Lugeja küsib: Kas kohe pärast lapsehoolduspuhkust saab jääda põhipuhkusele?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

 

Lugeja küsib: Mu lapsehoolduspuhkus hakkab lõppema, laps saab peagi kolmeaastaseks. Enne dekreetpuhkust ma oma põhipuhkust ei kasutanud. Kas mul on õigus end vormistada tööle, aga jääda kohe puhkusele?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ingrid Iter.

Seadus näeb ette töötajate ringi, kellel on õigus nõuda põhipuhkust neile sobival ajal. Teiste hulgas on vanemal õigus nõuda puhkust vahetult pärast lapsehoolduspuhkust. Kui töötajal jäi enne rasedus- ja sünnituspuhkusele minekut põhipuhkus kasutamata, on tal seda võimalik kasutada ka pärast lapsehoolduspuhkust, sest põhipuhkuse nõude aegumine peatub ajaks, mil töötaja kasutab rasedus- ja sünnituspuhkust ning lapsehoolduspuhkust.

Töötajal on võimalik kasutada kohe pärast lapsehoolduspuhkust nii enne rasedus- ja sünnituspuhkusele jäämist kogunenud puhkusepäevi kui ka rasedus- ja sünnituspuhkuse aja eest kogunenud puhkusepäevi.

Nimelt arvestatakse ka need 140 kalendripäeva põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka. Lapsehoolduspuhkusel viibitud aja eest töötaja põhipuhkust juurde ei teeni.

Veel on töötajal õigus nõuda põhipuhkust aja eest, mis jääb lapsehoolduspuhkuse lõppemise ja kalendriaasta lõpu vahele, sest põhipuhkuse nõue tähendab kogu puhkuse nõuet jooksva kalendriaasta eest. Kui töötaja lahkub töölt enne kasutatud põhipuhkuse väljatöötamist, on tööandjal õigus tasu väljatöötamata põhipuhkuse päevade eest töötaja lõpparvest kinni pidada.

Puhkuse kasutamiseks peab töötaja esitama tööandjale avalduse vähemalt 14 kalendripäeva enne puhkusele jäämist. Avalduse võib esitada nii paberkandjal kui ka e-kirja teel.

Kui töötaja katkestab lapsehoolduspuhkuse ja soovib kohe kasutada ära põhipuhkuse, tuleks avaldused lapsehoolduspuhkuse katkestamiseks ja põhipuhkuse kasutamiseks esitada ühel ajal, sest mõlemal juhul eeldab seadus, et sellest tuleb teatada 14 kalendripäeva ette.

Liisa Prööm
Tööinspektsiooni teabe peaspetsialist

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
bla
8 aastat tagasi

Ikka saab, võtke välja lapsehoolduspuhkus kindlasti 3 aastat, siis põhipuhkus, lapsepäevad, õppepuhkus kuskil kutsekas käimiseks ja siis ka haiguspäevad iga nohu korral. Pärast seda on ka täielik õigus imestada, et palk kolleegidega võrreldes olematu, “palgalõhed”, uut tööd raske leida ja muud värgid.

hehh
8 aastat tagasi
Reply to  bla

rumal kommentaar. Palgalõhe on hoopis midagi muud kui erinevast ahridustasemest, töökogemusest ja staasist tulenev palga erinevus. Ka on igal inimesel õigus kasutada seadusega ette nähtud hüvesid – põhipuhkus, lastepäevad, õppepuhkus ( nii naistel kui meestel) ja miks peakski need kasutamata jätma? Töö aeg mida töötaja ettevõttele palga astu vahetab on samasugune teenus nagu poest piima ostmine Teatud summa eest saab teatud tasemel hüvesid. Mõni tööandja on rahul odava “ei tea mis päristolu ja kvaliteediga” tootega ja tal on savi kas ja kui haritud, puhanud ja jätkusuutlik tema töötaja on, teine eelistab kvaliteeti, tahab et tema töötaja pidevalt areneks (ja võmaldab… Loe rohkem »

Eeru
8 aastat tagasi

Muidugi saab, kullake!