Meestekuu alguses saavad mehed tasuta tervist kontrollida

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kalamehed (8)
Iga üle 40-aastane mees peaks oma tervist kontrollima. ARHIIV
 
Novembri esimesel nädalal on mehedoodatud tegema tasuta PSA analüüsi, mis võimaldab avastada eesnäärmevähi kõrgenenud riski juba varakult.
Igal aastal diagnoositakse Eestis rohkem kui tuhat uut eesnäärmevähi juhtu. Eesnäärmevähk on üks sagedasemaid meestel esinevaid vähkkasvajaid, millesse haigestumus vanusega kasvab. Haigestumise tõenäosus on suurem meestel, kelle lähisugulastel on see kasvaja diagnoositud. Kahjuks haiguse varases arengujärgus vähispetsiifilised kaebused puuduvad, kuid eesnäärmevähi õigeaegse avastamise üks võimalus on eesnääret kontrollida vereanalüüsi abil, määrates prostataspetsiifilise antigeeni ehk PSA sisaldust veres.
Meeste jaoks mugavat, veeniverepõhist PSA analüüsi on oodatud tasuta tegema kõik üle 40-aastased mehed 2.-6. novembrini
 
Tallinnas Väike-Paala 1 II korrus kell 7.30-15
Tartus Teguri 37b kell 8-12 ja Gildi 8 III korrus kell 8-16
Pärnus Seedri 6 (Tervis SPA) kell 9-12 Suur-Sepa 14 kabinet 210 kell 8-12
Narvas Tallinna mnt 19c (Hariduse 5) kabinet 14 kell 7.30-11.30
Jõhvis Jaama 34 kabinet 216 kell 8-12
Viljandis Turu 8/10 kabinet 216 kell 8-12
Võrus Jüri 19a kabinet 412 kell 8-14.30
Elvas Supelranna 21 kell 8-12
Põltsamaal, Lossi 49 E,T,N ja R 8-11
 
PSA analüüsi andmiseks ei pea patsient olema söömata-joomata. Verevõtuks ei pea eelnevalt registreerima. Oma analüüsi tulemused saavad mehed koos meeste- ja laboriarstide koostatud kirjaliku selgitusega ühe nädala jooksul pärast analüüsi andmist.
„PSA on informatiivseim ja kliinilises meditsiinis enim kasutatav analüüs eesnäärme haiguste diagnoosimiseks.Oluline on rõhutada, et PSA-taseme tõus veres ei tähenda alati eesnäärmevähki. Lisaks eesnäärmekasvajale võib kõrgenenud PSA-tase olla seotud ka eesnäärme healoomuliste muutustega, samuti mõjutavad PSA-taset hiljutine seemnepurse, varasem eesnäärme palpatsioon ja -biopsia. Kõrgenenud PSA-taseme korral on soovitatav mehel teha uroloogi või meestearsti juures lisauuringud. Mehe jaoks on oluline, et tasuta testimise nädala raames antakse meestele kirjalik PSA-tulemuse selgitus koos soovitustega, mida kõrgenenud vereanalüüsi väärtuse korral edasi teha,” ütles Medita meestearst Kristo Ausmees.
„Tasuta PSA-analüüsi nädala eesmärk on pöörata tähelepanu meeste tervisele ja vajadusele seda regulaarselt kontrollida. PSA on üks näitaja, mida mees regulaarselt jälgida võiks.Oma initsiatiivil on mehel laboris võimalik kontrollida mitmeid teisigi tervisenäitajaid, tuvastada näiteks suhkruhaiguse esinemist, aneemia olemasolu, hinnata südame-veresoonkonna haiguste riski, analüüsida raua- ja D-vitamiini taset organismis, kindlaks teha nakkushaiguste esinemist või puudumist,” ütles Synlab Eesti kliiniline juht doktor Kaido Beljaev.
 
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
siin
8 aastat tagasi

pole ka enam mehi alles

vend vähk
8 aastat tagasi

Lisage veel, et Haapsalust 100 kilomeetri raadiuses seda teha ei saa.
Läänes eriti ei olda haiged…?