0

Telgmaa galeriis on Rein Meresaare unenäolised maalid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Karja tänaval Ülo Telgmaa galeriis on sellest nädalast üleval tallinlase Rein Meresaare suure formaadiga akrüülimaalid.

Mullu Tallinna Raekoja platsil asuva Õpetajate maja näituse tarvis tehtud piltidel on üks ühine nimi, „Jalutuskäik mööda Eestit”. Teid ja radu, metsa, merd ja inimesi näeb neil piltidel küll, aga nii nagu kunstnik on neid näinud. Näituse nimipildil on meri, õhtu ja loojang, väike lainesäbru keskel.

 „Miks ei või vee peal jalutada,” ütleb Rein Meresaar. „Ega maapind ole ainuke, mis meid kannab.”

Muidugi. Kunst ja kunstnik on kõikvõimsad.

Mõnel pildil aimub värvidest ja vormidest kuldset viljapõldu looduse stiihia meelevallas. Teisal otsib Meresaar tumedast veest meresaart. „See on käega katsuda,” ütleb ta.

Õrnad haldjalikud naised on tal kui mõistatuslikud viirastused unelainetes, embrüona munakoores või Valge Daami vahupilvena. Kuldne ingel galerii aknal annab tänaval kõndijale näituse maitseproovi.

Metsa on Meresaar maalinud ka, aga see on värvide mets, eriti intensiivsete värvide pillerkaar. „Kolm-neli kihti värvi on selle pildi all, enne kui sain metsa, mis allub taevale,” ütleb Meresaar. „Kilomeeter maast eemal kõnnin siin pilvede taevariigis.”

Meresaar pühendas Haapsalu näituse Läänemaal elavale lapsepõlvesõbrale Raulile.

 Rein Meresaar korraldab koos abikaasa Mariaga Tallinnas „Tallinna kunstituulte”-nimelist kunstinäitust. Tammsaare parki seab ta kaheks päevaks üles mitukümmend telki, mullu oli neid 30, ja kutsub neisse oma töid näitama kunstnikke Eesti eri paigust. Seal on esinenud ka Haapsalu kunstnikud Ülo Telgmaa ja Ahto Laadoga.

Selle aasta „Tallinna kunstituuled” tulevad augustis. 

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_6866 IMG_6872 IMG_6892

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz