Reimo Nebokat: Ridala ja Haapsalu ühisosa

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Reimo NebokatRidala vallavolikogu kaheksa liikme ehk enamuse soov alustada läbirääkimisi Haapsalu linnavolikoguga võimalikuks ühinemiseks kütab kirgi. Kirglik avalik arutelu on positiivne, kui jagatakse asjakohast infot, avaldatakse arvamusi, argumenteeritakse ja antakse küsimustele vastuseid. Seda pädevamad otsused ehk ka sünnivad.
Arusaamatu on Ridala vallavanema ja volikogu esimehe püüd eirata tegelikkust. Tuua Haapsalu linna suur laenukoormus argumendiks, miks peaks just Lääne-Nigulaga läbirääkimisi pidama, on minu arvates lähenemas absurdile. Mul ei ole mitte midagi Lääne-Nigula vastu, aga kui suur ja milline on kahe valla omavaheline ühisosa? Väidan, et Lääne-Nigulal on hoopis Haapsalu kui maakonnakeskusega ka rohkem ühist kui Ridala vallaga.

Tehke silmad lahti. Haapsalu linna kõrge laenukoormuse taga on ju investeeringud. Ma usun, et enamik Haapsalu linna investeeritud eurosid on olnud, mõeldes ka Ridala valla elanikele: promenaad, kuursaal, linnus, terviseasutused, veekeskus, spordihoone, universaalhall, kultuurikeskus, koolid, lasteaiad, huvikoolid jne.

Millist tegelikkust eiratakse?

Haridusvaldkonnas, millele kulub ligi 70 protsenti Ridala valla eelarvest (2015. aasta kogukulud on 2,81 miljonit eurot, millest haridusele kulub 1,95 miljonit eurot), on ühisosa Haapsalu linnaga väga palju.
Alustame alusharidusest, kus Haapsalu lasteaedades käib u 20 Ridala valla last ja täiendavalt ostetakse lastehoiu teenust sisse MTÜst Lepatriinu, kus käib u 80 valla last. Kokku on u 100 last, kellele osutatakse alushariduse teenust asutuses, mille arengu üle Ridala valla maksumaksja läbi vallavolikogu ei otsusta. Ehk Ridala vald ei ole otseselt vastutav teenuse eest, mida 100-le lapsele pakutakse. Teenuse maksumus u 276 000 eurot. 100-le lapsele lasteaiakoha tagamiseks tuleks lisaks ehitada piltlikult öeldes kaks ja pool Ridala lasteaeda.
Jätkame põhiharidusega – Haapsalu koolides käib kokku u 130 Ridala valla last. Ridala põhikoolis õpib 107 ja Uuemõisa algkoolis 123 last, millest järeldub, et vähemalt ühe kooli jagu õpilasi õpib õpikeskkonnas, mille arengu üle taas Ridala valla maksumaksja läbi vallavolikogu ei otsusta.

See on ainult üks valdkond mitmest, kus ei saa eirata tegelikkust. Ainuüksi numbreid vaadates tuleb tõdeda koostöövõimaluste otsimise paratamatust. Ridala võlakoormuse hoiabki madalal fakt, et investeeringute asemel oleme valinud tee olla nii mitmeski valdkonnas kulupõhised ehk makstes teenuse eest, mida tegelikult ise omavalitsusena pakkuma peaksime.

Reimo Nebokat

Ridala vallavolikogu opositsioonijuht, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Toomas Vallimäe: Ridala valla tegelikkus | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] liige Reimo Nebokat väidab 06.10.2015 “Lääne Elus”, et vallavanem ja volikogu esimees püüavad eirata tegelikkust. Antud ajahetkel on […]

uuri'le
8 aastat tagasi

Kas selline asi on võimalik,kuidas seda nimetada???Huvitav oleks Taebla kohta teada saada ,kes silmaringi siis avardaks selles suhtes….Korrupteerunud ühiskond,ja volikogud nende pisemad mudelid või?

avastaja
8 aastat tagasi

mis ülejäänud,ainult Õiglas ja Hepner ju neile midagi lubati!!!???????????

uuri
8 aastat tagasi
Reply to  avastaja

mida taebla maffia lubab ka vastastele

Uuemõisast
8 aastat tagasi

Reimo on poliitik ja esindab erakonna huve ning poliitikud sõidavad rahva arvamusest alati lihtsalt teerulliga üle. Aga ma ei saa aru, millega ülejäänud volikogu liikmed (ühinemisega tormajad) on ära ostetud või ära hirmutatud? Miks ei võiks eelnevalt rahvaga kohtuda ja selgitada olukorda?

Linna-äärne Ridala valla elanik.
8 aastat tagasi

Täielikult vastu sellele võimalikule liitumisele. Loodetavasti läbirääkimised kustuvad.

ära
8 aastat tagasi

unistagi

sportlane
8 aastat tagasi

Reimo ole ükski kord mees,lubasid uue spordihoone tee ära ja siis ühine või Aafrikaga.Või nagu kõik reformikad ,ainult lubadused.

Reimo Nebokat
8 aastat tagasi
Reply to  sportlane

Tänan!
Kusjuures on Panga küla spordihoone rajamine lähiaastatel võimalik vaid üksnes linnaga koostööd tehes.
Ja muideks. Panga küla spordihoone rekonstrueerimine/rajamine sai just tänu opositsioonile valla tegevuskavva. 2016 projekteerimine ja 2017 ehitus.

Ohhoo
8 aastat tagasi
Reply to  Reimo Nebokat

Haapsalu linn on huvitatud Panga küla spordihoone rajamisest? Artiklit lugedes poleks selle peale tulnudki.

Anonüümne
8 aastat tagasi

Kas sa nii seisadki oma valijate eest.

loogiline
8 aastat tagasi

ILMA RIDALA RAHVALT KÜSIMATA ei algatata mingeid läbirääkimisi.

ei
8 aastat tagasi
Reply to  loogiline

tasu praalida

Rotele
8 aastat tagasi

Kas Ridala vald on oma inimeste käest ka referendumiga läbirääkimisteks mandaati küsinud? Minu teada pole eetiline enne rahva käest mandaati läbirääkimisi avada – kui just Ridala vallavalitsus ei arva, et temal pole Ridala rahvaga midagi ühist!?

Rotele
8 aastat tagasi
Reply to  Rotele

Minu teada Nebokat ja tema punt ei saanud viimastel kohalike omavalitsuse valimistel Ridala rahvalt mandaati, et rääkida liitumisest Haapsaluga. Internetis on ehk häälte tulemused veel praegugi kuskilt jälgitavad.

Reimo Nebokat
8 aastat tagasi
Reply to  Rotele

Rahva käes on läbirääkimiste protsessi viimane sõna. Siis korraldatakse referendum ühinemislepingu üle, kus kirjas kõik kokkulepped, milline saab olema uus ühinenud omavalitsus.
Läbirääkimiste käigus võetakse iga valdkond valdkonna haaval läbi ja kõik, kes tahavad kaasa rääkida, on enam kui oodatud.
Selleks, et kogu protsess saaks alata, tuleb aga läbirääkimiste alustamiseks ettepanek teha.

Maksumaksja
8 aastat tagasi
Reply to  Reimo Nebokat

Soovin valla maksumaksjana osaleda läbirääkimistel. Kuidas saan selles protsessis osaleda?

?
8 aastat tagasi

Kahju,et läänlases antud küsitlust ühinemise kohta ei saa uuesti vastata,sooviksin “ei tea ” vastuse muuta vastu-olekuks.