Lääne–Nigula volikogu valis uue katkusurnuaia

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

lõhmusLääne–Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Arvo Tarmula

28. oktoobril kinnitas Lääne–Nigula volikogu ühehäälselt Seljaküla–Variku teeäärde võimaliku katkusigade matmispaiga.

Lääne–Nigula vallavanem Mikk Lõhmus kinnitas, et koht jääb lähimast asustusest umbes 2 kilomeetri kaugusele ja on kindlasti rohkem eelistatud kui senine veterinaar-ja toiduameti (VET) peadirektori asetäitja Olev Kalda poolt käskkirjaga kinnitatud koht Keedika lähedal. Käskkirjaga kinnitatud paik jääb lähimast talust poole kilomeetri kaugusele.

Lõhmus loodab, et mõne aja pärast kajastub volikogu otsus ka VET-i käskkirjas. „Need otsused langetakse ikkagi kohaliku omavalitsuse, keskkonnaameti ja VET-i koostöös,” ütles Lõhmus.

Keskkonnaameti Hiiu–Lääne–Saare regiooni juhataja Kaja Lotman ütles, et uues kohas on tehtud paikvaatlus. „Piirkonnas on põhjavesi keskmiselt kaitstud ehk põhjavee reostuse ohtu ei ole,” sõnas Lotman. Lotmani sõnul võivad määravaks saada muud tegurid nagu näiteks halb tee matmispaika või kraavide lähedus.

Keskkonnaamet esitab oma ametliku seisukoha siis, kui Läänemaa veterinaarkeskuses on esitanud neile vormikohase taotluse võtta seisukoht uue katkusurnuaia osas.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johanson teatas, et nüüd kui valla volikogu heakskiitev otsus olemas, saab edasi tegutseda. „Kõigepealt võtame hinnangu keskkonnaametilt ja riigimetsa majandamise keskuselt (RMK), sõnas Johanson. Järgmisena arutleb uue matmispaiga üle kohalik tauditõrjekomisjon, kust see heakskiidu pälvideks liiguks edasi riikliku tauditõrjekomisjoni kätte, rääkis Johanson. Kuupäevi, millal võiks keskkonnaametilt tulla tagasiside või millal võiks koguneda kohalik tauditõrjekomisjon, Johanson öelda ei osanud.

Tõsiasja, miks VET peadirektori asetäitja kinnitas käskkirjaga matmispaiga Keedika lähedal, põhjendas Johanson sellega, et kuna  käskkirja kinnitamise päeval ei olnud volikogu otsust, ei saanud alternatiivse kohavalikuga arvestada. 

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jahimees
6 aastat tagasi

mismoodi pole teed???seda teelõiku isegi hööveldatakse ja kannatab raskeid metsaveomasinaid välja…

Oh Kaja, Kaja
6 aastat tagasi

Hetkel kinnitatud matmispaiga juurde sisuliselt ei olegi teed olemas, kuidas see siis kinnitatud sai?

raivo+2010
6 aastat tagasi

oli kunagi multifilm nu pagadi eesti keeles oota saa