisläbirääkimisi jõudnud esimese suuremat sorti komistuskivini: mis saab tulevase omavalitsusüksuse nimeks? Muidugi pole veel jõutud ühise eelarvestrateegia tegemise ehk reaalse raha jagamiseni, mis ei pruugi samuti kõige libedamalt kulgeda, nagu kolmapäeval ühinemiskoosoleku laua taga möödaminnes ka poetati. Selles küsimuses aga hakkavad ilmselt peaosa mängima ratsionaalsed argumendid ja rahasummad, mis annab asjaosaliste hinnangul lootust, et päris nugade peale kah ei minda.

Ilmselt polegi see üllatav, et igaühele nii isiklik ja emotsionaalne teema nagu kodupaiga nimi kahe omavalitsuse esindajate koostöö „kokku jooksutab”. On täiesti arusaadav, et ühe ja teise paiga elanikud end selle nime järgi identifitseerivad ja rohkem või vähem uhkust tunnevad. Nii toodi kolmapäeval näiteks, et kui uue omavalitsuse nimeks saaks Haapsalu, tunneks Puise elanikud end ikka väga kõrvalejäetuna. Teisalt võib pareerida, et ega Puise elanik praegugi ju tavaliselt ütle, et ta on Ridalast. Kuidas iganes ka kokku ei lepita, on kindel, et Haapsalu linn jääb alles. Nii nagu on Kärdla, Põlva, Rapla, Türi ja teised ühinenud omavalitsused, mille staatus on vald, kuid selle sees on vallasisese linnana linn ise.

Alustuseks aga tuleb kokku leppida. Ei ole ju kellelegi saladus, et peale emotsioonide käib kahe omavalitsuse vahel endiselt ka väike maavõistlus, kes siit punktivõidu saab. Tuleb aga hakata harjuma mõttega, et üsna varsti ei ole enam „meid” ega „neid”, vaid jääb ainult üks „meie”. Niisiis tuleb meil kõigil oma mätta otsast alla ronida, võtta jalgealuseks uus mätas ja vaadata, kuidas sealt asjad paistavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
muinasnimi
7 aastat tagasi

on Ridalal, mis määratles tervet Loode-Eesti maakonda. Esmamainitud Taani kroonikas Saxo Grammaticus. Ridala (Rotala, Rotalia) mehed käisid saarlastega Sixtunat põletamas. Haapsalu mehed polevat kaasas olnud ehk Haapsalut polnud veel olemas. Kumb siis tähtsam, kas kana või muna? Haapsalu bränd töötab ja elab edasi igasuguse omavalitsuse nime sees või väljas

Kahenineline omavalitsus
7 aastat tagasi

No mida siin siis ikka heietada. Kui vägisi Haapsaluga kokku pannakse, siis uus nimi on HAAPSALU RIDALA või vastupidi RIDALA HAAPSALU.
Naljakas oleks vallasisene linn. Kas siis HAAPSALU RIDALAS?

Eedu
7 aastat tagasi

Mõistus pole teatavasti oma teha Kui palju kellegile antud peab toime tulema.
Rahvas pole veel oma otsust öelnud, tolad aga otsivad nime..

Mooni
7 aastat tagasi

Kui rahva teenrid ei oska nime panna, siis küsigu rahva käest. Tuleb teha küsitlus või rehverendum.

zzz
7 aastat tagasi

Nimi on pseudoprobleem üldse.