Collegium Musicale esituses kõlab täna Pärdi “Aadama itku” esiettekanne Poolas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Endrik Üksvärav

Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärav on sündinud ja kasvanud Lihulas. ERAKOGU

Täna annab kammerkoor Collegium Musicale kontserdi Poolas Poznańis Nostalgia festivalil, mis on pühendatud Arvo Pärdi 80. sünnipäevale. Kontserdil kõlab ühtlasi Arvo Pärdi teose "Aadama itk" esiettekanne Poolas.

Festivali lõppkontserdi esimeses pooles tulevad ettekandele Arvo Pärdi a cappella kooriteosed "Alleluia Tropus", "Summa", “Zwei Slavische Psalmen” ja “Most Holy Mother of God” ning koos oreliga kõlavad “An den Wassern zu Babeln saßen wir und weinten” ja “Da Pacem Domine”. Orelil Jakub Pankowiak.

Kontserdi teises pooles on kaastegev l’Autunno kammerorkester, ettekandele tuleb Arvo Pärdi “Salve Regina” ja “Aadama itk”.

Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärav on sündinud ja kasvanud Lihulas.

Kammerkoor Collegium Musicale tuli kokku 3. oktoobril 2010 Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori abidirigent on Miina Pärn.

Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri ja Pärt Uusbergi looming. Koori on dirigeerinud ka Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen Soomest, Jos van Veldhoven Hollandist, Simon Carrington Inglismaalt, Mihhail Gerts jt. Koostööd on tehtud Tallinna kammerorkestri, Tallinna barokkorkestri ja Corelli barokkorkestriga. Viie tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Soomes, Saksamaal ja Jaapanis. Kontserdil Tokyos osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. Koor on välja andnud kolm CD-d.

Eesti kooriühing tunnustas tänavu Collegium Musicalet aasta koori tiitliga, esimest korda pälvis koor sama tiitli 2011. aastal.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments