15

Lahkus tuntud ajaloolane, mesinik ja bibliofiil Ilmar-Heinrich Jõesoo

Avatar

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Lääne Elu 5. apr portree - bibliofiil Ilmar Jõesoo (Arvo Tarmula)

Ilmar-Heinrich Jõesoo. Foto: Arvo Tarmula

81 aasta vanuses lahkus kolmapäeval meie hulgast tuntud ajaloolane, mesinik ja bibliofiil Ilmar-Heinrich Jõesoo.

Ilmar Jõesoo kauaaegne sõber Kalev Jaago meenutas lahkunut ainult kiitvate sõnadega. „Ta on andnud ühiskonnale nii palju head, et seda on raske sõnadega kokku võtta,” ütles Jaago.

Ilmar Jõesoo teeneteks on kaks arheoloogia valdkonda kuuluvat leidu. 1978. aasta suvel kuulis ta, et kohalik elektrik oli leidnud Olustvere kasvuhoone juurest vanu münte. Neile pilgu heitnud, sai Ilmar Jõesoole kohe selgeks, et tegu võib olla suurema leiuga. Arheoloogilised kaevamised tõid päevavalgele tähelepanuväärse 11. sajandi aarde. Kasetohust karbis oli 728 hõbemünti ja inimnäoga kaunistatud kullast hõberipats.

Juba samal aastal nägi Jõesoo, kuidas lükkas traktor Olustvere uue koolimaja ehitusplatsi vundamendialust tasaseks. Ta otsustas ehitusplatsi lähemalt uurima minna, sest märkas maas midagi läikivat. Nii nägi ta maas müntide rida. Sahk oli ära lükanud savinõu pealmise osa, milles olid mündid. Uurimistöödel avastati, et savinõusid oli kaks ja neis oli vähemalt 7000 münti, mis olid vermitud 14. sajandil Põhja-Saksamaal, Visbys ja Iirimaal.

Jaago iseloomustuse kohaselt oli Ilmar Jõesoo aus mees. Kui tavaliselt kipuvad inimesed väärtesemete leiud maha vaikima, lootes sellest isiklikku kasu lõigata, siis Ilmar Jõesoo teatas leiust viivitamatult tollasele arheoloogiaseltsile.

Teine märkimisväärne arheoloogiline leid on Maidla kivikalme. Jaago sõnul oli Ilmar Jõesoo juhuslikult seal kandis ning märganud põllul töötavat traktorit. Lähemale läinud, avastas ta seal midagi ebatavalist. Ta peatas tööd ja kutsus kohapeale arheoloogiaeksperdid. Hiljem teostas arheoloog Mati Mandel seal kaevamisi ja leidis üle 7000 leiu, nende seas 12 mõõka, 15 kirvest, 25 vikatit ja 68 odaotsa ning hulk kaaluvihte, suuraudu, nuge ja ehteid.

Jaago rääkis, et Ilmar Jõesoo oli raamatute koguja. Ta kogus peamiselt Läänemaa autorite raamatuid.

Ilmar Jõesoo üks kirgi oli ka reisimine. „Neid kohti on palju, kus ta oma elu jooksul ära käis,” nentis Jaago. Ta teadis lisada, et Olustvere aardeleiu eest sai Ilmar Jõesoo riigilt rahalist preemiat, mis olevat kõik kulunud reisimisele.

Ilmar Jõesool oli miljon väikest sõpra. Neiks sõpradeks armastas ta nimetada mesilasi, keda ta aastakümneid pidas. „Ta oli Läänemaa üks suuremaid mesinikke ja mesinike võrgustiku looja,” rääkis Jaago.

Jaago hinnangul oli Ilmar Jõesoo rahvamees. Ta oli hea kirjutaja ja harukordse suhtlusoskusega inimene. Pidevalt võis teda kohata suurüritustel või laatadel mett müümas ja tuttavatega juttu puhumas.

Aastatepikkune õpetajaks olemise kogemus andis talle hea kontakti ka lastega. Haruldased ei olnud korrad, mil soovisid lapsed temaga koos pilti teha. „Oli ta ju pika valge habemega jõuluvana meenutav mees,” iseloomustas Jaago Ilmar Jõesood.

Ilmar Jõesoo kolis Haapsallu aastal 1985, kus tegeles peamiselt mesinduse ja raamatute kogumisega.

Lääne Elu toimetus mälestab kauaaegset kaasautorit ja avaldab lähedastele kaastunnet. Ilmar Jõesoo koostatud Läänemaa kultuurikalender on aastaid ilmunud Lääne Elus.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
rein
rein

Meehõngused päevad on kuumad ja pikad.suvesilmad neis töömehetõsised.Siin lõgiseb niiduk,sääl vihiseb vikat,aasad peagi on siledapõsised. Mis tulema peab,see tuleb.Kellel otsa saab aeg,see läheb,minnes võtab ta lambist tule ja süütab taevasse tähe. Puhka rahus kallis õpetaja Ilmar Jõesoo.

Erik
Erik

Igavene mälestus!
Puhka rahus kallis sugulane.

meenutades
meenutades

Kurb uudis, siiralt kahju. Kaastunne omastele ja meile kõigile, kellele Ilmar Jõesoo on häid mälestusi jätnud.

Kalvet
Kalvet

Ilmar kuulas oma endiseid õpilasi mitte ainult kõrvadega,vaid ka südamega.Puhka rahus!

Ivar
Ivar

Aitäh Sulle mesindustarvikute,abi ja toetuse eest.
Kaunist teed Sulle Ilmar!

Jüri
Jüri

miski ei kao jäädavalt
midagi jääb ikka alles
aegade tagant möödunut
sidus Ilmar tulevikus tallel
soe tunne südames
head reisi ma soovimas

Mati
Mati

Ilmarpoiss, aitüma Sulle mõnusate hetkede eest, hüva mee eest, olid ja jääd mu hinge hea inimesena!
Head teed!

Naaber
Naaber

Mesinikuonu oli meie naaber ja talvemesi sai ikka temalt ostetud.Mäletan et kui tema naabriks kolisime, siis jooksis laps tuppa ja rääkis- emme kas sa tead, meie naaber on jõuluvana.

Karuott
Karuott

ootamatu ja kurb uudis..

Neemo
Neemo

Väga kurb uudis kaastunne.

wpDiscuz