Eakate konverentsi jutud vaagisid vananemisega seotud väärtusi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

ernesaks

Iginooor Viive Ernesaks (paremal) eakate konverentsil. ARVO TARMULA

Kolmapäeval Haapsalu kultuurikeskuses peetud eakate konverentsile oli tulnud üle 130 inimese peaaegu kõigist Läänemaa valdadest, ütles Läänemaa pensionäride ühenduse juhatuse liige Tamara Pender.

 „Peagi ehk vabaneme nooruse uljuse kultusest,” ütles oma tervituses Lääne maavanem Neeme Suur. „Seda nooruse uljust on ka vaja, see tekitab suure hüppe, aga kui tahame pikalt püsida, siis minevikku mäletmata ja isiklike kogemusteta kaugele ei jõua.”

Eeakate enesetunde parandamisega tegelesid ka teised kõnelejad.

Riigikogu liige ja puuetega inimeste koja kauane juht Monika Haukanõmm polnud rahul, et ühiskonnas räägitakse vananemisest üksnes kui probleemist, demograafilisest probleemist. Ühiskonda loetakse vananevaks, kui selle elanikest vähemalt 7% on üle 65aastased. Eestis oli 2008. aastal selliseid elanikke 15% ja 15-25 aasta pärast juba 25%.  

„Vananemist saab võtta ka kui väärtust, mitte üksnes kui probleemi,” sõnas Haukanõmm.

Stereotüüpidest, aga ka vananemise valust ja võlust rääkis erakordse südamlikkusega Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare. Eakaid ei tohi võtta kui ühtset massi, hoiatas Rootare. Veerandi Läänemaa elanikkonnast moodustavad 65aastased ja vanemad. Neid on umbes 6000 ja nende seas on väga mitmesuguseid inimesi.   

Rootare soovitas eakaile: kontrollige ise oma elu võimalikult kaua, ärge andke seda teiste, sh ametnike kätte enne, kui selleks on tõesti aeg.

Rootaret häiris, et eakaid kiputakse vaatama kui abivajajaid. Eakat ei pea kogu aeg aitama, eakas saab ja tahab ise teisi aidata.

Tihtipeale öeldakse: ära sina muretse, võttis Rootare ette järgmise stereotüübi. Nõnda lükatakse eakad elust ja lapselastest kõrvale. Nõnda on ta ühel hetkel muredest küll prii, aga on jäänud väga-väga üksi.

„Kohustused hoiavad elu üleval, kohustused ei lase ära vajuda,” ütles Rootare. „Inimesel on vajadus aidata ja anda.”

Veel öeldakse eakale, et see või teine asi sinu vanuses ei sobi. Nii surutakse vanem inimene raami ja rolli. Ka ei peaks vanur mõtlema, et ah, ma ei taha olla perele koormaks. „Peres hoolitsetaksegi üksteise eest, antakse põlvest põlve edasi elu väärtusi ja lugusid,” sõnas  Rootare.

Rootare pööras pea peale ka väljendi „nagu maailma naba” halvustava varjundi.

„Olge oma elu maailma naba ja ärge laske ennast sellelt kohalt kõrvale tõrjuda,” julgustas Rootare oma ettekannet lõpetades.

1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist eakate päeva ja sel puhul korraldasid konverentsi Haapsalu pensionäride ühendus, Haapsalu linnavalitsus, Lääne maavalitsus ja tuleval nädalal oma 20. sünnipäeva tähistav Haapsalu sotsiaalmaja.

Konverentsi eel musitseeris Viive Ernesaks, ettekannete järel esinesid Tõrviku seenioride Westi vilistlased.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali metsast
8 aastat tagasi

Pildil paremal on Ülle Heinleht, mitte Viive Ernesaks. Mõistatage head lugejad kus on Viive ??.

anektoot
8 aastat tagasi

Eakat ei pea kogu aeg aitama, eakas saab ja tahab ise teisi aidata.