Juhtkiri: oht iseseisvusele

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lõppenud nädal tõi ehmatavaid teateid. Esmalt ütles Suure-Lähtru senjöör Mart Helme riigikogus, et Lääne Elu peatoimetaja on peaminister Taavi Rõivase spioon, kes EKRE järel peaministri heaks nuhkimas käib. Seejärel ütles teine EKRE juhtfiguur Martin Helme, et venelane ei sobi presidendiks.

EKRE meelest peavad juhtkohad olema Eesti riigis reserveeritud eestlastele. Selle juurde tuleb lisada veel üks infokild. Vene hävituslennukid provotseerisid lõppeval nädalal Kaliningradi lähistel Läänemerel USA sõjalaeva USS Donald Cook, lennates üle aluse nii madalalt, et rahvusvaheliste normide järgi oleks sõjalaev võinud Vene hävitaja alla tulistada. Pole keeruline arvata, milline vastuseis järgnenuks, kui ameeriklased oleks seda teinud. Rünnakut imiteerinud Vene hävitaja hukk oleks valla päästnud ilmselt teise maailmasõja järgse aja tõsisema Venemaa ja NATO vahelise vastasseisu.

Eesti vajab praegu rohkem kui ei kunagi varem Euroopa Liidu ja NATO liitlaste toetust. Just nimelt rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumine on olnud Eesti julgeoleku garantii. Selle nimel on tööd teinud Eesti poliitikud alates laulvast revolutsioonist eelmise sajandi 80. aastate lõpul. Taasiseseisvusaja esimese kümne aastaga õnnestus meie suur eesmärk vormistada. Kuulumine NATOsse ja ELi peaks andma meile suurema jõu kui oma tankiarmee või lennukidiviis. EKRE levitab ühiskonnas homofoobia ja võõraviha sõnumit, millest saavad homoseksuaalide ja võõramaalaste vihkajad ainult jõudu juurde. Aga sallimatus on probleem, millega saab Eesti hakkama.

EKRE kolmas loosung, mis seab kahtluse alla kuulumise ELi ja ka NATOsse, kui pidevalt toonitatakse iseseisvat kaitsevõimet, lõhub aga Eesti julgeoleku alusmüüri. Sellised üleskutsed ei ole enam vastuvõetavad ega sallitavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
maakas
7 aastat tagasi

Kōue mōisavalitseja Kross_ miks temast kirjutades ei lisata seda tiitlit?

Kriitik
7 aastat tagasi

See artikkel jälle sulest imetud ja Oravate poolt kinni makstud. Kahju et on veel selliseid kinni silmi ja rahast lummatuid inimesi kes tahavad suudavad ja peavad sellist lollust kirjutama .

Tige+kala
7 aastat tagasi

Kõige suurem oht eesti iseseisvusele on pragune valitsus – nende idee seisneb vist vaid uute maksude väljamõtlemises ja jõuga kehtestamises.

...
7 aastat tagasi
Reply to  Tige+kala

Maksud on kökimöki selle kõrval, et see valitsus on 25 aastaga viinud meid stagnatsiooni ja üritab oma võimu tsementeerimisega kohalikes omavalitsustes hävitada maapiirkondades ja väikelinnades elamisväärse elu. Lisaks soovile venega piirileping teha mis meie maad ära kingib ja kuulekalt brüsseli lollipunkte õhinal täites meie suveräänsus maha parseldada. Seda mida nõukaaeg ei suutnud 50 aastaga hävitada, selle teeb praegune valitsus ise ära.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  ...

Jah, aga ise oleme nad sinna ju valinud. Aastast 1995 alates. Pole vaja sappi pritsida, oma viga, et istume nüüd stagnatsioonis. Maapiirkondade ja väikelinnade kalevipojad vôiks ju ise end liigutada ja initsiatiivi näidata, et paremaks läheks. Aga noh, lihtsam ju jaurata, et süüdi on Toompea, Brüssel vôi Washington. Jôudu!

see
7 aastat tagasi

rohkem nagu endise ekp rajoonikomitee propaganda osakonna tööstiil, kus suunised läbi rajoonilehe massidele läkitati

jajah
7 aastat tagasi

Et iseseisva kaitsevõime tugevus lõhub meie julgeoleku alusmüüri? Appi-appi! Paistab et LE “ajakirjanikud” pole elementaarset kodutööd viitsinud või osanud ära teha. Enne NATO 5nda paragrafi jõustumist on paragraf 3, mis kohustab meil endil teatud perioodi jooksul endaga hakkama saama. Loogiline ju, et kui me ise hakkama ei saa siis on 5 punkt meile juba hilja. Kas sellise soperdise eest saadakse palka ka?

jajah
7 aastat tagasi

Kulla “Lääne Elu” toimetus, mida te tarbite?

...
7 aastat tagasi

Savisaar on Eesti,Vene ja vist Rootsi juurtega,ometi Eestimaa patrioot.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Oht iseseisvusele on see, kui mitteametlik presidendikandidaat Kaljurand ei ole suutnud arusaadavalt lahti seletada, kas ta on sünnijärgne EV kodanik või mitte.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Selle sünnijärgsuse nôudmisega sarnanevad eestlased üha rohkem Ameerika indiaanlastega reservaadis. Kui on Eestis sündinud ja tegutseb Eesti nimel ja Eesti heaks, siis on see tähtsam kui esivanemate veri. Seda enam, et aborigeenid ju ei suuda ise toota puhtaverelisi kandidaate.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

Verepuhtus ja nõue, et presidendikandidaat peab olema sünnijärgne kodanik, on kaks erinevat asja. Ka vene rahvusest inimene võib näiteks olla sünnijärgne kodanik. Ma arvan, et meie pink on piisavalt pikk ja ei pea skeemitama kedagi presidendiks. Seda enam, et Kaljuranna puhul oleks jällegi üks samm üheparteisüsteemi suunas astutud….

lugeja
7 aastat tagasi

lugesin äärmiselt segase juhtkirja läbi. Tundub, et anonüümne Lääne Elu levitab valeväiteid EKRE ja NATO küsimuses. Soovitan TTV-st vaadata saadet Vaba Mõtte Klubi. Saate objektiivsema pildi.

AA
7 aastat tagasi

Kuulasin ka saadet:Lobjakas Lobjakaks aga oma eruteeritusega tasakaalustas saatet…