Läänemaa ühisgümnaasium läheb esimest korda Meediamulli viktoriinile

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

meediamulli võitjad Foto: Katrin Seppel Meediamulli võitis LÜGis 11R võistkond, kes esindab sügisel üleriigilises finaalis Läänemaad. Foto: Katrin Seppel.

Sellel aastal osaleb Läänemaa ühisgümnaasium (LÜG) esimest korda üle-eestilises koolinoorte meediaviktoriinis Meediamull.

Eelmisel teisipäeval oli LÜGi koolivõistlus, mille võitja läheb sügisel Läänemaad esindama Viljandisse Meediamulli üleriigilisse finaali. Küsimused panid kokku eesti keele ja kirjanduse õpetaja Tiina Brock ja Lääne Elu ajakirjanik Kaire Reiljan. Võistles kümme kolmeliikmelist võistkonda. Lääne Elu esindas žüriis artikli autor.

27 küsimust oli koostatud Postimehe, Lääne Elu ja ERRi kolme viimase nädala uudiste põhjal. Küsimused nõudsid nii faktiteadmisi kui ka nutikust. Näiteks tuli leida faktiviga. Nii kõlas väide, et sel jahihooajal kütiti Läänemaal neli ilvest, kellest üks lasti jaanuari alguses maha Vormsis. Mõistagi käis jutt hoopis šaakalitest.

Teises voorus tuli ära arvata tsitaatide autor, kolmandas lisada uudise pealkirja puuduv sõna ja neljandas sõnastada nelja märksõna põhjal uudise sisu. Tuli ära tunda mõned teleuudiste lõigud ja muidugi toimus pildimäng, kus tuntud isiku näopildilt ükshaaval ruute eemaldati. Viimane tekitas kõige rohkem elevust.

Sõbralikus entusiasmiga laetud lahingus tuli võitjaks 11R klassi trio: Andree Prees, Raivo Roos ja Karin Veide. Nad kogusid 42 võimalikust 31 punkti. Vastused sündisid nende laudkonnas väga kiiresti, mõned lausa mõne sekundi jooksul. Teise ja kolmanda koha omanikud olid neil kannul vaid punktiste vahedega.

Osalenute sõnul olid küsimused parasjagu rasked. Karin Veide ja Andree Prees ütlesid, et võtsid Meediamulliks valmistumist tõsiselt.
„Lugesime korralikult uudiseid,” ütles Karin. „Tööjaotust me ei teinud, et üks vaatab ühte lehte ja teine teist. Kõik hoidsime üldisel meediapildil tugevamalt silma peal ja näiteks Lääne Elu lugesin ma rohkem ja põhjalikumalt kui tavaliselt,” selgitas Andree.

Karini igapäevane lektüür on tavaliselt hoopis Eesti Päevalehe paberleht ning Postimehe ja Lääne Elu veebiväljaanne. „Aga mulle meeldib paberlehte rohkem lugeda,” ütles Karin. Ta kinnitas, et ka paljud tema sõbrad eelistavad vastupidi laialt levinud arvamusele paberlehte veebile.

„Mina loen Postimeest ja Eesti Ekspressi, telekanalitest vaatan ainult ETVd – „Aktuaalne kaamera”, „Pealtnägija”, „Vabariigi kodanikud”, „Foorum”. Neis saadetes räägitakse päevakajalistel teemadel ja see paelub mind. Ma tunnen, et ekspertide arvamusi kuulates saan asjadest rohkem teada,” rääkis Andree. Maailma asjadega hoiab ta end kursis Briti lehe Guardian vahendusel. Lääne Elul hoiab ta silma peal aga Facebooki kaudu. „Lääne Elu paneb kõik suuremad ja põnevamad lood Facebooki üles ja sealt on kohe näha, mis uut.”

Kohaliku Meediamulli võitjad said igaüks Lääne Elult ka väikese kingituse – lehe logoga kruusi, pastaka ja koti. Lääne Elu kinkis koolile ka õpilastele mõeldud ajalehetellimuse, et kõik õpilased saaksid maakondlike uudistega kursis olla.

Sel aastal tuleb Meediamulli finaal Viljandis. „Edaspidi hakkab see toimuma üle Eesti neis riigigümnaasiumides, mille õpilased on otsustanud viktoriinis osaleda ja valmis seda ka korraldama. Nii et kindlasti jõuab „Meediamulli” finaal ühel hetkel Haapsallu,“ ütles Brock.

Mälumäng Meediamull sai alguse Paide gümnaasiumist 2003. Kahel esimesel aastal võtsid omavahel mõõtu vaid Järvamaa koolid, siis liitusid juba Viljandi koolid. 2007. aastal ületas Meediamull maakonna piirid ja jõudis Pärnusse. 2016. aastal saabus Meediamull Läänemaale Haapsallu.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments