Soome ukulele virtuoos esineb kell 17 Rootsituru kohviku hoovis

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

_MKS9991

UkEt täiskoosseisus: vasakult Timo Haapala, Juha Väänänen. Rita Braga, Paul Moore ja Turkka Wahlbäck Foto: Markus Sein

Vihmasel neljapäeva õhtupoolikul kohtus Lääne Elu Augustibluusil esineva ukuleletrioga UkEt. Kohtumispaigaks sai Rootsituru kohvik, mille hoovis UkEtit täna kell 17 kontserti annab.

UkEt loodi 2012. aastal Helsingis kolmeliikmelisena. Juha Väänänen on Euroopa ukulele veteran, tunnustatud ukulele-ekspert ja produtsent. Timo Haapala on mitmeid aastaid mänginud traditsioonilisi vene keelpille, tuntust on ta kogunud oma kiire ja innovaatilise mängutehnikaga. Trio kolmas liige, Turrka Wahlbäck, bändi bassukulele mängija, on musitseerinud koos mitmete Soome legendidega.

Lisaks neile võib laval näha ka kaht külalismuusikut: Portugalist pärit Rita Bragat ja Inglismaa juurtega Paul Moore’i.

Haapsalut külastavad bändiliikmed esimest korda, kuid Eestis on nad koos erinevate koosseisudega käinud ja esinenud varemgi. Augustibluusi festivalist on muusikud kuulnud ainult head. „Bluusist olime kuulnud varem läbi muusikutest sõprade, kes nõustuvad üheskoos, et Augustibluus on olnud üks meeldejäävamaid esinemiskogemusi nende karjääri jooksul,” ütles trio liider Juha Väänänen.

Ukulelel musitseerimine on viimase paari aastaga muutunud üha enam populaarsemaks. UkEti teeb eriliseks nende poolt esitatavate žanrite variatsioon. „Meie bändi eristab teistest see, et lisame oma muusikasse nüansse erinevatest ajastutest ja žanritest, alustades barokiga, lõpetades folgiga,” ütles Häävänen.

Kodumaalt väljaspool tuuritamist alustas bänd alles hiljuti. Esimeseks välismaiseks esinemiseks oli eelmisel nädalal Tšehhi ukulele festival. Edasi viib bändi tee tagasi Soome, kus toimub Soome suurim ukulele festival Kukulele, kus ühtlasi avaldatakse ka koosseisu esimene album. „Esimesele albumile koondasime sellised palad, mis pea kõigile tuttavad on. Tuntud lugudega on alguses kergem läbi lüüa,“ sõnas bändi liige Timo Haapala.

UkEti kontsertidel võib kohata igas vanuses inimesi. „Noorim on olnud umbes kuuekuune, vanim aga üle 90,“ ütles Häävänen. „Ukulele kõnetab kõiki, olenemata vanusest. Niipea kui ukulele välja võtta, tuleb inimestel naeratus näole,“ lisas Väänänen.

„On võimatu olla vihane, kui sul on käes ukulele. Nii kui tõmbad üle keelte, kaovad koheselt kõik negatiivsed emotsioonid,“ ütles üks külalismängijatest Paul Moore.

Bändiliikmete sõnul sai muusikute koostöö alguse raamatukogust. Kokku saadi, sest tuli pakkumine teha erinevates Soome raamatukogudes ukulelet tutvustav minituur. „Meid võeti hästi vastu ja oodati lisaetteasteid. Siis tuli juba nimemõtlemine ja uue show planeerimine ja nii see pall veerema hakkas,“ sõnas Väänänen.

„Tihti alustavad ukulelemängijad sooloesinejatena, kuid tuuritades kohtutakse teiste põnevate muusikutega ja sealt algavad mitmed koostööprojektid. Nii oleme ka meie üksteist leidnud,” ütles Moore.

Muusikaelamuse pakkumise kõrval on UkEtil ka hariduslik missioon: külastatakse koole, kus lapsedki muusikategemises osalevad ja ukulelel kergemaid lugusid õppida saavad. Bändi sõnul sai koosseisu nimeks UkEt, sest Soomes on ukulele hüüdnimeks uke, lõppu lisatud t-täht on mitmuse väljendamiseks ja segaduse tekitamiseks. Samuti koos UkEtiga üles astuv Paul Moore saabus Eestisse otse Hawaiilt. Moore’i elu on juba 14 aastat keerelnud ümber ukulele. Tegemist on muusikuga, kes on elu jooksul tänu musitseerimisele jõudnud pea igasse maailmanurka.

„Tahan muusikaga inimesi aidata ja kokku tuua. Selle abil ei toimu küll üleöö suurt muutust, aga alustama peabki väikestest asjadest,” ütles Moore.

Ühtlasi on Moore käinud ukulelega musitseerimas ka kriisikolletes, näiteks Iisraelis. „Minu idee on ukulelega lasteni jõuda ja sellega neisse headust süstida. Eriti on selline lähenemine vajalik just konfliktide piirkonnas, sest lapsed on oma kodukoha tulevik ja nemad saavad üles kasvades paljutki muuta,” sõnas Moore.

Väänäse sõnul on ukulele enamat kui vaid muusikainstrument, sellel on nii kuulajatele kui ka mängijatele teraapiline mõju.

„Kuna ukulele langetab stressitaset, kasutatakse seda tihti haiglates, põhiliselt operatsioonile viidavate laste rahustamiseks. Soomes nimetatakse selliseid muusikuid haiglaklounideks, kelleks saamise üheks kriteeriumiks on vähemalt ühe instrumendi valdamine. Järjest enam on selleks üheks pilliks just ukulele. Olen tegelenud juba aastaid haigla klounide muusikalise koolitamisega,“ rääkis Väänänen.

Reedese esinemise osas loodab koosseis ilusa ilma peale.

„Loodame, et vihm jääb järgi ja inimesed tulevad meie etteastet nautima. Eesmärk on ühes publikuga meeldiva elamuse osaliseks saada ja hetke nautida,“ oli bändi ühine arvamus.

„Ehk leiab laval aset ka mõni ootamatu üllatus,“ vihjas Haapala.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments