0

Haapsalus näeb laupäeval kõrge tasemega rahvatantsu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lustlik ja Maie Orav

Naisrühm Lustlik koos Maie Oravaga, kelle auks laupäeval Haapsalus tantsitakse. Foto erakogu

Laupäeval saab Haapsalus kultuurikeskuse laval teoks kuues Maie Orava tantsude võistutantsimine.  

„Ma kutsun tõesti kõiki huvilisi kultuurimajja, sest sellise tasemega rahvatantsu Haapsalus naljalt ei näe,” kinnitas seekordse võistutantsimise korraldaja, tantsurühma Lustlik juhendaja Ulrika Grauberg. 

23 osaleva rühma seas astuvad Haapsalu kultuurikeskuse laval üles Tallinna tehnikakõrgkooli Savijalakesed, Tuurit-tuurit, Tuisuline, Soveldaja jt üle Eesti kuulsad tantsuansamblid. Läänemaa rahvatantsijaist osalevad võistutantsimisel Vaido Toomsare juhendatav West ning Ulrika Graubergi Kalurineiud ja Läki Tantsule rühmad. 

Maie Orava võistutantsimist korraldatakse 2001. aastast ja toimub see Eesti eri paigus. Haapsallu jõudis tantsijate pidu tänu sellele, et eelmisel võistutantsimisel viie aasta eest sai Graubergi naisrühm Lustlik grand prix’ ja laureaaditiitli. Võistutantsimise eesmärk on näidata viljaka tantsulooja Maie Orava loomingut ja sel korral lisab üritusele pidulikkust, et Orav tähistab oma 75. sünnipäeva. Juubilar on ka ise Haapsalus kohapeal.

Võistutantsimisel võistlevad rühmad kuues kategoorias: segarühmad A-, B-, C- ja D-kategoorias ning lisaks on naiste- ja meestetants. Iga rühm peab esitama kaks tantsu, millest ühe, kohustusliku, määras Maie Orav ise, teise sai valida tantsurühm.

Tantse hindab viieliikmeline žürii ja oma lemmiku valivad nii tantsude autor Maie Orav kui ka publik.

Maie Orav on loonud ligi 100 Eesti folkloori ainesest lähtuvat tantsu. Graubergi sõnul pole Orava tantsud sugugi lihtsate killast. „Ta ise on väga temperamentne ja vitaalne ning ka tantsudes on temperament ja särts sees,” iseloomustas ta.

Ulrika Grauberg peab Maie Oravat oma õpetajaks rahvakultuuri alal. „Tema tantsufilosoofia on midagi rohkemat kui pelgalt tantsusammud,” ütles Grauberg.

75. sünnipäeva tähistav Maie Orav on Virumaa tantsuõpetaja, meestetantsupidude idee algataja ja elluviija ning Eesti üks loomingulisemaid tantsuautoreid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz