Elutööpreemia lilltikandimeistrile Maie Roosile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vähegi viitsijad 15 2016. Tarmula
Maavanem Neeme Suur andis elutööpreemia Maie Roosile. Foto. Arvo Tarmula

Läänemaa taidlejad pidasid eelmise reede õhtul Haapsalu kultuurikeskuses oma aasta suurimat pidu – vähegi viitsijate päeva.

Ligi pool tuhat inimest Läänemaa eri paigust oli kokku tulnud, et austada aasta parimaid kultuuritegijaid, näidata ennast, vaadata teisi ja pidutseda.

Elutööpreemia anti lilltikandimeistrile Maie Roosile.

Maie Roos hakkas ema käe all käsitööd tegema juba väikese tüdrukuna. Ta on tikkinud kogu elu ja tema käe alt on tulnud lugematul hulgal roositud kindaid, seelikuid, patju ja muid esemeid.

Maie Roos valmistab rahvarõivaseelikud algusest lõpuni ise: tikib, õmbleb ja kurrutab. Eriti väärtuslikud on tema tikitud tekid – peaaegu igal aastal valmib tal uus Lihula tikandiga tekk, millest osa on vanade tekkide koopiad ja osa mustreid on meister loonud vanade tekkide ainetel.

Maie Roos on juhendanud Lihula rahvaülikoolis tikkimiskursusi ja uurinud Lihula ümbruse käsitööpärandit. Tema osalusel valmis Lihula rahvaülikoolis 2009. aastal raamat „Lihula lilltikand ja meistrid”, aasta hiljem ka DVD tikkimisõpetustega. Maie Roos on 2014 ilmunud raamatu „Lihula lilltikand. Õpetus. Mustrid. Inspiratsioon” üks autoreid.

Alates Lihula lilltikandi seltsi loomisest 2011. aastal on Maie Roos selle üks aktiivsemaid liikmeid ja osalenud alati Lihula lillkirja festivali ettevalmistamisel ning elluviimisel.

Oma 82 eluaastale vaatamata jätkab Maie Roos seelikute ja tekkide tikkimist ning noorte õpetamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments