Pühapäeval selgub Läänemaa jalgpallimeister

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

jalgpall LJK foto Karnau05Arhiivipilt Läänemaa jalgpalliklubi kohtumiselt hiidlastega tänavu aprillis. Foto: Andrus Karnau

 

 

 

Pühapäeval, 18. oktoobril peetakse Haapsalu kunstmuruväljakul Läänemaa meistrivõistlused meeste jalgpallis. Turniiri viib läbi Läänemaa Jalgpalliklubi, peakohtunik Aavo Tomingase sõnul asub medalijahile seitse võistkonda.

Läänemaa 2015. aasta jalgpalli meistrivõistlustest võtavad osa: Läänemaa Jalgpalliklubi, Läänemaa Harrastajad, Läänemaa Jalgpalliklubi fännid, Lääne-Nigula, Lihula Jalgpalliklubi, Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi, Läänemaa Jalgpalliklubi B-klass. Täpsustuseks olgu mainitud fakt, et tänavune meister selgub õuejalgpalli reegleid jälgides: väiksem väljak, platsil 6 mängijat ja väravavaht, suluseisu ei arvestata jne.

Kirgas ajalugu

Kui arvestus peab paika, toimuvad Läänemaa meeste jalgpalli meistrivõistlused 20. korda. On olnud aastaid, kus meistrivõistlused on toimunud lausa kahes liigas ja on olnud ka aastaid, kui jalgpalli esivõistlused Läänemaal on jäänud üldse toimumata. Läänemaa meistrivõistlusi on enim aastaid, 1994–2012 korraldanud praeguse Lääne-Nigula, varasema Taebla valla spordi eestvedaja Enn Kerge. Ilmselt peavad Läänemaa jalgpallurid, nii praegused kui ka aastatetagused, tegema kõige suurema kummarduse just temale.

Enn Kerge mäletamist mööda algasid Läänemaa meistrivõistlused 1994. aastal. "Oli USAs toimuva jalgpalli maailmameistrivõistluste aasta," meenutas Kerge. "Paar korda on kahjuks ära ka jäänud."

Algusaastatel olid suured lahingud FC Haapsalu ja FC Risti vahel. Tänaseks on enim esikohti võitnud Risti JK. Läänemaa meistrivõistluste kuldmedaleid on aga võitnud ka selle sajandi alguses näiteks Haapsalu FC Flora, kes toona koosnes 15–16aastastest Aavo Tomingase õpilastest, ja hiljem näiteks Hanila Spordiselts. Medaleid on võitnud veel näiteks Oru jalgpallimeeskond, Lihula JK ja 2004. aastal samuti noormängijatest koosnev Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi. Viimases 11 11 vastu toimunud jalgpallimeistrivõistluste finaalis aastal 2012 kohtusid Lihula JK ja FC Risti. See oli ülipingeline, ehk ka aegade huvitavaim Läänemaa meistrivõistluste finaal. FC Risti väljus sellest finaalist 2 : 1 võitjana.

Läänemaa meistritiitel on väärtuslik

Kui Läänemaa meistrivõistlustest võtab osa seitse võistkonda, siis saab seda kindlasti pidada õnnestumiseks. Tõsi, meistritiitel näiteks nelja võistkonnaga turniiril ja nn õiges jalgpallis või meistritiitel seitsme võistkonnaga õuejalgpallis – selles on siiski vahe. Kuid kui meie maakonna jalgpalli esivõistlustest võtab osa kogu meie jalgpalli paremik (Läänemaa JK, Lihula JK) ja paremad 15–16aastased noored (Läänemaa JK B-klass, Lõuna-Läänemaa JK), on väljamängitav tiitel väärtuslik. Küsimus on lihtsalt selles, kas kaks eespool mainitud Eesti meistrivõistlustel mängivat klubi suudavad end koduseks tšempionaadiks motiveerida.

Läänemaa Jalgpalliklubil peaks motivatsioon olema ülikõrge, kahte suurte ebaõnnestumist ühel hooajal ei saaks nad endale lubada. Teisel III liiga klubil, Lihula JK-l on võimalus äkki konkurendi eest maakonna kuldmedal napsata. Või hoopis alati tugeval Lääne-Nigulal, või noortel. Kõik saab selgeks pühapäeval Haapsalus. Mänge vilistavad Žan Vjazemski ja Valdo Nõlvak.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No
8 aastat tagasi

nimetatud “spordiajakirjanikud” on väga ühekülgsed! Maakonna meistrivõistluste kalender on üsna tihe. Erinevalt jalkast on seal on mitu põnevat sportmängu, mille voorud algavad oktoobris ja lõppevad aprillis! Kas spordihuvilised samasugust infi või ….see leht muust ei kirjuta?

........
8 aastat tagasi
Reply to  No

Tegijad peavad ise kirjutama, küll lehed (Lääne Elu, Läänlane) need lood ka avaldavad! Koera saba saab kergitada ikka koer ise!

vutihoolik
8 aastat tagasi

Jumala savi mis päev ja kuupäev, põhiline on millestki midagi välja imeda !

Suka
8 aastat tagasi

Pühapäev on 18. okt

Chan
8 aastat tagasi

jätke see mõttetu teema, harrastajad meistriks! #roballaps

Härra+Pakalu+Papito
8 aastat tagasi

Kas sa ikka annad aru, et Rotberg on Läänemaa mängija ning kirjutab Haapsalu mängudest kokkuvõtteid, mida LE avaldab, sest need on sisukad? Millega sa kulla inimene mõtled – miks peaks ta järsku kirjutama kuskil Haapsalu mängust, Lihula tegemistest? Ta ei ole üldsegi ametlikult tööl Lääne Elus, vaid tema mängu kokkuvõtteid avaldatakse, sest neid on tõesti huvitav lugeda. Lihula mängudest peaks kirjutama keegi Lihula inimene. Kuidas sa saad siis öelda, et need on kallutatud? Issand.

Härra+Pakalu+Papito
8 aastat tagasi

Tõsiselt, Bert Rotbergi artikleid on alati meeldiv lugeda. Väga sisukad ning pole kunagi kallutatud. Vahest jääb mõnest paraku teine mulje. Arvan, et Bert Rotberg on üks parimaid spordiajakirjanikke Läänemaal!

........
8 aastat tagasi

Bert Rotbergi lood on tugevalt Haapsalu poole kaldu. Kirjutab, aga ainult Haapsalu JK. Samas liigas mängis näiteks küllaltki edukalt ka Lihula JK. Ei mäleta, et Bert nende tegemistele oleks tähelepanu pööranud. Veel mängis mitu Läänemaa meeskonda ja Taebla naiskonda jalgpalli Eesti rahvaliigas, mis on samuti täiesti kajastamata teema. Berti artiklid on kahtlemata suurepärased, aga tegemist on siiski pigem ühe klubi pressiesindajaga, kes teeb oma tööd kahtlemata suurepäraselt.

Huviline
8 aastat tagasi

Pilt ei ole hiidlastest, pildil vana hea saaremaa malev. Teiseks tõepoolest, vaevalt, et see võistlus nii oluline on. Jätke nende artiklite kirjutamised juba noore Bert Rotbergi teha.

Härra+Pakalu+Papito
8 aastat tagasi

Väga ülehaibitud asi. Meeskonnad, kes osalevad, pole ka just kõrgest klassist.

Paan
8 aastat tagasi

See pigem sõprade turniir, kus minnakse lõbu pärast mängima.

Chan
8 aastat tagasi

turniiri, kus suluseisu ei arvestata, ei saa nimetada “suureks”, seega poleks selle võitmine ka mitte “suur ebaõnnestumine”. andke andeks, aga see on lihtsalt hea võimalus sõpradega pühapäeval palli veeretada.