Saareväljad müüsid postimaja Lunevile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lunev. Tarmula

Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev ütles, et teda ajendas kinnistut ostma mure parkimiskohtade pärast. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu postimaja, mille juurdeehituse üle suvel kirglikult vaieldi, vahetas omanikku – Saareväljade firma SRS Kaubandus müüs selle oktoobris planeeringu ühele tulisemale vastasele Haapsalu tarbijate ühistule.  

Ostu-müügihinda ärimehed ei avalikusta. „Oli seda väärt. Nii ostja kui ka müüja jäid rahule,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev.

SRS Kaubanduse üks osanikke Siim Saareväli jäi kinnistu müüki kommenteerides napisõnaliseks. „Kinnisvara ost-müük on meie põhitegevus,” ütles ta.

Lunev ei eitanud, et postimaja kinnistu ostmisel oli oma osa ka võimalusel, et sinna kolib konkureeriv toidupood, kuid sellest tähtsamaks nimetas ta soovi vältida parkimiskaost. „See, mis oleks toimuma hakanud, oleks hirmus olnud. Kuna linnavalitsus midagi ette ei võta, siis teist varianti meil polnud,” ütles ta.

Sulev, Siim ja Ott Saareväljale ning Reio Engmanile kuuluv firma SRS Kaubandus plaanis Haapsalus Nurme 2 asuvale postimajale mahukat juurdeehitust, kuhu tulnuks toidupood ja muidki rendipindu. Planeeringu üks tulisemaid vastaseid oli naaberkinnistu omanik Haapsalu tarbijate ühistu. Väidetavasti pidi laienenud postimajja kolima Maxima kauplus, mis on praegu endises trükikojas.

Ühistu esimees Lunev juhtis korduvalt linnavalitsuse tähelepanu, et kaubanduskeskuse tarbeks pole planeeringus ette nähtud piisavalt parkimiskohti, ja soovis maa-aluse parkla nõude lisamist. Tema ettepanekut aga ei arvestatud. 

Lunevi sõnul jätnuks planeering postimaja juures parkimiskohtade arvu praegusega peaaegu võrdseks. „Kesklinnas on juba praegu parkimisega probleeme. Kui tuleks uus pood ja parklakohti on nii vähe, nagu neid on, hakataks meie parklais ja siin ümbruskonnas parkima,” selgitas ta.

SRS Kaubanduse algatatud Nurme 2 juurdeehituse planeeringuga on Haapsalu linnavalitsus jõudnud lõppjärku – planeering on olnud tutvumiseks väljas, selle üle on käinud avalikud arutelud ja on esitatud ettepanekuid. Osa ettepanekuid, nt hoone mahu vähendamine ja hoonestusala suurendamine, kaitsva puitpiirde ja heki rajamine, on arvesse võetud, maa-aluse parkla rajamise oma mitte.

Haapsalu linnaarhitekti Anu Joosti sõnul on linnal planeeringu menetlemiseks leping Saareväljadega. „Kumbki pool pole seda üles öelnud,” lisas Joost. Ka Siim Saareväli kinnitas, et planeeringu menetlemist SRS Kaubandus peatada ei kavatse. 

See tähendab, et protsess jätkub ja kui pärast teist avalikustamist keegi vaidlema ei hakka, läheb Nurme 2 juurdeehituse planeering kehtestamisele. Joost ütles, et seaduse järgi kehtestatud planeering ei aegu. „Nii et see kehtib ka järgmiste omanike puhul,” selgitas ta.

Lunevi sõnul jääb postimajaga esialgu kõik nii, nagu on. Hoone on tema hinnangul heas korras ja remonti ei vaja, kõik büroopinnad on välja renditud. Renti pole uus omanik tõstnud.   

Pooleliolevat planeeringut ellu viia Lunev esialgu ei kavatse. Tema sõnul käis küll kord läbi mõte teha juurdeehits ja sellesse kolida Konsumi pood, kuid sellest mõttest loobuti.

Küll aga ütles Lunev, et parkimiskitsikuse leevendamiseks on kavas laiendada parklat kaubamaja taga.

 

Haapsalu postimaja

Oktoobris 2015 müüs SRS Kaubandus (osanikud Reio Engman ning Sulev, Siim ja Ott Saareväli) Nurme 2 kinnistu Haapsalu tarbijate ühistule.

Märtsis 2010 ostis SRS Kaubandus Eesti Postilt Haapsalu postimaja.

1998 avati endises lasteaias postimaja. 

1963–1997 oli Nurme 2 majas Haapsalu I lastepäevakodu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Riinale
8 aastat tagasi

kui inimesel kuu lõpuks rahakotis tuul vilistab (mitte joodikul vaid tublil tööloomal),siis vaatab ta eelkõige hinnataset ja alles viimasena seda, kellele pood kuulub ja keda ta toetab või siis ei toeta.

Riina
8 aastat tagasi

Ometi üks õige samm Lunevi poolt.Haapsalu ühes osas on juba poode küll ja küll.Hea,et seal kalmistu on,muidu oleks kindlasti jälle mõni pood.Tavainimene ei teagi,kellele poed kuuluvad.Maxima-Leedu kett (toidame leedukaid,ilma midagi vastu saamata) Rimi Rootsi kett. Tarbijate Ühistu ja Selver -eest omad.Hinnaken siis eesti kaubandust!

pwgu
8 aastat tagasi

Rahva lollitamine käib täiega.

Vingujatele
8 aastat tagasi

Haapsalus ja lähiümbruses on hunnik erinevaid poode minge käige neis ja otsige odavaid/soodsaid kaupu.Miks teil kesklinna ronida ja Lunjevi kallal vinguda?Meie rikkurid(ma ei mõtle Lunkat ega Saareväljasid) ei käi ammu nendes poodides vaid Tallinnas Stokis ja Solarises.

nii
8 aastat tagasi

lootsin, et Haapsallu tuuakse seoses uue kohaga normaalset kaupa aga see lootus on nüüd läinud.

...
8 aastat tagasi
Reply to  nii

Niikaua kui Lunev ja tema praegune kompanii saavad elada mugavustsoonis ei muutu midagi. Tahaks teada mis meelt on Haapsalu Tarbijateühistu volinikud? Kunagi tahtis Uus ka astuda ühistu liikmeks, aga too mees blokeeriti ära.

sahiib
8 aastat tagasi

No poleks SRS niikuinii seda ümberehitust seal tegema hakanud. Tegu ikkagi tagahooviga ja vaevalt see kasum niipalju väärt poleks olnud. Pealegi on Haapsalus kaubanduspindasid niigi üle.
Jutt puhuti üles, et TÜ ärevaks teha ja võimaliku müügihinda tõsta.
See neil ka õnnestus, sest Lunjov ilmselt sattus tulevastest naaberkonkurentidest paanikasse. Nüüd läheb äri hapuks mõtles ta ja maksku mis maksab ostis selle mõttetu majakese ära.

to sahiib
8 aastat tagasi

Esiteks Eesti Post ei kuulu Haapsalu linnale,teiseks hakka äarimeheheks ja tegutse,kolmandaks äri ongi odavalt osta ja kallilt müüa

`????
8 aastat tagasi
Reply to  to sahiib

Parem kui Lunev oma sõnad oleks ütlemata jätnud, aga öelda, et ost tehti seetõttu, et soov on sellega vältida parkimiskaost linnas on jabur ju? Ehk ostab Lunev nüüd ära ka Haapsalu Turu?

sahiib
8 aastat tagasi

Ühesõnaga maksis lunjov kinni kinnistu ostu sellega, et sinna ei tuleks konkureeruv kaubanduskeskus koos maximaga. Parkimise jutt oli niisama jonnimiseks ja vaevalt, et ta ise oleks keskuse ehitamise korral maa-alust parklat ehitanud.
SRS aga teenis kordi või kümneid kordi vahelt 5 aastat tagasi eesti postilt ostetud maja eest.
Järjekordne näide sellest, et mudalinnas elavad hästi ärikad ja omad poisid, kel käpp linnavalitsuses sees. Tavainimene orjaku edasi.

olemas
8 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Siit kumab läbi kibestumine ja kadedus.
Igas asjas ei maksa näha LV karvast käppa.

xp
8 aastat tagasi
Reply to  olemas

Ega TÜ-gi saa kahjumisse jääda. Tehtud kulutused kantakse üle müüdavate kaupade letihindadesse ning päeva lõpuks maksab kõik need mahhinatsioonid kinni tavatarbija.

juss
8 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Sinusugune kirjaoskamatu kloun peabki orjama!

Onu Stjopa
8 aastat tagasi

Kas Lunev on TÜ omanik või? Segane värk.

pavlovi refleks
8 aastat tagasi

sinna sobib 3 torn