Herkel: trahvieelnõu ebaõnnestumine võib olla koalitsiooni murenemise algus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres HerkelTrahvieelnõu tänane ebaõnnestumine on küllaldast häältehulka omava koalitsiooni esimene suur läbikukkumine riigikogus, kommenteeris Vabaerakonna esimees Andres Herkel (pildil) oma Facebooki postituses.

“Tegemist oli valel alusel põhineva käsitlusega, mis püüdis seada karistuspoliitika riigieelarve täitmise vankri ette. Selle hääletuse mõju ei saa alahinnata ning minu meelest saab mõju olla kahesugune,” kirjutas Herkel.

“Esiteks võib see olla koalitsiooni suurema murenemise algus, sellisele juhtumile võivad järgneda mitmed uued erimeelsused ja läbikukkumised. Tähelepanuväärne on seejuures see, et oluline vastuhakk sai alguse just koalitsiooni juhterakonnast,” arutles vabaerakondlane.

“Teiseks võib see viia ka valitsuse halva poliitika revideerimisele. Paremal juhul asendub riigieelarve täitmine ükskõik mis vahenditega mõistlikuma maksu-, karistus- ja muu poliitikaga,” nentis Herkel. “Pean õigeks teist varianti, kuid kahjuks tundub tõenäolisem esimene.”

Riigikogus kukkus täna kolmandal lugemisel ühe häälega eelnõu, mille kohaselt tõstetakse karistusseadustikus väärteotrahvide määramise aluseks oleva trahviühiku suurust 4 eurolt 8 eurole ja hoiatustrahvi määra kiiruse ületamise eest seniselt kolmelt eurolt viiele eurole.

Karistusseadustiku muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse, millega suurendatakse trahviühikut, eelnõu poolt hääletas 50 ja vastu 42 riigikogu liiget. Eelnõu läbiminekuks oli vaja riigikogu häälteenamust ehk 51 häält.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hapu
8 aastat tagasi

Vaid ühe häälega.

asi liigub õiges suunas
8 aastat tagasi

hoiame pöialt!