Heino Tamm: spordiseltsi „Keskerakond” stardipauk on kõlanud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

heino-tamm

Selle nädala alguses kõlas vabariikliku spordiseltsi „Keskerakond” meistrivõistluste ametlik stardipauk, et välja selgitada parim, kel on õigus istuda juhitroonile. Võistlus on teadlikult pikale venitatud, et proovile panna kõigi osalejate võimed. Võitja nimi selgub 29. novembril.

Eelregistreerimisel pani end võistluseks kirja seitse sportlast, kõik nad ka kvalifitseerusid. Nii suur võistlejate hulk seesugusel seltsisisesel tiitlivõistlusel on esmakordne. Kaldun arvama: ajalugu ei mäleta sedagi, et nii palju võistlejaid oleks olnud stardis üleriigiliste spordiseltside teistel samalaadsetel tiitlivõistlustel. 

Nagu stardinimekirjast selgub, esindavad võistlejad regiooniti väga erinevaid klubisid. Esindatud on parimad jõud Tallinnast, Pärnu- ja Läänemaalt ning Ida-Virumaalt. Jääb veidi segaseks, mil määral on mõned sportlased seotud veel kahe suure keskuse, Harju- ja Tartumaaga. Kas on see aga nii pingelises võistluses üldse tähtis?

Võhikulegi on selge, et rebimine tuleb kahe treeningukeskuse vahel: Tallinn ja muu Eesti.  Tallinna treeningukeskuse esindajana on end positsioneerinud eelkõige Edgar Savisaar, siis veel Jaanus Karilaid, Yana Toom ja Oudekki Loone. Kuigi üks neist – Yana Toom – on oma vormikõverat timminud Tallinnas, on tal kuuldavasti luba võistelda ka Ida-Virumaa eest. Muu Eesti nime all on end esinumbrina lahti võtnud Kadri Simson ja temaga koos Toomas Vitsut ning Mihhail Stalnuhhin.

Seda nimekirja vaadates on kohe selge, et kahel võistlejal on parem treenitus, need on Edgar Savisaar ja Kadri Simson. Kui suurtel rahvusvahelistel tiitlivõistlustel on „jäneste” kasutamine keelatud, siis riigisisestel võistlustel seesugust keeldu pole. Nii jääb Jaanus Karilaiule, Yana Toomile, Oudekki Loonele, Toomas Vitsutile ning Mihhalil Stalnuhhinile pigem statisti ja jänesena kaasa jooksmise roll.

Stardieelses rüsinas juhtus veidi koomiline lugu, kui Karilaid tegi Simsonile ettepaneku alustada debatti madallähtega stardipakult. Suure võistluskogemusega Simson teadis aga väga hästi, et pikemail distantsidel ei anna stardipakk eelist. Sellise stardi puhul võib saada suurema stardikiirenduse pealt küll väikese edumaa, kuid edasises võistluses sulab see kiiresti kokku.

Osava taktikuna panustab Kadri Simson rohkem meeskonnatööle ja saab aru, et kiirendused ainult väsitavad ega jäta võhma lõpuspurdiks. Ta teab täpselt, kuidas oma vormi edukalt realiseerida.

Suurem eelis oli selgelt neil, kel on paremad treeningutingimused ja suurem rahaline kate. Selle poolest on Tallinna meeskonnal igati parem seis. Tallinna eelis on seegi, et nemad on saanud saata ühe oma võistleja pikemaks ajaks Brüsselisse välislaagrisse. Teiste rahaline seis seda paraku ei võimalda.

Kes hästi mäletab, sel peaks veel meeles olema Tallinna võistkonna esindaja Edgar Savisaare sõnad treeningutingimuste kohta mujal, lausutud pärast eelmise seesuguse võistluse lõppu 2013. aasta septembris: „Me tahame teha igal pool nii nagu Tallinnas!”

Ta väitis tookord, et inimesed tulevad kõikjalt Eestist Tallinna osa saama sellest elukvaliteedist, mida neile Keskerakonna seltsi juhtimisel pakutakse. Savisaar lubas, et kui Keskerakonna seltsid mujalgi valdades ja linnades kohalikel võistlustel võidavad, saavad ka teiste omavalitsuste elanikud osa neist hüvedest, mis on pealinlastel: tasuta sõit ühissõidukeis, odavamad rohud apteegis, pensionäridele lisatoetus jms.

Edgar Savisaare arvates jätavad inimesed oma senised elupaigad (loe: treeningupaigad) mujal Eestis maha eelkõige seetõttu, et neid paeluvad keskerakondlik võim ja tema pakutavad hüved Tallinnas. See oleks justkui tähtsam tegur kui asjaolu, et viimaste aastakümnetega on mujal Eestis töökohti vähemaks jäänud, aga pealinna on samal ajal koondunud lõviosa Eesti äritegevusest, riigiasutustest, kultuuritemplitest ja kõrgkoolidest.

Kui pealinna kutsuvad tuled paneb särama rohelise ristikulehe märgiga seltsierakond, siis miks ei ole sel märgil samasugust võlujõudu mujal? Paljudes kohalikes omavalitsustes, sh Ida-Viru suuremais linnades on Keskerakond valitsenud juba kaugelt üle kümne aasta. Võim neis linnades on olnud absoluutne. Ükski teine poliitiline jõud pole palju aastaid saanud takistada Keskerakonnal oma plaane ellu viia. Ometi pole Keskerakonna selts suutunud luua neis linnades sellist ligitõmbavat elu, millest räägib Edgar Savisaar oma kõnedes pealinna kohta.

Võistlus on käima läinud ja pealtvaatajail on huvitav võistluste kulgu jälgida. Ilmselt saab määravaks ka see, kui kompetentsed on mõlema poole meeskondade taustajõud. Tahaks loota, et keegi võistluse ajal rajalt kõrvale ei astu ja et võistlusel ei kasutata ebaausaid võtteid, eriti aga dopingut.

Heino Tamm

linnakodanik

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
võiks
8 aastat tagasi

keski ennustamise asemel hoopis kommenteerida oma koduerakonna irl hääbumise põhjusi