Lihulast pärit noormees leiutas uuendusliku viimistlusplaadi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Uus-1024x677

Oliver Laats. ERAKOGU

Tallinna ettevõtlusauhinna 2015 üks võitjaid on Lihulast pärit Oliver Laats.

Oliver Laats Tallinna tehnikakõrgkoolist pälvis parima rakendusliku teadustöö tiitli uuendusliku, tekstiiliga dekoreeritava niiskuskindla viimistlusplaadi tootearenduse eest.

Laatsi sõnul on esialgu käimas katsetused. Tööd tootearendusega alustas ta tänavu kevadel. Tellimusteni veel jõutud ei ole, äriplaan on koostamisel. Valminud on teadusartikkel.

Tekstiiliga dekoreeritav niiskuskindel viimistlusplaat

Autor: Oliver Laats
Juhendaja: Tallinna tehnikakõrgkooli ehitusteaduskonna lektor Priit Valge

Autori eesmärk oli tekstiiliga dekoreeritavate niiskusekindlate viimistlusplaatide tootmise tehnoloogia väljatöötamine.
Tekstiilmaterjal annab plaadile dekoorkihi, millega laieneb ka plaadi kujundamise võimalus, nii et kliendil on võimalus valida endale sobiv kujundus.

Väljatöötatud tehnoloogia annab võimaluse luua viimistlusplaatidega emotsionaalne side, näiteks kasutada tekstiilmaterjali, mis omab mälestusi, ja valmistada sellest viimistlusplaadid. Nii satuvad mälestused pidevasse vaatevälja.

Välja arendatud sise-ja välisnurkade lahendus välistab silikooni või liistude kasutamise ja annab naturaalsema tulemuse. Plaadi tagumine külg koosneb segust, mis annab plaadile massiivsuse ja soovitud paksuse juhuks, kui soovitakse plaati kasutada ka teiste siseviimistlusplaatide vahel.

Kasutatavad lakid on UV-kiirguse kindlad, mis annab võimaluse kasutada plaate välisseintel.

Katsete tulemustena on valminud siseviimistlusplaadid, mis on tugevad, niiskuskindlad, vett ja mustust hülgavad, kerged, kriimustuskindlad ja ilusad.

Tootmisprotsessi arendamine jätkub. Eesmärk on toota rohkem plaate väiksema ajakuluga ja seeläbi plaadi hinda vähendada.

Tootmisprotsessi arendatakse nii üksiktellimustest kui ka masstootmisest lähtuvalt. Lõputöö autori visioon on lähitulevikus olla plaatidega siseviimistlusturul ja valmistuda ka plaatide ekspordiks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ops
8 aastat tagasi

Ollajoppakolla ,hea töö.