Andres Huul: kuidas kasvada kriisi kiuste?

Lääne Elu

info@le.ee

Andres Huul, maakondlike arenduskeskuste võrgustiku juhatuse liige

Ettevõtlusnädalal on paslik rääkida sellest, et kohanemine on edu võti.

Ettevõtete vajadusest olla paindlik ja osata muutustega kiirelt kohaneda on räägitud pikka aega. Koroonapandeemia, mis lisaks tervisekriisile tõi endaga kaasa ka järsu pöörde majandusoludes, muutis selle vajaduse aga üleöö väga reaalseks ja käegakatsutavaks.

Kohanemisvõime ja jätkusuutlikkus – mõisted, mis seni olid paljude jaoks jäänud vaid kõlavateks sõnadeks sahtli põhja kirjutatud strateegiadokumendis – kujunesid väga kiiresti praktilisteks küsimusteks. Probleemideks, millega tuleb tegeleda nüüd ja kohe, sest sellest sõltub ettevõtte püsimajäämine.

Puutumata ei jäänud suured ega väikesed firmad, ei pika ajalooga ega ka alles oma teekonna alguses olevad ärid. Paljudele oli kohanemine keeruline. Ka kriisijärgne periood ei saa olema lihtne. Muutuste protsess on pikaajaline ja globaalse tervisekriisi mõjud hakkavad nii mõneski valdkonnas ilmnema alles tagantjärele.

Inimeste käitumis- ja tarbimisharjumused muutusid tohutu kiirusega. Tavapäraste poetiirude asemel hakati eelistama e-poodidest ostmist, treeningusaalides käimine asendus aktiivse liikumisega looduses, väljas söömise asemel õpiti kodus koos perega kokkama ning üha enam veedeti aega linnast väljas. Kusjuures piirangute leevenemine ei too kaasa tagasipöördumist vanade tavade juurde – uued käitumismustrid on inimestele omaseks saanud ning jäävad meiega ka pärast pandeemia seljatamist.

Paljude ettevõtjate jaoks on see periood olnud väga raske. Mitmes valdkonnas on toimunud seisakud. Kannatada on saanud näiteks turism, toitlustus, meelelahutus, reisitransport. Teadmatust ja ebakindlust on endiselt väga palju. Ümberkorraldusi on oma töös ja tegemistes tulnud teha pea kõigil. Paljud ettevõtjad on pidanud oma ärid kas osaliselt või täielikult sulgema.

Ent nagu öeldakse, ei tasu head kriisi raisku lasta. Kiirete muutuste aeg loob sageli väga hea pinnase kasvamiseks ja arenguks – tuleb vaid osata neid võimalusi märgata ja enda kasuks tööle panna.

Möödunud aasta vintsutustest väljusid edukana kiired kohanejad. Hea kohanemisoskus on võtmesõna ka tulevikku silmas pidades – et kõikvõimalikest eesootavatest olukordadest viimast võtta. Soovitan murrangulisteks aegadeks valmistudes eeskuju võtta neilt, kes eelmise aasta tormilisest olelusvõitlusest võitjatena välja tulid ja koroonakriisi kiuste oma ettevõtted hoopis arengukursile viisid.

Neid edukaid ettevõtteid ühendab neli olulist märksõna.

  • Koostöö teadlastega
    Uued nutikad lahendused ja innovatiivsed tooted ning teenused saavad sageli alguse koostööst ettevõtjate ja teadlaste vahel. Tõhus koostöö aitab keerulistel aegadel äriprotsessid kiiresti ümber kujundada ning pakub väljapääsmatuna näivates olukordades uusi võimalusi. Ühendades ettevõtja hea ärivaistu ja valdkondliku kogemuse teadusliku vaatega, võib jõuda erakordsete tulemusteni.
  • Digiteerimine
    Uute tehnoloogiate kasutuselevõtmisega on võimalik oma äri-, töö- ja tootmisprotsesse optimeerida, et toimetada nutikamalt kui seni. Digiteerimine aitab ressursse paremini ära kasutada ning oma tööd tõhusamaks muuta. Kui ettevõte on harjunud oma protsesse pidevalt arendama, siis ollakse valmis ka ootamatu kriisi korral paindlikult reageerima.
  • E-kaubandus
    Oma kaupade ja teenuste müümine internetis aitab üle elada aja, mil piirangute tõttu ei ole võimalik näost näkku kohtuda ja sinu uksed peavad klientide jaoks suletuks jääma. Ent e-kaubanduse abil on võimalik viia oma äri täiesti uuele tasemele – laiendada kliendibaasi ning mitmekordistada käivet. Virtuaalmaailmas on sinu uksed avatud 24/7 klientidele kogu maailmast!
  • Vastutustundlik ja keskkonnasäästlik ettevõtlus
    Kriitilistel aegadel, kui ettevõtte peamine eesmärk on püsimajäämine, võib rohepööre tunduda esmapilgul kauge teemana. Kriisist tulevad aga tugevamana välja ennekõike need tegijad, kelle väärtused on paigas ja tulevikuvisioon selgelt silme ees. Vastutustundlik äritegevus pakub ettevõttele mitmeid arenguvõimalusi – aitab tõsta tootlikkust ja kvaliteeti, hoiab kulusid madalal ning on heaks konkurentsieeliseks. Oma keskkondliku ja sotsiaalse jalajälje peale peaks kindlasti mõtlema ka iga alustav ettevõtja.

Kui soovid muutusteks valmis olla ning järgmistes kriisides kasvada, tasub neid nelja soovitust oma strateegilistes plaanides silmas pidada.

Pöördelistel aegadel ei tohi aga unustada ka põhitõdesid: oluline on teada, kes on sinu klient. Oma kliendi vajaduste tundmine, kliendibaasi pidev analüüs ja kliendilojaalsuse kasvatamine on keerulistes oludes määrava tähendusega.

Kliendi vajadused on pidevas muutumises ja ettevõtjal tuleb oma plaanid ning protsessid vastavalt teisenenud tarbimisharjumustele ümber kujundada, muutuda koos oma klientidega. See võib tähendada olulisi ümberkorraldusi, ent just muutuste abiga on ettevõttel võimalik tavarutiinist välja murda ning tõeliselt kasvada ja areneda.

Traditsiooniline üle-eestiline ettevõtlusnädal toimub sel aastal 4.–10. oktoobril. Tutvu ettevõtlusnädala programmiga veebilehel ettevotlusnadal.ee. Registreeru üritustele ja tule avasta, kuidas muutunud majandusoludes kohaneda ning võita!

Ettevõtlusnädalat koordineerib maakondlike arenduskeskuste võrgustik ja see viiakse ellu Euroopa regionaalarengu fondi toel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Marget Vatku, ettevõtja
2 aastat tagasi

Kelle jaoks on vaja sellist üldsõnalist juttu?
Ma ei leidnud ühtegi kasulikku mõttetera, mille üle juurelda. Sain vaid kinnitust, et ametnikud elavad omaette maailmas, mis reaalse eluga ei haaku.

Tore
2 aastat tagasi

Mõnus ju, palgakene tiksub ja suukene jahvatab. Kas keegi üleüldse teab, mida see organisatsioon teeb?

mine vahuta kuskil mujal
2 aastat tagasi

see vend oskab ju ainult ilukõnesid pidada. reaalset tööd pole see vend ju enda eluaja jooksul teinudki ega hakka ka ilmselt tegema.

Külli
2 aastat tagasi

Kes see sihuke on?

mis tibla kombed enned on
2 aastat tagasi

mindagu ja tehtagu ning siis saabub helge tulevik. seda juttu rääkis Huul juba siis kui komnoor veel oli.