USA presidendivalimised: Kui Venemaa tungib 2017 Eestisse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Republican Presidential candidate retired neurosurgeon Ben Carson speaks to the press after  the Republican Presidential debate sponsored by Fox News at the Iowa Events Center in Des Moines, Iowa on January 28, 2016. / AFP / AFP PHOTO / Jim WATSON

Pensionil neurokirurg Ben Carson (vasakul) ajakirjanike piiramisrõngas pärast vabariiklaste presidendikandidaatide debatti Iowas. AFP / JIM WATSON / SCANPIX

Eile peeti USA vabariikliku partei 2016. a presidendikandidaadiks pürgijate seitsmes vaidlusõhtu, kus üks küsimusi oli: kui Vene rohelised mehikesed valguksid aasta pärast Eestisse, mida teeks siis USA president Ben Carson?

Eile varahommikul Eesti aja järgi väitlesid USA vabariikliku partei 2016. a presidendikandidaadiks saada tahtjad seitsmendat korda. Publiku ees telesaatejuhtide ohjatud debatt peeti Iowa osariigis Des Moinesis ja oli üle maa nähtav Fox Newsi telekanalil. Seda väitlust oodati eriti, sest juba esmaspäeval on samas, Iowa osariigis parteide mitteametlikud eelvalimised, kus saavad selles osariigis registreeritud hääleõiguslikud kodanikud näidata, kellele kuuluks valijate poolehoid, kui parteid hakkavad ükskord oma üht ja ainust presidendikandidaati esitama. Iowa on sellega nagu valijaeelistuste väljaselgitamise katselapp.

Debatil osales seitse rivaali-vabariiklast. Puudus senine kõige edukam pürgija, Donald Trump. Põhjus – vana vimm Fox Newsi telekanali vastu. Kuigi ta asus samal ajal samas linnas, viie minuti tee kaugusel, veteranide austamisõhtul.

Ka Trumpi üks rivaale Ben Carson on silmatorkav presidendiks soovija – 64 a pensionil neurokirurg on neist ainus afroameeriklane, rahuliku moega soliidne härrasmees, kes räägib malbel toonil puhuti üsna sõjakat juttu. Ütleb, et eelistab poliitkorrektsusele tõerääkimist.

Välispoliitikat ei peeta tema tugevuseks, nagu küll ka mitme teise tema väitluskaaslase puhul. Just talle aga anti lahendada kujutletav välispoliitiline olukord, mille teokssaamine võiks tõsielus päästa valla uue maailmasõja.

On 2017. a veebruar, Carson on saanud USA presidendiks, alles paari nädala eest andis ta ametivande. Siis aga tungib eraldusmärkideta Vene sõjavägi Eestisse. Mida ta presidendina teeks?

Carson vastas, et Putinit tuleb pidada oportunistiks ja ta on riiukukk, kellele peab vastu astuma kogu Balti regioonis. Sinna peab paigutama mõned relvabrigaadid, praegu on neid ainult üks või kaks. Vaja on palju rohkem. Peab korraldama sõjalisi õppusi ja mitte ainult Eestis, vaid ka Lätis ja Leedus, kus ollakse Venemaa relvatäristamisest ärahirmutatud. Sinna peab paigutama Ameerika raketitõrjesüsteemid. Peab andma Ukrainale ründerelvi ja võitlema Venemaaga majanduspõhiselt.

Carson kinnitas, et NATO 5. artikli järgi kaitseb USA kõiki oma liitlasi ja tema läheks igal juhul „sisse”, kui Putin ründaks („…yes I absolutely would go in if he attacked.”).

Edasi tuli värvikas väljend, mida on kohe debati järel elavalt tsiteeritud: „Putin on üheratsuriik – nafta ja energiavarud. Naftahinda tuleb madalal pidada, see hoiab teda kontrolli all.” Neurokirurg Carsonist senise seisuga USA järgmist presidenti võib-olla ei saa, kuid viimase poole aasta jooksul on ta ameeriklastele meelde jäänud. Nüüd värskelt tundis ära ja meenutas toeka sõnaga Eestitki.

Veel üks Läänemere-äärne maa leidis eilsel vabariiklikul presidendidebatil mainimist. Floridast USA senaatoriks valitud 44aastane Marco Rubio heitis killu vastaspartei, demokraatide presidendikspürgija senaator Bernie Sandersi kohta: „Arvan, et Bernie Sanders oleks hea presidendikandidaat. Rootsile.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hei kelle huve te probageerite siin
8 aastat tagasi

Presidendikandidaadi seisukoht kinnitab seda et kui eelmistel sajaditel lahendati olukorda piiblikorra alusel, siis nüüd otsustab USA president maailma politseinikuna selle mis on õige, mis on vale ja meie ametkonnad võtavad seda kui piiblitõde. Ainu üksi see et sellised artiklid meil ilmuvad näitab orjarahva allumisvajadust. 25 aastat tagasi vorpis selliseid artikleid partei komitee ja kohe kohe pidi saabuma helge tulevik. Ilmselt hakkab süsteem kokku kukkuma ja see paneb pingutama.

Mida tegelikult öeldi
8 aastat tagasi

Nagu ma aru saan siis USA tunneb muret et tema asumaad võõra riigi kontrolli alla ei läheks. Täpselt sama moodi nagu portugaalased, prantslased, inglased jne. tundsid omal ajal muret´ aafrika asumaade iseseisvumise või võõra riigi kontrolli alla mineku pärast, mis pärsiks orjatööjõu kasutamist. Sisiuluselt kinnitab USA presidendikandidaat seda et balti riikide puhul on tegemist juba okupeeritud alaga ehk kolonjalmaaga. Kui presidendi kanditaat väidab et – “Naftahinda tuleb madalal pidada, see hoiab teda kontrolli all“ siis sellega öeldakse välja otse et mitte mingit vaba turu majandust ei kesisteeri.

siis
8 aastat tagasi

nagu tavaliselt algavad aastasadu kestvad rahuläbirääkimised, kuni ajani mil see koloss jälle iseenesest kokku variseb ja raisakotkad ta kallale asuvad