Läänemaale ei tule katkusurnuaeda

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

lotman

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotmani sõnul, ei saa Läänemaale loomseid jäätmeid suures koguses matta, sest lagunemisprotsessis reostunud vesi võib imbuda põhjavette. Foto: Arvo Tarmula

Geoloogilistele uuringutele toetudes otsustas keskkonnaamet, et Läänemaale loomsete jäätmete matmise paika ei tule.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman ütles, et veterinaar- ja toiduamet (VTA) valis välja esmapilgul kaks võimalikku kohta Keedika läheduses. Esimesele matmispaigale, mis oleks asunud Oidrema talu kaevust 450 meetri kaugususel, seisis vastu Lääne-Nigula vald.

Ehkki VTA ametist vabastatud peadirektori Ago Pärteli asetäitja Olev Kalda kinnitas Keedika matmispaiga oma käskkirjaga, eemaldati see sealt mõni aeg hiljem.

VTA pakkus välja uue koha, mis asus samuti Keedikas, kuid nüüd lähimast talust juba mitme kilomeetri kaugusel. Keskkonnaamet tellis Eesti geoloogiakeskuselt lisauuringuid, veendumaks uue paiga sobivuses.

Geoloogiakeskuse spetsialistide mõõtmised näitasid, et uuringualal on veetase liiga kõrge, puuraukudes tuli vesi  vastu juba 20 sentimeetri sügavusel. „Kui vesi on väga kõrgel, siis jäätmed ei lagune ega taga ka keskkonnaohutust,” põhjendas Lotman.

Lotmani hinnangul on liivakihi ja põhjavee vahele jääv savikiht liiga õhuke, et takistada reovee imbumist põhjavette.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johanson ütles, et kuna geoloogid koos keskkonnaametiga loomsete jäätmete matmise paiku heaks ei kiitnud, siis järelikult Läänemaale midagi ei maeta. Tema kinnitusel ei hakka veterinaarkeskus uut, alternatiivset kohta Läänemaal otsima.

Loomsete jäätmete matmispaiga leidmine kerkis päevakorrale mullu suve teises pooles, kui Eesti sigalaid tabas sigade Aafrika katk ja hukkamisele läks tuhandeid sigu. Keedika matmispaik oleks kasutusele võetud juhul, kui katk tabanuks Atriale kuuluvat seafarmi Linnamäel, kus kasvab 7000 siga.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuda siis nii?
6 aastat tagasi

See koht oli ju juttude järgi niiiiiii sobiv? Kabinetivaikuses ideaalne, aga kui külamehed jaurama hakkasid, siis käidi kohapeal ka vist ära ja näed, mis kõik selgus….
Ja kui palju otsuseid nii vastu võetakse?