Seakatk läheneb Läänemaale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: arhiiv

MetssigaSeakatku teise tsooni lisandusid neli valda Pärnu- ja Lääne-Virumaal. Veterinaar- ja toiduameti teatel lisati Euroopa Komisjoni otsusega seakatku teise tsooni Tori ja Tootsi Pärnumaal ning Rägavere ja Sõmeru vallad Lääne-Virumaal.

Teises tsoonis on teatud tingimustel ja range veterinaarjärelevalve all lubatud liigutada elussigasid Eestis sees ja teistes EL-i liikmesriikides asuvatesse teise ja kolmanda tsooni seafarmidesse. Lubatud on uuritud sigadelt või karjadest pärineva sealiha ja -toodete liikumine Eesti piires, kauplemine ja eksportimine.

Teises tsoonis on seakatku diagnoositud üksnes metssigadel.

Teise tsooni kuuluvad teatud vallad ja haldusüksused Harjumaal, Jõgevamaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal, Ida-Virumaal, Põlvamaal, Raplamaal ja Viljandimaal.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

2016. aasta alguseks oli Eestis 26 metssigade Aafrika katku. Taudistunud ala. Kaart: Veterinaar- ja toiduamet 1589.Eesti taudistunud alad (26) eesti-ingl

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments