Läänemaa on saabuda võivaks tormiks valmis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Torm Rohuküla sadamas

Täna pärastlõunal kogunes Lääne maavanema kutsel maavalitsuses maakondlik kriiskomisjon, kus arutati valmisolekut esmaspäeval Läänemaad tabada võivaks tormiks. 

Päästeameti, politsei – ja piirivalveameti (PPA), Kaitseliidu, keskkonnaameti, keskkonnainspektsiooni, Haapsalu linna ja Läänemaa omavalitsuste liidu esindajad andsid ülevaate valmisolekust reageerida võimalikule tormile, kasutada olevatest ressurssidest ja sõlmisid esimesed korralduslikud kokkulepped.

Tormi korral on tegutseb kriisikomisjoni staap Haapsalu päästekomando ruumides. Kriisikomisjoni staabist suunatakse lisaabijõude suurematele sündmustele ametkondade ja omavalitsuste koostöös. Kriiskomisjoni tööd juhib Lääne maavanem Neeme Suur. Omavalitsuste liidu poolne koordinaator on liidu esimees Toomas Schmidt.

Kohtumisel lepiti kokku, et ulatuslike tormikahjustuste ja võimaliku üleujutuse korral evakueeritakse Haapsalus elanikud esialgu Haapsalu sotsiaalmaja. Sotsiaalmajas hakkab olema ka linnavalitsuse kontaktpunkt, mis kaardistab inimeste ja asutuste probleeme ning otsib neile lahendusi.

Ametkondade esindajad tõdesid, et võrreldes 2005. aasta jaanuaritormiga on reageerimisvõimekus oluliselt paranenud. Parem on kutseliste päästekomandode varustus ning ka vabatahtlike päästjate hulk on suurem ja nii varustus kui ka valmisolek parem.

2005. aasta üleujutuse järel on Haapsalu asutused teinud ka mitmeid tehnilisi parandusi – tõstetud kõrgemale elektrikilpe ja generaatoreid, muudetud veekindlaks reoveepumplate kaaned jms. Ka PPA ja Kaitseliidu reageerimisvõimekus ja valimisolek on tagatud. Elektriliinide haldaja AS Imatra Elekter on valmis rikkeid likvideerima, teised ametkonnad on vajadusel valmis pakkuma oma abi elektrivarustuse taastamiseks. 

Lääne maakonna kriisikomisjon on pidevalt tegutsenud alates 2005. aastast.

Kodanikule on kontakttelefoniks tavapärane häiretelefon 112. Elanikele osutavad vajadusel abi kõik kohalikud omavalitsused.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ints
8 aastat tagasi

Surnuaia myyri äärde ehitame siis kohalikest joodikutest tammi kelest vesi yle ei uhu.

Karuott
8 aastat tagasi

Surnuaia müüri ääres võitleme pealetungiva mere vastu…

Kübe
8 aastat tagasi

Läänemaa võib olla aga mina mitte. Pook ütles, et tema ka ei oska ujuda.

lohutus
8 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Ära muretse, Kübe, ei sind võta ussi- ega püssirohi. Sa oled nii õhku täis vennike, et ulbid kindlalt veepinnal kuni abivägi saabub.

Jaku
8 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Te ei oska juua ka.