Perearstide arvates peaks alkoholidebati keskmes olema inimeste tervis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
ALKOHOL
Alkoholidebati keskmes on tootjate huvid, mitte inimeste tervis. ARHIIV
 
Eesti perearstide selts avaldas muret seoses alkoholi-teemal diskussiooniga, milles domineerivad inimeste tervise asemel hoopis alkoholitootjate ja turundajate huvid, ning leidis, et alkoholidebati keskmes peab olema inimeste tervis.

Perearstid on veendunud, et mitme osapoole kokku lepitud tegevus tuleb võimalikult kiiresti ellu viia ja konsensus selle vajaduse osas on juba ammu olemas, teatas Eesti perearstide selts BNS-ile.

Perearstid näevad väga sageli alkoholi liigtarbimisest põhjustatud terviseprobleeme. Paraku aga puuduvad riigis ravivõimalused ja süsteemne lähenemine alkoholiprobleemidega tegelemiseks.

Perearstide selts on alustanud koostööd tervise arengu instituudi ja sotsiaalministeeriumiga, et tekiks vastav võrgustik, mis aitaks ennetada ja lahendada alkoholi liigtarbimisest tekkivaid sotsiaalseid probleeme ja tervisekahjustusi.

Peale arstide panuse alkoholi liigtarbimise varaseks märkamiseks ja sekkumiseks on olulised ka meetmed, mille osas on andnud soovitusi maailma terviseorganisatsioon ja mille kohta on olemas tõenduspõhised argumendid nende rakendamise tulemuslikkuse kohta. Perearstid peavad silmas aktsiisimaksu tõusu, alkoholi kättesaadavuse ja reklaami piiramist ja ennetusprogramme noorte jaoks.

Paljude riikide kogemus ja teaduspõhised uuringud näitavad, et vaid erinevate meetmete koosmõju on tulemuslik alkoholikahjude vähendamisel tervisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tüüp
8 aastat tagasi

Samagoni aparaadid pannakse uuesti tööle, mis muud.

juss
8 aastat tagasi

A misseal Pärnus siis oli? lollid jõid ennast surnuks?

IRW
8 aastat tagasi

Keerake jah vint üle – Pärnu metanoolitragöödia vist juba unustatud . Gorba kuiv aeg samuti – joodi , sea moodi joodi , kõike joodi .