Mait Palts: tulumaksu jaotamine peab toetama ettevõtlust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mait Palts

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: kaubandus-tööstuskoda

Et suuremad võidavad ja väiksemad kaotavad, kui osa tulumaksu jagada tänase süsteemi asemel ka töökoha põhiselt, on suuresti müüt ja osalt lihtsalt hirmutamine. Eesti tingimustes võib tõesti olla kellelgi mure, et Tallinn ja ehk ka Tartu võidaksid rohkem, sest need on kaks suuremat tõmbekeskust, kuhu ettevõtlus on koondanud juba täna, kuid regulatsiooni saab selliseks kujundada, et teisedki, kes panustavad ja edu saavutavad, saaksid samavõrd kasu.

Haldusreformi üks peamisi eesmärke peab olema ka omavalitsuste suunamine enam ettevõtlust ja töökohtade loomist toetavaks. Kui me seda ei saavuta, võib kindlasti öelda, et reform ei ole täiel määral õnnestunud. See peab olema reformi üks aluspõhimõte, mida ei saavuta ainuüksi omavalitsuste suuremaks muutumise läbi. Maksujagamise muutust tuleb vaadelda kontekstis, mida soovime saavutada pärast reformi, kus räägime 200 omavalitsuse asemel 50-st. Juba seegi muudatus on väga suur asi ja kindlasti annab suurem omavalitsus rohkemate elanike ja suurema tulubaasiga iseenesest võimalusi ka ettevõtluse arendamisse rohkem panustada. Teiste riikide kogemus on aga näidanud, et ainuüksi sellest motivatsiooni tekitamiseks ja hoidmiseks ei piisa. Töökohapõhiselt tulumaksu jaotada, lisaks elukohajärgsusele, on proovitud ja töötab.

Kahtlemata on ka täna palju omavalitsusjuhte, kes selletagi, et seadus kohustaks või maksumeetmed motiveeriksid, panustavad aktiivselt ettevõtluse arendamisse. Nende jaoks peab reformi tulemusena muutuma selline suhtumine ka selgelt tulemust tootvaks. Neil, kes täna annavad endast parima ettevõtluse arendamisel, ei peaks olema midagi karta. Otse vastupidi.

Paraku on ettevõtjate tagasiside näidanud, et on üksjagu omavalitsusi, kus ettevõtlusesse ja ettevõtjasse suhtutakse kui tülikasse tegelasse, kellest omavalitsusele mingit tolku ei ole. Sellist suhtumist ei tohiks olla, kui tahame ettevõtlust Eestis arendada ja jõukaks saada. Iga riigijuhi või omavalitsusjuhi ülesanne peab olema aidata kaasa, et ettevõtlus areneks ja soovitaks tasuvaid töökohti  luua. Piltlikult öeldes, kui üks 50 töötajaga ettevõte soovib kuhugi tootmisüksuse rajada, peaksid omavalitsused selle pärast võidu jooksma, mitte ootama, et neid üles leitaks.

Seda peaks ka tulumaksujaotamise süsteemi muutmine soodustama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments