0

Rälby tuuleveski sai ehitaja nimeplaadi

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rälby tuuleveskil avati eile, mil küla pidas traditsioonilist laata, veskiehitaja Egil Hamnholm auks nimeplaat kirjaga "Egili tuulik. Egil väderkvarn".

Rälby külaseltsi juhatuse esimehe Ene Sarapuu sõnul püstitati veski külaplatsile küll juba 1999. aastal, kuid nüüd otsustati nimeplaadiga ära märkida ka selle ehitaja Egil Hamnholm. "Egil on juba eakas mees ja tahtsime, et tema nimi oleks veski tegijana jäädvustatud. Veski püstitamine oli tema algatus ja töö," lisas ta.

Rälby külast pärit Egil Hamnholm läks sõja-aastatel Rootsi ja kui Eesti taas iseseisvus, sai ta taas võimaluse kodusaart külastada. Veski ehituse võttis ta ette sellepärast, et ei Rälbys ega kogu Vormsil polnud säilinud enam ühtegi vana tüüpi tuuleveskit. Ene Sarapuu sõnul oli varem Rälby külas kaheksa veskit, millest säilinud on vaid üks veski emapuu.

Hamnholm valmistas 1998. aastal Rootsis vanade jooniste järgi veski detailid, mis 1999. aastal purjekaga Vormsile toodi ja Rälby külas püsti pandi. Püstitamise juures olid jõu ja nõuga abiks nii endised rannarootslased kui praegused saare elanikud. "2000. aastal jahvatasime siin koos Lennart Meriga jahu," meenutas Sarapuu.

Rälby veskis, mida külaselts kasutab näituse- ja käsitöömüügi kohana, on olemas kogu veskisüsteem ja saab uurida tuuleveski tööpõhimõtet. 

Nimetahvli avasid veskil vallavanem Tanel Viks, Ene Sarapuu ja vormisrootslane Lasse Algot Lindström.

Fotod Meeme Veisson 

0458 Olavipäevade laat 0461 Olavipäevade laat 0465 Olavipäevade laat 0474 Olavipäevade laat 0476 Olavipäeva laat  copy

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz