Haapsalu mattis noorte armulukud silla betoonsängi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Haapsalu linnavalitsus pani neljapäeva hommikul aina tihenevas lumesajus nurgakivi Jaama oja sillale.

Nurgakivi kapslisse läksid umbes kümme tabalukku, mida abiellujad olid kinnitanud vana silla käsipuu külge. Peale lukkude pandi kapslisse värske Lääne Elu ja ka linnavalitsuse ürik. Vähemalt nii nimetas dokumenti Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman.

„Tänane nurgakivi panek on eriline, sest nurgakivi saab sild, mis viib üle vee,” ütles Vikman. „Haapsalus ei ole jõgesid. Seegi on siin põllumajanduskraav, mida rahvas kutsubi Jaama ojaks.”

Vikman tuletas meelde ka kadunud muinsuskaitsjat Tõnis Padu, kes juba ligi kümme aastat tagasi pani kokku uue silla lähteülesande. „Tõnis käis ja käis rääkimas, et sild on ohtlik, et vesi on kahjutsnaud silla kandekonstruktsioone.”

Vikman arvas, et Padu mõtted on saanud teoks ehitatavas sillas.

Eile vurasid Jaama oja juurde betooniveokid, et pikkade lontidega täita rakised kahel pool oja kallast. Ehitusfirma Highway Engineeringu töödejuht Andrei Anissimov ütles, et betoonitööd saavad ühe päevaga tehtud. Ta arvas, et veel enne jõuöe saab kahele tugisambale peale panna sillaplaadi ja põrkepiirded, et rahvas saaks silda kasutama hakata.

Anissimovi sõnul saab sild lõplikult valmis kevadel, kui teeasfalsteeritud ja kaldad haljastatud. Anissimov märkis, et töid on seganud kõrge veetase, veel hiljuti oli vesi kuni 60 sentimeetrit üle Kroonlinna nulli. Praegu on aga veetase taas alanenud ja nii saigi betoonitööd ära teha.

Haapsalu fotograaf ja telemees Eduard Laur tegi ettepaneku, et Haapsalu linnavalitsus võiks uue silla juurde panna ka veetaseme mõõdulati.

„Rahvas on harjunud silla juures veetaset vaatamas käima,” arvas Laur. „Veemõõdulatid on praegu Rohuküla sadamas ja Väikesel viigil, aga võiks olla ka Jaama oja silla juures.”

Uue silla ehitus läheb maksma 80 000 eurot.

Fotod: Merilin Kaustel-Lehemets

jaama oja ehitus nurgakivi merlin01 jaama oja ehitus nurgakivi merlin02 jaama oja ehitus nurgakivi merlin03 jaama oja ehitus nurgakivi merlin04 jaama oja ehitus nurgakivi merlin07 jaama oja ehitus nurgakivi merlin08 jaama oja ehitus nurgakivi merlin09 jaama oja ehitus nurgakivi merlin10 jaama oja ehitus nurgakivi merlin11 jaama oja ehitus nurgakivi merlin12 jaama oja ehitus nurgakivi merlin13 jaama oja ehitus nurgakivi merlin14 jaama oja ehitus nurgakivi merlin15 vikman jaama oja ehitus nurgakivi merlin0501 vikman jaama oja ehitus nurgakivi merlin0502

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardo Tallinnast
6 aastat tagasi

Haapsalu on ilus linn ja rahulik koht. Andku jumal või ma ei tea kes, suurt jõudu ja kannatlikkust linnaisadele, et hoida Haapsalu puhtana kõigest pahast ja mitteomasest pasast sellise mõnusa kuurortlinnana nagu ta on olnud

Tihke Libemokk
6 aastat tagasi

Silla kàsipuu on kinnihoidmiseks,mitte lukkude riputamiseks. Varsti riputab mòni vòib- olla sinna vana jalgratta. ?

juss
6 aastat tagasi

„Rahvas on harjunud silla juures veetaset vaatamas käima,” arvas Laur.
No kaubamaja juures käib rohkem rahvast, pange sinna!