Kogu tõde kuuseokkakokteilist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

TV3 telesaates „Milline maitse” kuuseokkakokteili kogu Eesti rahvale tutvustanud Kaili Leht astus täpselt kokkulepitud kellaajal sisse Haapsalu Beguta taimetoidurestorani, ühes käes peotäis kuusevarsi, teises käes kotike kõige muu vajalikuga.

„Kas läheme kööki kokteili tegema või ajame enne törtsu juttu,” olid rõõmsameelse Kaili esimesed sõnad.

Loogilise valikuna suundusime kööki. Esmalt läks blenderisse umbes peotäis kuusevarsi koos poole liitri veega. Samal ajal kui kannmikser kuusevarred ja vee ühtlaseks rohekaks massiks segas, rääkis Kaili, mida tuleb kuusevarsi korjates jälgida.

Kõige tähtsam on kuusega suhtlemine. Esialgu puudutan väljavalitud oksa, sulen silmad ja tunnetan, kas konkreetne kuusepuu on valmis oma okkaid loovutama. Kui saan jaatava vastuse, korjan peotäie kõige ilusamaid oksatippe, rääkis Kaili. Ta lisas, et parem oleks, kui kuusk kasvaks ikka metsas, mitte tiheda asustusega kesklinnas.

Pärast esmast blenderdamist kurnas Kaili roheka massi läbi sõela. Sõelumine on oluline selleks, et kokteili ei jääks häirivaid okkatükke. Kaili lisas, et kevadised värsked võrsed on pehmed ja neid ei ole vaja kurnata. Kõigil muudel aastaaegadel on võrsed rohkem puitunud ja kurnamine on parema kokteili huvides rangelt soovituslik.

Valmib 3 minutiga

Pärast esmast mikserdamist ja kurnamist tuleb lisada banaanid ja apelsinimahl. „Mahl on selleks, et kokteil ei tunduks vesine, ja banaan tasakaalustab kuuse mõrkja maitse,” selgitas Kaili. Pärast teistkordset blenderdamist on kokteil valmis.

Koos valmistamise ja selgitusega võttis kogu protsess aega veerand tundi. „Kodus kulub kokteili valmistamisele kuni 3 minutit,” teatas Kaili.

Inspiratsiooni okkaid kokteili sisse segada sai Kaili umbes viis aastat tagasi ühelt alternatiivmeditsiini seminarilt. Seal olevat üks naine rääkinud, et väga hea alternatiiv on kuusk, mille jõudu ja energiat on kasutatud häbematult vähe. „Tema sõnad kõnetasid mind. Ei läinud kaua aega mööda, kui uudset kuuseokkakokteili mekkis juba kogu minu pere,” selgitas Kaili.

TV3 teleprojekti nimega „Milline maitse” sattus Kaili puhta juhuslikult. „Ühel õhtul nägin telerist reklaami, paar päeva hiljem edastasin saatemeeskonnale retsepti,” sõnas Kaili. Mõne aja pärast võttis saatetiim temaga ühendust ja kutsus teda koos kõigi teiste osalejatega esimesele võttepäevale.

Võttepaika jõudnud, avastas Kaili, et tema on üks neist 46 gurmaanist, kes kõik olid tulnud oma hõrgutisi žüriile esitlema. „Kui nägin, et enamik valmistab uhkeid liharoogi või silmipimestavaid kooke, mõtlesin küll, et kuhu ma olen ometi sattunud, meenutas Kaili.  

Tagantjärele tarkusega võib öelda, et klassikaliste liharoogade suur hulk oli positiivne. Tänu sellele oli kuuseokkakokteilil lihtne oma erilisusega silma paista. „Tegelikult olin ma päris kindel, et kokteil esimest voorust edasi pääseb,” ütles Kaili.

Teises voorus oli võistlejaid sõelale jäänud 12, Kaili nende hulgas. Ta tunnistas, et enam ta nii enesekindel ei olnud kui esimeses voorus. „Kohtunikud rääkisid küll, et kuuseokkakokteil on omapärane ja hea, kuid arvasin, et see on puhas sõu,” rääkis Kaili. Kuuldes, et olen pääsenud poolfinaali kuue parema hulka, oli üllatus suur.

Ühe häälega teine

Poolfinaal, mille formaat nägi ette hõrgutise valmistamist sajale aukülalisele, kujunes tõeliseks proovikiviks kõigile osalenuile. Kaili rääkis, et ootamatu üllatusena tabas teda ajakava muutus. Esialgu oli teada, et serveerimine on kell 14, kuid kell 13 teatati talle, et serveerimine on planeeritust 45 minutit varem. „Siis läks kiireks,” meenutas Kaili. Õnneks tulid Kailile appi saate kolm kohtunikku, kes aitasid tal 20 liitrit kokteili sajasse pokaali võrdselt ära jagada.

Finaalipääseja valisid just needsamad sada aukülalist salajasel hääletusel. Kailit jäi finaalist lahutama ainult üks puuduv hääl.

Kaili ütles, et tegelikult on isegi hea, et edasi ei pääsenud. Saade otsis ikkagi uudistoodet Selveri poeriiulile. „Kardan, et kokteili võluvägi oleks masstoodangus ammendunud,” sõnas Kaili.

Ehkki Selveri riiulitele kuuseokkakokteil ei jõua, on see juba müügil Beguta taimetoidurestoranis, samuti saab seda osta uuel hooajal Dietrichis.

kaili leht juuseokka1 kaili leht juuseokka2 kaili leht juuseokka3 kaili leht juuseokka4 kaili leht juuseokka5 kaili leht juuseokka6 kaili leht juuseokka7 kaili leht juuseokka8

Fotod: Kristjan Kosk

Viie klaasitäie kuuseokkakokteili valmistamiseks on vaja:  

2 peotäit 5 cm pikkusi okastega kuusevarsi

0,75 liitrit vett

2 või 3 banaani

0,75 liitrit apelsinimahla

 

1. Pane okkad koos kuusevartega blenderisse, lisa vesi.

2. Blenderda 1–2 minutit. Saadud mass kurna läbi sõela. Kevadised kuusekasvud on nii pehmed, et nemad kurnamist ei vaja.

3. Kalla kuusemassist eraldatud rohejook blenderisse tagasi. Lisa banaanid ja apelsinimahl.

4. Blenderda ja kurna veel kord. Vala jook klaasi, lisa kõrs ja naudi head maitset.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Katrin
7 aastat tagasi

Tõeliselt hea vitamiinipomm, julgelt soovitan kõigile!

Ingemar
8 aastat tagasi

Tegin just kuuseokka mahla (3-rohelist õuna ja üks klaasitäis kuuseokkaid) ja üllatavalt mõnus jook sai.

kui huvi, siis sööge
8 aastat tagasi

Mis asjad on kuusevarred? Mina sellist asja ei tea. On see kuuseoks? Teiseks see, et praegusel ajal kuuseokkaid tarbida, väga kahtlane ja küsitav. Kevadel, vaat kevadel, need noored kasvud 1-2 cm pikkused, need sobivad suurepäraselt. Niisama suhu pista, kokteili teha, või lisand, salatite lisand……

tervitusi jämejalast
8 aastat tagasi

varsti kuuleme kuidas äravisatud toidujäätmetest kokteili teha, alustame prügikastiga suhtlemisega, ………………….

juss,+60+aastat+Haapsalu+elanik
8 aastat tagasi

Õnneks on mul tööd ja jõuan veel süüa ja juua osta!