Nõva kompab liitumisvõimalusi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Deiw Rahumägi (1) Nõva vallavanem Deiw Rahumägi. Foto: Arvo Tarmula

Juba eelmisel aastal tegid Nõva vallale ühinemisettepaneku nii Lääne-Nigula kui ka Padise vald. Jaanuaris lisandus veel ka Kullamaa ettepanek Läänemaale ühe omavalitsuse moodustamiseks, samal ajal käivad arutelud ka Põhja-Läänemaale viie valla liitumisel tekkiva suurvalla moodustamiseks.

Et teada saada, mida arvavad võimalikust liitumisest vallaelanikud, korraldati Nüva vallas veebiküsitlus, milles tuli vastajail kirjeldada liitumisega seotud müüte, ohte ja võimalusi.

Nõva vallavalitsuse planeeringu-arenguspetsialist Aivi Heinleht ütles, et veebiküsiitluse vastuseid tuli vaid neli. „Küsitluslehed said ka külade esindajad,“ lisas Heinleht. „Loodame, et need tuuakse koos vastustega 28. jaanuaril toimuvale koosolekule.“

Neljapäeval toimub Nõva haldusreformi ajutise komisjoni koosolek.

17liikmelist komisjoni juhib vallavanem Deiw Rahumägi. Komisjoni kuulub kuus liiget volikogust, kolm vallast ning ka külade esindajad.

Deiw Rahumägi ütles, et veebiküsitluses sai vaagida vaid Padise ja Lääne-Nigula plusse-miinuseid. „Kullamaa ettepanek tuli hiljem, meie küsitlus siis juba käis,“ nentis Rahumägi.

Rahumägi ütles, et veebiküsitelu ankeetidest torkas talle silma soov jääda Läänemaa koosseisu.

Aasta algul tegi Kullamaa kõigile Läänemaa omavalitsustele ning praegu Raplamaale kuuluvale Märjamaale liitumisettepaneku.

„See [Kullamaa ühinemisettepanek] ei ole liha ega kala,“ nentis Rahumägi. „Meie võimalused sõltuvad ju sellest, millise seisukoha võtab Lääne-Nigula, sest meil ju Kullamaaga ühist piiri ei ole.“

Omavalitsused, millel pole ühist piiri, omavahel ühineda ei saa. Ühe erandi on valitsus selles suhtes siiski teinud – siis, kui Kärdla linna ja Kõrgessaare vald ühinesid Hiiu vallaks.

Rahumägi sõnul peab maavanem Neeme Suur 10. veebruariks välja käima Läänemaale ühe omavalitsuse majandusliku analüüsi. Alles siis saab hiigelvalla teemaga edasi minna.

Lisaks Neeme Suure maakonnasuuruse valla loomise ideele on Põhja-Läänemaa viis valda – Nõva, Noarootsi, Lääne-Nigula, Kullamaa ja Martna – arutanud omavahel ühinemise võimalusi.

„Viimati saime kokku eile,“ lausus Rahumägi. „17. veebruariks peaks valmima viie valla analüüs, et milline võiks olla ühisvalla juhtimisstruktuur, eelarve ja muu selline.“

Vallavanem ütles, et vallarahva arvamuse teadasaamiseks tuleb neilt seda küsida. „Peame korraldama valla kolmes piirkonnas – Nõval, Varikul ning Tuksi ja Peraküla piirkonnas – rahvakoosolekud, et selgust saada, millisel seisukohal rahvas on,“ selgitas vallavanem Rahumägi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
eks ta ole
8 aastat tagasi

oot, mis veebiküsitlus. ma pean valla lehelt alla laadima wordi dokumendi, selle ära täitma ja meiliga valda saatma. no tule taevas appi. ka minul jäi vastamata, sest iga päev valla kodulehte ei külasta ja kui selle avastasin, oli tähtaeg möödas juba.
rahvakoosoleku korraldamine on ikka täiesti mõttetu värk, eelmine kord (Lääne-Nigula valda tehes) oli ju näha kuidas vallaametnikud kohalikust rahvast lihtsalt üle sõitsid ja sõna otseses mõttes mõnitasid neid, kes julgesid liitumise vastu sõna võtta.