Üle viiendiku Lääne-Eesti inimestest toetab EKRE-t

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

EKRE mart helme  Andrus Karnau (8)

Mart Helme (vasakul) juhitav Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on Lääne-Eesti populaarseim erakond. Foto Andrus Karnau

Novembris toetas üle viiendiku Lääne-Eesti inimestest Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, selgub BNS-i tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

EKRE toetus Lääne-Eestis ulatus 22,7 protsendini. Järgnesid Vabaerakond 21,5, Reformierakond 21,3, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 19,1 ja Keskerakond 7,3 protsendiga. Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) sarnaselt parlamendiväliste erakondadega valimiskünnist ei ületanud.

Põhja-Eestis oli populaarseim partei Reformierakond, mille toetus oli 24 protsenti. Järgnes Vabaerakond 20,1, EKRE 16, Keskerakond 15,6, SDE 12,8 ja IRL 6,7 protsendiga.

Tartu regioonis ehk Tartu linnas, Tartu- ja Jõgevamaal oli sarnaselt Põhja-Eestiga populaarseim Reformierakond, mida toetas 23 protsenti. SDE-d toetas 21,3, Vabaerakonda 17,3, Keskerakonda 15,6, EKRE-t 8,1 ja IRL-i 6,2 protsenti. Parlamendivälistest erakondadest ületas valimiskünnise ka Rahva Ühtsuse Erakond, mida toetas 5,6 protsenti.

Ka Lõuna-Eesti regioonis oli 19,7 protsendiga populaarseim Reformierakond. Vabaerakonna toetus ulatus 17,9, SDE toetus 17,5, Keskerakonna toetus 15,8, EKRE toetus 11,5 ja IRL-i toetus 8,9 protsendini. Parlamendivälistest parteidest ületas 6,8 protsendiga valimiskünnise erakond Eestimaa Rohelised.

Virumaal oli 38,7 protsendiga populaarseim partei Keskerakond. Järgnes SDE 16,6, Reformierakond 15,1, EKRE 13,5, IRL 8,4 ja Vabaerakond 6,9 protsendiga.

Kokku küsitles TNS Emor 11.-18. novembrini vastajate kodudes ja veebiintervjuude teel 1865 valimisealist Eesti kodanikku vanuses 18-74 aastat. Reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Selline andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil. Novembris oli "ei oska öelda" osakaal 23 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

EKRE poolt-olen küll metsaloom,aga iga hääl loeb…

Triinu
8 aastat tagasi

olen kõrgharidusega ja EKREpoolt

sorts
8 aastat tagasi

olen kah EKRE toetaja-valija.
haridusest–TPI mehaanikainsener,lapsi 4. palk 2000+ kuus.

et siis loll ja maakas?

ei kodanik
8 aastat tagasi

Kui nemad võimule tulevad tulen mina eestisse tagasi, aitab reformikate sahkerdamistest.

Karl
8 aastat tagasi

Kui nemad võimule saavad lähen mina Eestist ära. Ilmselt poleks ma ainus. Jääkski neil vähem eeslasi hoida, teeks neil elu lihtsamaks.

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Karl

Mine ikka kohe, kui vähegi saad, sest kui EKRE võimule saab, panevad päevapealt piirid kinni ja igasugusel rahvasterändel on lõpp… :)))

Aga
8 aastat tagasi
Reply to  Karl

ei ole hullu, küll neid tagasitulijaid on rohkem, kes reffide valitsuse ajal on ära läinud.

ma
8 aastat tagasi

ma ise pole saanud küll selles Emori uuringus oma häält anda, kuid eelistan samuti EKRE-t!
Praegusel ajahethel on EKRE ainus erakond kes mõtleb riigi säilimise peale.

Ardo
8 aastat tagasi

XP….Läänemaalased ei ole aru kaotanud vaid on aruSAANUD, Muuseas olen ka kõrgharidusega- see olgu teadmiseks sellele kommenteerijale, kes haridust väga tähtsaks pidas. Ise arvan, et normaalseks ilmaasjadest arusaamiseks ei ole haridusel mingit erilist rolli MÕTLEMA PEAB ISE. mitte nn. arvamusliidrite sõnades kinni olema.

väga
8 aastat tagasi
Reply to  Ardo

hästi ütlesid, Ardo! Lollide erakonnale näita aga numbrit (või siis mida iganes), et ei peaks ise mõtlema. Ja palk on veel eriti tähtis. Madalapalgalised ei tohiks vist üldse midagi arvata!

Tublid!
8 aastat tagasi

Nii peabki! Ainus erakond, kes veel meie kodumaa eest võitleb! Kommenteerija “lollide erakond” võiks oma uhkest ninaesisest kaugemale vaadata, et näha, mis mujal maailmas toimub. Või on reformikad talle kuhugi sooja koha ja silmaklapid sebinud?

XP
8 aastat tagasi

Kas läänemaalased on aru kaotanud? EKRE ju puhas natsi-partei.

Gen.
8 aastat tagasi

Aga keda siis veel? Refile on suva rahva arvamus ja sotsid looks vist üldse rootsi peremudeli- igale eestlasele paar moslemist sõpra.Kus meil siin Haapsalus pommivöösid õmmeldakse ja palju maksab ??