Läänemaa noored käisid oma rada otsimas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

oma rada. arvo tarmula

Haapsalu põhikoolis peeti juba üheksandat korda noorte karjääriinfomessi Oma Rada. Arvo Tarmula foto

Noorte karjääriinfomess Oma Rada algas seekord Läänemaa õpilaste jaoks eksklusiivselt – peaministri kõnega. Kui Taavi Rõivast teatakse reeglina väljapeetud ja emotsioonivaba ning lausa kuivemapoolse esinemismaneeri järgi, siis täna nähti Haapsalu põhikooli aulas hoopis teistsugust Taavi Rõivast. Peaminister sukeldus ajas tagasi oma kooliaastatesse ja rääkis poisikeseliku naudinguga, kuidas siis asjad käisid, mida ta mõtles ning miks ja milliseid valikuid tegi. Muidu ikka tõsistel teemadel kõnelev Rõivas võlus oma kogemustest rääkides publikust välja nii mõnedki naerupahvakud.

Mõistagi on tulevase elukutse ja selleni jõudmiseks parima haridustee valimine väga tõsine teema. Küsimus on lihtsalt selles, kuidas sellest rääkida. Tundub, et Rõivase sõnum jõudis kohale. Näiteks see, et ta ei olegi sündinud poliitbroiler ja peaminister, vaid alustas oma karjääri ajalehepoisi ja laotöölisena ning elas Tartu ülikoolis õppides ühiselamus, mille WC kõrval olid Eesti kõige kehvemas korras vangla omad suisa luksuslikud.

„Minu soovitused teile: tasub valida see tee, mis on endale kõige huvitavam. Ärge valige kunagi õppekava, mille kohta te teate, et teete selle ludinal läbi. Ärge valige kõige lihtsamaid, vaid kõige põnevamaid lahendusi. See tähendab, et peate küll rohkem pingutama, aga õpite ennast pidevalt proovile pannes hoidma end heas vormis ja end kõige paremas mõttes realiseerima.“

Sellest sõnumist tiivustatuna suundus saalitäis noori peaaegu neljakümne end tutvustama tulnud haridusasutuse esindajate juurde oma rada otsima. Mõne aja pärast hakkasid esialgu kogu põhikooli kolmanda korruse koridori ühtlaselt täitnud massis tekkima suuremat sorti grupid, mille põhjust uudistama minnes selgus, et eriti kõrge tähelepanu osaliseks said need koolid, kes pakkusid voldikute ja jutu juurde ka põnevat tegevust.

Näiteks merekooli ja mereakadeemia laudade juures oldi suure huviga ametis värvilistesse nöörijuppidesse sõlmede tegemisega, juurde räägiti ameti- ja koolijuttu. Suuremat sorti tunglemine toimus sisekaitseakadeemia sektoris. Seal oli Taebla gümnaasiumi abiturient Maris just jõudnud politseivesti selga tõmmata ja kohalikult politseinikult Vello Vichterpalilt laenatud raske nahkrihma koos kogu selle küljes oleva varustusega vööle panna ning oli ametis sõbranna käte raudu panemisega.

„Mul on väiksest saadik olnud sisemine tung aidata inimesi ja korda luua. Ma tahan olla üks nendest politseinikest, keda inimesed saavad usaldada. Praegu tekitavad politseinikud inimestes vahel vastakaid tundeid. Ma tahan politsei mainet parandada ja meie riiki kaitsta,“ ütles Maris.

Samad mõtted on peas ka Marise kahel klassiõel, kes käerauastamist  assisteerisid.

„Mina olen huvitatud sellest, et Maris sisekaitseakadeemiasse läheks, siis on mu süda rahul,“ ütles käeraudades sõbratar.

Kõrvallauale oli laotatud valik isikut tunnistavaid dokumente – passe ja ID-kaarte ning aparatuur, millega nende ehtsust kontrollitakse. Kas teadsite, et ID-kaardi tagumisel küljel triipkoodi all lookleva helesinihalli joonekese sisse on peidetud read ühelt Eesti kuulsalt luuletajalt? Uurige järgi!

Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskool meelitas noori võimalusega oma käega proovida, kuidas tehakse auto kapotile aerograafilisi pilte. Kooli noortejuht Liesel Veskimägi selgitas, et alustuseks tuleb muidugi omandada automaalri põhioskused nagu lihvimine, pahteldamine ja kruntimine ning alles siis läheb värvimiseks ja ilutegemiseks.

Osa noori teadis aga ka demonstratsioonesinemiseta, mis neid huvitab, ja infot vahetati ka tagasihoidlikuma eeskavaga sektorites. Kes endas veel päris kindel polnud või oli lihtsalt uudishimulik, võttis aga koha sisse töötukassa laua juures, kus sai teha testi, mis aitab õige suuna leida.

„Ma kõike seda enda kohta tegelikult juba teadsin, nii et see test töötab küll! Nende jaoks, kes veel ei tea ja alles otsivad, on see kindlasti väga abistav,“ ütles testi läbi teinud Haapsalu tüdruk Liisa, kes veel valib, millist rada pidi astuma hakata.

“Oma Rada” toimus tänavu üheksandat korda.

Messi külastab igal aastal keskmiselt 400-500 noort. Messi korraldavad SA INNOVE Läänemaa Rajaleidja keskus koostöös Läänemaa Noortekogu (LNK), Lääne maavalitsuse, Läänemaa Arenduskeskuse, HKHK ja Haapsalu põhikooliga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments