Olümpiareitingu liider Katrina Lehis Eesti koondisse ei kõlba

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

katrina lehis 2 arvo tarmula

Katrina Lehis. ARHIIV

Maailma olümpiareitingus eestlannadest kõrgeimal kohal ja Eesti olümpiareitingus teisel kohal paiknev epeevehkleja Katrina Lehis ei vääri kohta Eesti koondises.

Eesti epeenaiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul on Lehis saanud naiskonnas vehelda seitsmel korral, kuid end tõestada pole ta suutnud. „Alates Moskva maailmameistrivõistlustest on ta kogunud viisteist miinuspunkti,” põhjendas Kaaberma Lehise väljajätmist koondisest.

Võrdluseks tõi Kaaberma, et naiskonna üks põhiliige Julia Beljajeva oli eelmisel hooajal 49 punktiga plussis. Koondislaste Erika Kirpu ja Irina Embrichi sooritused on samuti plussis.

Peatreener jättis Lehise koondisest välja novembri keskel, mil ta ei pääsenud maailmakarikaetapile Nanjingis. Teda asendas siis uuesti naiskonda murdnud Kristina Kuusk, kes tegi Kaaberma hinnangul rahuldava võistluse.

Lehise treener Helen Nelis-Naukas Kaabermaga ei nõustu. „Plusse ja miinuseid Exceli tabeli abil liita ja lahutada ei ole sportlase suhtes õiglane,” ütles Nelis-Naukas. Igas matšis on vehklejal selge ülesanne. Eduseisus on lihtsam plusse koguda, tagaajaja rollis peab sportlane rohkem riskima ja niimoodi võivad miinused kergemini tulla. Nelis-Naukas tõi konkreetse näite, et Kaaberma vahetas Lehise välja, kui see plussi vehkles, ja jättis sisse, kui ta miinuse tegi. Miks ta nii tegi, jäi Nelis-Naukasele arusaamatuks.

Kaabermad need argumendid aga ei veena. Ta jäi selle juurde, et Lehis on tubli vehkleja, kuid võistkonnavõistluses on teised naised temast kasulikumad. Ühtlasi andis peatreener mõista, et Lehise ainus võimalus pääseda tagasi naiskonda on kerkida Eesti edetabelis kahe parema hulka. Lehis on Eesti edetabelis neljas 224 punktiga. Teisel positsioonil on Kirpu, kes on Lehisest 54 punkti võrra ees.

Nelis-Naukas on veendumusel, et reitingu põhjal peaks naiskonda kuuluma vaid neli paremat. „Me räägime tippspordist, siin maksab tulemus ja veel kord tulemus, kõik muu on teisejärguline,” põrutas Nelis-Naukas.

Kaaberma sõnul pääses vanasti naiskonda edetabeli kolm paremat, peatreeneri valida jäi ainult üks liige. Nüüd on süsteem selline, et edetabelist pääseb koondisse otse kaks paremat, ülejäänud kaks valib peatreener. Kaaberma lisas, et kui see süsteem on kellelegi vastumeelt, võib ta oma muudatusettepaneku juhatusele esitada.

Kurioosseks muudab olukorra tõsiasi, et ülemaailmses olümpiareitingu tabelis paikneb Lehis eestlannadest kõrgeimal, 12. positsioonil. Eesti edetabeli esinumber Embrich on samas tabelis 15.

Kaaberma sõnul peetakse vehklemises ühel ajal mitut edetabelit, kuid naiskonna peatreenerina lähtub ta ainult Eesti edetabelist. Eesti ja olümpia edetabeli nii suurt erinevust põhjendas Kaaberma sellega, et neis edetabeleis on eri võistlused.

„Eks igaüks vaata seda tabelit, mis tundub tema mätta otsast kõige mugavam,” ütles Kaaberma. Ta lisas, et olümpiaga seoses on veel vara järeldusi teha. Jäänud on kaks MK-etappi ja üks individuaalne GP-etapp, kus jagatase topeltpunkte.

„Tibusid loetakse siis, kui nimekiri lukku läheb,” ütles Kaaberma.

Lehise kõrval pretendeerib naiskonna koosseisu Legnano MK-l seitsmendaks tulnud Nelli Paju. Eesti edetabelis on Paju 155 punktiga viies. Aastaid naiskonnas vehelnud Beljajeva on Eesti kuues number, temal on punkte 112.

Kaaberma ütles treenerina heameelt tundvat, et Eestis on kuus maailmatasemel naisvehklejat. „Konkurents muudab nad ainult tugevamaks,” sõnas ta.

 „Kavatsen kõigil võistlustel endast edaspidigi maksimumi anda, et murda end nii koondisse kui ka olümpiale,” ütles Lehis Lääne Elule.

 

Epeenaiste Eesti edetabel

Koht, nimi, punkte

1. Irina Embrich 330

2. Erika Kirpu 278

3. Kristina Kuusk 243

4. Katrina Lehis 224

5. Nelli Paju 155

6. Julia Beljajeva 112

7. Karoliine Loit 24

 

Epeenaised maailma olümpiareitingu edetabelis

Koht, nimi, punkte

12. Katrina Lehis 81

15. Irina Embrich 74

29. Erika Kirpu 46

47. Kristina Kuusk 31,5

50. Julia Beljajeva 29

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

See nn tippsport on tühipaljas meelelahutus.

kats
8 aastat tagasi

Nii tugev naiskond peaks igal võistlusel vähemalt poolfinaali jõudma. Kahjuks ei jõua. Peatreeneril äkki mõtlemise koht. Olen kuulnud, et puudub naiskonnavaim, üksteisele ei elata võistluse ajal kaasa. Pigem loodetakse kehvemat tulemust, mis kohe ka Kaabermaa excelis kajastub. See exceli jutt tundub eriti halenaljakas.

...
8 aastat tagasi

Ja kui see neiu toob medali Olümpialt-oh seda kiidulaulu hiljem samade isikute poolt,kes praegu tema vastu. Võrratult tubli neiu, julgelt edasi ja tähtede poole! Hoian sulle väga pöialt!!!!

Mnjah
8 aastat tagasi

Eks kõvemad mehed võidavadki olümpial medaleid, nõrga analüüsiga ja sisutühja mõttega mehed jäävad medalitest ilma. Sama tundub ka nüüdki põhjendusi lugedes ja võistlusi jälgides. Täitsa nõus, et tipspordis ei ole kohta külavõistluse punktidel, sest siin ei kehti see – parem külas esimene kui linnas teine:)

Arne Veske
8 aastat tagasi

Kõlaks vist õige naljakalt, kui tennisenaiskonna treener äkki teataks, et teie, Kaia ja Anett, koondisse ei pääse, sest te ei osalenud Kapa-Kohila katsevõistlustel.