Justiitsminister tahab joobes juhtimise vähendamiseks karmistada seadusi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Justiitsminister Urmas Reinsalu on teinud ettepanekuid joobes juhtimise vähendamiseks karmistada seadusi ja kaasata rikkujaid müjutusprogrammidesse.

Reinsalu tutvustas eile pärastlõunal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis valitsuse liikluskomisjonile ettepanekuid, mille abil vähendada korduvaid joobes juhtimisi. 

Justiitsministeeriumi teisipäeval esitletud ettepanekute hulgas joobes juhtimise ohjeldamiseks on muuhulgas seaduste karmistamine, šokivangistuste laiem rakendamine, alkoluku kasutamine, rikkujate kaasamine mõjutusprogrammidesse ja ka purjus juhi kaassõitjate karistamine.

Vastava eelnõu vastuvõtmiseni tahetakse jõuda enne riigikogu suvepuhkust.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul ei hooma enamus meist joobes juhtimise probleemi ulatust Eestis. „Iga päev on Eesti teedel vahemikus tuhat kuni neli tuhat alkoholi tarvitanud juhti,“ selgitas Urmas Reinsalu.

Justiitsministri sõnul on meil vaja jõuda selleni, et nii juhid, nende lähedased, kui ka muud kaassõitjad saaks aru, peaks meeles ja muudaks oma käitumist lähtuvalt teadmisest, et õnnetuse risk kasvab joobes juhi puhul hüppeliselt. Joobes juhtimise kriminaliseerimine ei ole ministri hinnangul riigi kius inimeste suhtes, vaid see on meie kõigi kaitsmine, ka juhtide kaitsmine nende endi halbade otsuste eest.

„Liiklussurm on surm – nii lihtne see ongi. See, kes põhjustab teise inimese surma, peab selle eest ka vastutama,“ ütles justiitsminister. „Alkohol ja sõidukijuhtimine ei käi kokku, kuid alkoholijoobes sõidukijuhtimine ja liiklusurmad on tänane reaalsus. Kui inimene on oma käitumisega korduvalt näidanud, et ta ei suuda liikluses ilma teisi ohustamata ja kahjustamata hakkama saada, peame leidma just sellise karistus- või mõjutusvahendi, mis retsidiivsust vähendaks. Selleks tuleb aga tagada, et karistussüsteemis oleks olemas käitumise mõjutamisele suunatud tegevused ja programmid,“ lisas ta.

„Arvestades Eesti elanike arvu, on meie jaoks iga inimese kaotamine liikluses alkoholi tõttu topeltkaotus. Kui tahame oma rahvast hoida, peame tegutsema joobes juhtimise vähendamisel senisest targemini,“ rõhutas Reinsalu.

Justiitsministri hinnangul on selge, et ainuüksi karistuste karmistamisest ei piisa. „Senisest oluliselt rohkem tuleb panustada ka ennetustöösse, mistõttu tahame välja arendada ja rakendada joobes juhtidele suunatud mõjutusprogrammi, mis on eelkõige suunatud noortele ja retsidiivsetele roolijoodikutele,“ selgitas minister.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tyhjad sõnad
8 aastat tagasi

ei hooli te oma rahvast