Ridala läbirääkimised Haapsaluga võivad kaasa tuua võimuvahetuse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_1137

Oktoobris otsustas Ridala volikogu Haapsalu linnale teha ettepaneku alustada liitumisläbirääkimisi. Nüüd võttis Haapsalu ettepaneku vastu ja Ridala volikogu esimehe ja vallavanema tool kõigub taas. Arvo Tarmula foto

Ridala volikogu opositsiooni liige Reimo Nebokat ütles, et kavatseb volikogu esimehe Toomas Vallimäe ja vallavanem Toomas Schmidti ametissejäämise asjus seisukoha võtta kümmekonna päeva pärast.

„Siis suhtleme omadega ja peame nõu, mis saab edasi. Eks peab suhtlema ka mõlema Toomasega. Liitumisega läheb töiseks ja kiireks. Kõikide volikogu liikmetega tuleb uuesti suhelda,” ütles Nebokat.

Nebokat viibib praegu Tais puhkusel.

Ridala vallavanema Toomas Schmidti ja volikogu esimees Toomas Vallimäe umbusaldamine on Ridalas olnud õhus juba mõnda aega. Juba suvel kavatses opositsioon anda sisse umbusaldusavalduse mõlemale. Opositsioon põhjendas toona Schmidti umbusaldamiset sellega, et pikka aega ametis olnud vallavanem on muutunud mugavaks. Kaks aastat ametis olnud Vallimäele pandi süüks kogemuste puudumist. Peale selle heideti vallavanemale ette, et ta ajas omal ajal lörri ühinemise Lääne-Nigula vallaga, volikogu esimehele aga seda, et too pooldab liitumist pigem Lääne-Nigula ja Martna kui Haapsaluga. Nebokat ja opositsioon pooldavad ise Haapsaluga liitumist.

Opositsioon jättis umbusaldusavalduse toona sisse andmata, sest selleks vajalikku kaheksat häält ei saadud kokku. Ridala volikogus on 15 liiget. Võimul on valimisliit Ühtne Ridala, kellel on volikogus üheksa kohta. Opositsioonis oleval Reformi- ja Keskerakonnal on kahe peale kokku kuus kohta. Et umbusaldusavaldus läbi läheks, peaks vallavanema ja volikogu esimehe vastu hääletama ka vähemalt kaks võimul oleva Ühtse Ridala liiget.

Oktoobris saadi vajaminevad kaheksa häält kokku ja läbi läks otsus teha ettepanek alustada liitumisläbirääkimisi Haapsaluga. Ettepaneku poolt hääletas ka seni pigem maavaldadega ühinemist pooldanud Toomas Vallimäe.

Vallavanema ja volikogu esimehe umbusaldamise sidus Nebokat Haapsalu vastusega. Nebokat ütles oktoobris, et kui Haapsalu võtab vastu Ridala ettepaneku läbirääkimisi pidada, ootab valda tõenäoliselt ees võimuvahetus. Nebokati sõnul ei saa läbirääkimisi pidada need, kes tegelikult liitumist ei poolda ehk siis Schmidt ja Vallimäe. Läinud nädalal võttis Haapsalu ettepaneku vastu.

Reimo Nebokati sõnul koguneb Ridala volikogu jaanuaris, mil selgub ka see, kas Schmidt ja Vallimäe jäävad ametisse või mitte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Halloo
8 aastat tagasi

Kus siin loogika on? “Peale selle heideti vallavanemale ette, et ta ajas omal ajal lörri ühinemise Lääne-Nigula vallaga, volikogu esimehele aga seda, et too pooldab liitumist pigem Lääne-Nigula ja Martna kui Haapsaluga. Nebokat ja opositsioon pooldavad ise Haapsaluga liitumist.”

linnlane
8 aastat tagasi

Kuule sina jah ,mina elan Haapsalus ja käin tööl Tallinnas ,et tööle saada ,peab sõitma .Sina oled vist muiduleiva sööja.

mina
8 aastat tagasi

Toomased jätkavad ka uues Ridala vallas, kus Haapsalu on valla osalinn.

2.kodanik
8 aastat tagasi

Kuidas kaugelt Tai Kuningriigist paistab see, kes hakkab juhtima Läänemaa Omavalitsusliitu? Igal volimeeste hääletamisel on suuremad järelmõjud, kui esialgu paistab.

ei saa aru
8 aastat tagasi

miks välja vahetada Tooomased. Läbirääkimised ju algavad. Ridala ja Haapsalu nagu on mõlemad seda meelt. Või olen millestki valesti aru saanud!? Või keegi tahab pildile saada?

ja
8 aastat tagasi

Nebokat käseb,poob ja laseb! Eemaldab kõk,kes teele ette jäävad ja rahvaga kõnelda mõistavad-ta ise ju seda keelt ei mõista. Kes sellist küll valimas käis?

linnlane
8 aastat tagasi

IVOLE Ta ju reformarite politruk nagu terve Eesti valitsemine on peesse keeratud ,lõhub see politruk seda ,mis toimib ja töötab. Aga sellist töökat vallavanemat annab otsida kui on Toomas,jõudu talle kogu hingest.

jah
8 aastat tagasi
Reply to  linnlane

kui seda taeblavahet sõitmist tööks nimetada siis on ta töökas küll

Riho
8 aastat tagasi

Ükskõik kes uueks vallavanemaks saab, peaasi et nõuka-aja mentaliteet saaks ometi läbi, ja valda hakkaks juhtima inimesed, kellel on selleks tahtmist ja oskusi. Hetkel on absurd, mis toimub (pigem ei suudeta midagi teha).

Sidrun
8 aastat tagasi
Reply to  Riho

kuule uuri elu, no ühinedes teeme ikka mega lahedaid, hüpersuper ägedaid asju….unistada pole keelatud.

Ivo
8 aastat tagasi

Vabandage aga kes on see R.Nebokat? Tallipoisist väejuhiks? Olen rapsinud üle veerand sajandi tööd teha ja ei ole võimalust isegi Jurmalas olla… tema aga Tais juhatab kohalikku elu… kurb, vist pole meskit teha , lähen nuuksun vetsus sutsu ja tõmban edasi orja, et makse maksta…

igatahes
8 aastat tagasi

tommidele kinga