Martnas tassis karu mesipuu metsa

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Arvo Kirs

Lõhutud mesipuu

Martna vallas Jõesse külas lõhkus karu täna öösel mesipuu.

„Arvatakse, et ainult Nõva kandis karud rüüstavad, aga meil ka,” nentis Jõesse küla mesinik Arvo Kirs (fotol).

Kirsi mesilas on paar-kolmkümmend taru, mõned neist on ta viinud elumajast eemale metsatuka äärde korjemaale. Lõhutud mesipuu leidis metsast täna hommikul Selve Kirs.

„Arvo kutsus, et tatrapõllus on karu käinud. Läksin siis vaatama, kust ta tuli ja kuhu läks. Siis torgatas pähe, et ehk otsis taru, ja oligi. Läksin-vaatasin, taru kõik uppi löödud, kõik oli pilla-palla. Kohe hirm hakkas. Panin jooksu,” rääkis Selve Kirs.

Metsaveerel olnud taru oli karu nelja-viie meetri kaugusele metsa tassinud ja laiali lammutanud. Metsa oli tassitud ka taru all olnud vana autorehv.

„Ütlevad, et karu võtab taru sülle nagu mees ja viib, kuhu vaja. Isegi kärgi ei ole alles. Kas ta on kärjed kaasa viinud või kohapeal ära söönud… Miks ta kummi kaasa võttis, seda ei tea,” arutles Arvo Kirs.

Karu oli nahka pannud ka haude. Kirs hindas kahju suuruseks 300–400 eurot.

Karu jäljed leidis Arvo Kirs täna hommikul maja lähistelt tatrapõllult, mida läks varavalges harima. Arvo Kirs ütles, et pidas jälgi esialgu inimese jälgedeks, aga siis vaatas, et polegi nagu inimese jälgede moodi.

„Esialgu vaatasin, et meie rahvas on hakanud imelikke jälgi tegema ja päta-päta lühikesi samme astuma. Sellised sügavad kolmnurksed jäljed olid,” kirjeldas Arvo Kirs.

Arvo Kirs arvab, et karu piiras tatrapõllu pealt taluõue peal olevaid mesipuid, aga koer ehk haukus ja karu läks kergema vastupanu teed: võttis ette metsatuka ääres asuva „ohutuma” taru.

Arvo Kirsi sõnul on „läbikäijaid” karusid Jõesse kandis näha olnud ka varem, midagi pahandust ei ole loomad aga enne teinud. Ka pole teada, kas Kirside mesitaru käis lõhkumas üks või mitu looma, sest metsloomade söödaplatsil on Arvo Kirsi sõnul korraga näha olnud lausa kolme karu.

Uue ründe vastu ei oska Arvo Kirs midagi ette võtta.

„Ütlevad, et kui karu on juba hakanud võtma, siis ta võtab. Keskkonnainspektor soovitas panna elektrikarjuse, aga Nõva kandi omad ütlevad, et see ei aita: lõhub karjuse ka ära,” ütles Arvo Kirs.

 

Fotod: Eduard Laur
    
   

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igal oma kiiks
8 aastat tagasi

Enda nahka turule küll ei tasu viia,kui -siis ikka karu oma…Paneks metsaservale kõlaritega musa Mati lauluga ,,Karu elab loomaaias,, jms.,siis ehk polekski pauku tarvis teha.Ise magaks toas vaikselt.Karu on tark loom,saab aru…

mõttekas
8 aastat tagasi

Karu veel laskmata,aga siiski võiks nahka juba jagama hakata…..Mis temaga teha ja palju keegi saab….

Marika
8 aastat tagasi

Vägev vend!

Karumõmm
8 aastat tagasi

Eestimaal on terve Pihkupeksupealinna jagu karusid tegelikkuses…
Miks topitakse arvu 700 kui tegelikkuses 7000—-

karuaru
8 aastat tagasi

Püüaks kuidagi aidata,et karud kaugele läheksid.Kui kombainis püssiga passida,peaks küll saama neile säru teha.Kivi kotti….

siku
8 aastat tagasi

ise küsin,ise vastan

kodanik
8 aastat tagasi

normaalne oleks mõista, et metsloom ka aeg.ajalt inimestelt “matti” võtab. See, mida me looduses inimestena teinud oleme, on niikuinii tuhandetes kordades häbiväärsem ja kahjulikum tegevus. Pole hullu, kui 20st tarust üks metsa läks. Küsimus võiks olla, miks karu metsast välja tuli üleüldse? Kas ehk oleme metsa liiga lagedaks raiunud? Sigadele söögiplatse liiga inimasustuse juurde tekitanud, et endal mugavam oleks sigu lasta? Kõige primitiivsem mõtteviis ongi selline, et tekitame aga inimestele elamisruumi juurde, ehitame kõik kohad oma infrat täis ja siis laseme kõik loomad ka maha, sest nad “elavad jalus”, ehk on territooriumil, mis ürgselt nende elupaiga moodustanud on. Peale selle… Loe rohkem »

Kas
8 aastat tagasi
Reply to  kodanik

“kodanik”elab linnas või maal?Muidu see keskonnajutt on muidugi õige,aga kui elad maal ja püüad looduselähedaselt toitu toota,aga hunt murrab lamba,siga võtab kartuli ja nüüd veel karu…just selline see meie maaelaniku eluke tihti on.Linnas võib elada nii,et kaup tuleb mürgipritsitud suurtootmisest kusagil kaugel.Samas tekib küsimus kes siis rohkem seda keskkonda koormab,kui kogu planeeti silmas pidada.Selline mõttekoht siis.

kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Kas

kodanik elab maal:) ja teeb samuti meele mõruks, kui metsloom kartulivagudes möllamas käib. Siiani pole veel nii hullusti möllanud, et oleks tulnud tahtmine püssi või granaadi järgi haarata. Või pole seda tüüpi kodanik lihtsalt.

triin
8 aastat tagasi

imelikud inimesed siin – kohe tina andma. Kui mõni inimene sult mett varastab, oled ka kõva mees tina andma või? vaevalt.Pealekauba loom on loom, iga asja pärast kohe püss haarata, on ikka väga madalalaubalise mõtlemine. 🙂

Karumõmm
8 aastat tagasi

karjus ei aita..aitab ainult püssi kuul…Läänemaal on karusid kuni 100…
Keskkonnainspektsioon keeldub seda karmi tõde tunnistamast rahalistel kaalutlustel..

pook
8 aastat tagasi

Tina tuleb anda krt!