2

Erik Orgu soovitused, kuidas mitte üle süüa

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

lisalhe TANA nupp _ erik orgu soovitused, kuidas  f erakogu

Erik Orgu. ERAKOGU

„Kui nüüd asjale teaduslikult läheneda, tasub jälgida reeglit – söö ära taldrikutäis toitu ja pea vähemalt 15 minutit pausi, enne kui lähed uut portsu tooma,” soovitas personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu.

Tema sõnul võib taldrikule tõsta mitmesugust toitu nii palju kui mahub. Kui taldrik on tühjaks söödud, tasub pisut pausi pidada, nii jõuab keha ajule täiskõhutunde signaali saata ja too reageerida. Ka kipuvad inimesed liiga kiiresti sööma. „Kiiresti ja järjest süües ei jõuagi signaal täiskõhutundest kehasse, vaid see satub hoopis segadusse ja on suur oht end üle süüa,” selgitas Orgu. „Kui magu on täis, on lihtsalt kehv olla. Kui aga makku enam midagi ei mahu ja süüakse ikka peale, tuleb lõpuks kiirabi kutsuda.”

Erik Orgul on kogemust üle 12 aasta ja tema sõnul ei saagi heast-paremast isu täis. Nii soovitab ta iga toidukorra juurde kindlasti süüa suures koguses värsket salatit. Üsna kõik peale juurviljade on happeline, salat aitab keha tasakaalus hoida ja ka ülesöömist vältida. „Toidud võiks olla naturaalsest toorainest ja võimalikult vähe töödeldud. Jahutoodete kasutamise võiks viia miinimumini, poepiimas pole samuti eriti palju kasulikku jäänud,” lisas Orgu.

Peamised reeglid

Söö aeglaselt

Uuringud näitavad, et normaalses ja kerges ülekaalus inimesel jõuab täiskõhusignaal kohale umbes 12 minutiga. Üle keskmise ülekaalu korral kulub vähemalt 20 minutit. Aeglaselt süües annad kehale aega tähtsaid signaale saata ja tõlgendada.

Ole teadlik

Proovi süües keskenduda vaid toidule ja söömisele. Igasugune kõrvaline tegevus, näiteks teleka vaatamine, võib signaali häirida ja sööd rohkem kui vaja. Võta mõned minutid enne söömist, et lülitada välja muud mõtted. Nii tajud paremini, millal söömine lõpetada. See, millal sööd, jäta organismi otsustada.

Toidukogus

Väldi toite, mis annavad palju kaloreid väikese koguse korral, nt saiakesed. Pea meeles, et ka tervislik toit võib olla kaloripomm, seega söö aeglaselt, et keha jõuaks täiskõhutundele reageerida.

Naudi

Söö maitsvat toitu! Roog, mis on maitsev, peletab soovi haarata pärast toidukorda millegi üleliigse järele. Ole valmis proovima uusi huvitavaid maitseid.

 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kala
kala

Sellise mõttelaadiga kaasnbeb enese piiramine. Terve inimene ei peaks sellega tegelema ilmaasjata. Terviseprobleemidega inimestele on see hädavajalik. Aga õuna/porgandi päevas peaks igaüks sööma. See ei nõua suurt pingutust.

Lapsevanem
Lapsevanem

Tõsta taldrikule nii palju kui tahad ja siis pane pool tagasi. Siis ei söö liiga palju.

wpDiscuz