Juhtkiri: Kohvikuteparaadi lõpusirge

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Suve möödumisega lõppes Haapsalu vanalinnas ka kohvikubuum. Kui suvel oli purskkaevu ümbrus kohvikuid ja muid söögiasutusi täis pikitud, siis sügise saabudes kadus nii mõnigi neist kaardilt. Ennast on koomale tõmmanud ka peatänavalt eemale jäävad toitlustuskohad.

Suvel, mil liikus linnas peale kohaliku rahva ka suur hulk Soome ja Vene turiste, oli lihtne menüüga eksperimenteerida, kartmata, et kliendid sellega eemale peletatakse. Ikka leidus hulk inimesi, kellele oli menüü meele järele.

Teine lugu on madalhooajal ehk talvel, mil on suurüritusi vähem, turistihordid kokku kuivanud ja kohalikudki eelistavad kodus vaaritada, selle asemel et õhtuhämaruses mõnesse kohvikusse põigata ja magus koogike või janukustutav mahlake tellida. Käibe vähenemine ei ole mitte ainus häda, mis talvega kaasneb. Lisandub krõbe küttearve.

Ometi ei saa eeldada, et kõigi kohvikute uksed oleksid talvel lahti nii nagu suvel. Tegemist on siiski eraettevõtetega, kes tahavad kasumit teenida. Pühendunumad ja leidlikumad elavad talve üle kahju kannatamata. Kes ei oska kliente püüda nutikate lahendustega, panevad uksed kinni ja jäävad suve ootama.

Kuna üldjuhul on konkurents edasiviiv jõud, võiks kliendi vaatevinklist ennustada soodsat tulevast hooaega. Aktiivselt üritatakse linnalt terrassipind välja kaubelda, et ruumi juurde tekitada. Kindlasti ei tee ükski kohvikupidaja allahindlust teenindus- või toidukvaliteedis. Isegi kõlareist kostev mahe klassikaline muusika ei ole mitte suvaline, vaid hoolega valitud, iseloomustamaks just konkreetse kohviku eripära.

Loodetavasti avavad pärast talveund uksed kõik senised kohvikud ja ka mõned uued. On teada tõsiasi, et enamik kohvikuid täidab ettekandjakohad suvevaheajale jäänud gümnasistidega. On õpetlik kogemus, kuidas olla meele järele nõudlikule kohvikupidajale ja veel nõudlikumale kohvikulisele.

4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hj
6 aastat tagasi

Udis on see et kohalik rahvas on vaene ei jaksa kohvikus käia. Huvitav kes ta vaesesks tegi ?

Palivere elanik
6 aastat tagasi
Reply to  hj

Linnaviletsus tegi, reformarid on läänemaa maha müünud, varsti on siin ainult paar turisti ja kolm ametniku.

prügikoll
6 aastat tagasi

uudis on see, et talvel pole haapsalus mitte midagi teha. uudisena tuleb see muidugi igal sügisel vaid neile kes suvel kasumit teenisid ja nüüd näppu imevad. ei lähe küll siia teemasse, aga linn/vald (haapsalu ja ridala pole ühinenud aga aastaid käib elu juba sellisena, et enamuste jaoks on see üks tervik) peaks mötlema rohkem selle peale kuidas talvel inimesi haapsallu meelitada.

GrandCru
6 aastat tagasi

Nii? Ja uudis