Haapsalu läks Peterburi äri ja turismi arendama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu esindus Peterburis arvo tarmulaHaapsalu esindus eelmisel aastal Peterburi äri- ja turismimessil. Foto: Arvo Tarmula

Täna sõitsid Haapsalu ja Läänemaa esindajad neljandat korda Peterburi, et tutvustada end Vene turismiärile.

Seekord kutsus Haapsalu kaasa ka kuurortlinnad Pärnu ja Kuressaare. „Oleme seal kolm aastat Haapsalu linnaga juba käinud ja mõtlesime, et pole mõtet enam üksi minna. Siis kutsusingi kaasa Lääne-Eesti ja Eesti Kontserdi,” rääkis Haapsalu linnapea Urmas Sukles. „Ühesõnaga, tõsine Eesti üritus!”

Esimesel päeval on Peterburi Ambassadori hotellis äriseminar, kus Läänemaa ettevõtjad tutvustavad Venemaa ettevõtjaile investeerimisvõimalusi Eestis. Mullu osales Läänemaa arenduskeskuse ja St Peterburgi ettevõtlusinkubaatori ning tehnopargi Ingria korraldatud seminaril Eesti Vabariigi peakonsulaadis üle 30 ettevõtja Peterburist ja Haapsalust. Sel aastal on peakorraldaja EASi välisinvesteeringute keskus. „Eesmärk on Eesti tutvustamine Euroopasse laienemisest huvitatud Vene ettevõtjaile, fookusega Lääne-Eestil,” selgitas arenduskeskuse juht Andres Huul.

Oma ettevõtete arendamise kogemustest Eestis räägivad ise Vene ettevõtjad. Kohal on 50 potentsiaalset välisinvestorit.

Esimesele päevale paneb punkti Eesti Kontserdi džässiõhtu.

Teine päev on turismiseminari päralt Peterburi Glinka-nimelises Kapella kontserdimajas. Selle kaaskorraldaja on EASi turismiarenduskeskus, seminarile on registreerunud üle 80 turismifirma. Läänemaa turismiarendajad ja ettevõtjad tutvustavad Venemaa kolleegidele, investoritele ja Peterburi linnajuhtidele oma teenuseid ja tooteid. See seminar on Venemaal nüüd juba nii suure kaaluga, et tulemas on kümned meediaväljaanded ja kaks telekanalit.

Kui varem on Peterburis esinenud Tõnis Mägi, Anne Veski ja Hortus Musicus, siis seekord on Haapsalu delegatsiooniga kaasas Eesti muusikakultuuri raskekahurvägi – Riiklik Akadeemiline Meeskoor.

Suklese sõnul on Peterburi turismiseminar end igati ära tasunud. „Vene turism seisab suurte probleemide ees ja ka Eesti turismil on oma mured, sest euro on muutunud Venemaa keskklassi turistile liiga kalliks. Meie püüamegi jõuda nendeni, kes jaksaksid Eestisse tulla. Arvan, et viie miljoni elanikuga linnas on neid päris palju,” märkis Sukles.

Eesti on Suklese sõnul Vene turistile hea valik – keeleprobleem on väike ja vahemaa pole suur. „Poliitikas võidakse ju omi asju ajada, aga inimestevahelised suhted on endiselt soojad,” ütles Sukles ja kiitis Peterburi inimesi, kes osalevad juba neljandat aastat seminari korraldamises.

Läänemaa esindus peterburis: Läänemaa Turism, Haapsalu Spordibaasid, Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Haapsalu linn, Fra Mare Thalasso Spa, Rannarootsi muuseum, Noarootsi vald, Läänemaa Arenduskeskus, K-Met. Lemmi Kann

18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
6 aastat tagasi

Praegu,peale kuuendat õlut,sain ma kurjaks. Olen siin sündinud ja 60 aastat elanud. Krt,hr. Sukles on ainuke linnapea,kes oma tööga otse-ja kaudselt (turism,kaubandus,teenindus) töökohti teinud on. Tema ainus seatemp oli,et püüdis Lainet ärastada.

!
6 aastat tagasi
Reply to  Tont.

Et tervis suurele “arendamisele” vastu peaks!

tore eks ole
6 aastat tagasi

4ndat aastat käiakse arendamas. Eks Venemaaga sidemete sõlmimine võtabki kaua aega.

Karuott
6 aastat tagasi

Sambuka maaletooja ja ausamba püstitaja Sukles on ikka tubli mees…

Tont.
6 aastat tagasi

Edu !! Tore,et Haapsalus on inimesi,kes tahavad ja suudavad palju. Ainult lihtsalt irisejaid vòiks vàhem olla. Ja neid saabki varsti, kui moslemi turistid tulevad,vàhem olema.

Ardi
6 aastat tagasi
Reply to  Tont.

Tubli. Ei saa küll aru üldse, et kui Suklese nimi juba on, siis on üritus halb….Ja teadmiseks, et messi ei korraldata 1-2 päevase eelütlemisega-see aeg on ammu kokkulepitud ja ruumid proneeritud jne. Sukles ajab õiget ja kasulikku asja kogu meie linnarahva tarbeks.Kommentaatoritel-kunn,kustas kats jt. Oleks aeg juba ajusid omada.

Rahu!
6 aastat tagasi

Kui ei ole surmatõbi, siis saab ikka viinast abi ja seda viimast seal voolab.

kunn
6 aastat tagasi

Tõesti leidsid ka õige aja messile sõita. Pealegi on neid nii palju, et piisab ühest nakatunust ja see nakatab ülejäänud ja siis tuuakse haigus Haapsalusse.
Kes vene tv-d näeb, see teab, kui levinud seagripp praegu Peterburis on.
80% gripijuhtumitest on praegu seagripp.
Teadmiseks, et Venemaal on 40% vaktsineeritud, meil 1,6%.

Epideemia
6 aastat tagasi

Need kes läksid Peterburi tuleks Narva piiripunktis kohe karantiini panna. Me ei taha seagrippi Haapsalusse!

Kats
6 aastat tagasi

Mina aru ei saa mida need teised niinimeataud ärimehed ja maakonna arendajad sinna kaasa sõidutatakse. Maakond ju tühjeneb. Kui see peterburgi turist siia ka tuleb siis sukles paneb selle raha rootsi pankadess hoiule et rootsalsed saaksid odava raha neest meie ettevõtteid osta. Eanda töölistele makstkse miinimum palka ju.

Kustas
6 aastat tagasi

Tõsi ta on, kas ajastus on ikka õige? Peterburis kuulutati gripi- ja hingamisteede ägeda viirusinfektsiooni epideemia välja, sest eelmisel nädalal uute haigestunute arv ei kahanenud ning arsti poole pöördus iga päev 11 000-12 000 inimest. Seagrippi on Peterburis surnud juba üle 30 inimese, teatas linna tervishoiukomitee esimehe asetäitja Tatjana Zasuhhina Interfaxile. Kallid lähedased ja sõbrad, kas asi ikka on küünlaid väärt? Need nakatunud inimesed on ju varsti meie kõrval.

Karuott
6 aastat tagasi

Peterburi elanik küll vaevalt nii loll on et siia Haapsallu tulex…

infoks
6 aastat tagasi
Reply to  Karuott

Väga tulevad. Eriti haritumad inimesed. Järjest rohkem soovitakse päevast väljasõitu just Haapsallu (mitte näiteks Tartusse või Viljandisse). Ja ka Haapsalu spaapuhkused on küsitud. Nii et meie turismiettevõtte kaudu käib Peterburi inimesi päris palju ja meil seisab ees suur töö, et teie võimalusi endale rohkem selgeks teha. Ehk et saaksime Pärnu -Haapsalu liini veel rohkem tuntuks. Aga et linna külaline linnast vaimustuks, oleks tore kui elanikud ise oma linna üle uhkust tunneksid. See paistab kaugele silma. Hoidke Haapsalu armsat ja võluvat stiili, üllatavaid kohvikuid ja poekesi, tänavaid, mis viivad mere äärde.