Valitsus toetab üksnes vabatahtlikku pagulaste vastuvõtmist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Migrants wait to disembark in the Sicilian harbour of Augusta

Põgenikud ootavad Itaalia sadamas maalepääsu. SCANPIX

 

Valitsus kujundas seisukoha Euroopa rände tegevuskava kohta. Valitsuse seisukoha järgi on Eesti valmis vabatahtlikult vastu võtma piiratud arvu põgenikke, mis vastab Eesti rahvastiku ja majanduse osakaalule Euroopa Liidus.

 

Valitsuse liikmed on seisukohal, et Eesti ei saa jääda Vahemere rändekriisi pealtvaatajaks, vaid ka meil tuleb anda oma vabatahtlik panus kriisi tagajärgede leevendamiseks ja rändesurve all olevate riikide abistamiseks.

 

Valitsus on seisukohal, et pagulaste vabatahtlikul vastuvõtmisel tuleb arvestada Eesti rahvastiku (0,26 protsenti Euroopa Liidu omast) ja majanduse osakaalu Euroopa Liidus (Eesti puhul 0,14 protsenti Euroopa Liidu omast) ning pagulaste soovi Eestisse ümber paikneda.

 

Valitsus on jätkuvalt positsioonil, et Eesti ei saa nõustuda Euroopa Komisjoni pakutud kohustuslike kvootidega.

 

Valitsus peab jätkuvalt oluliseks rändesurve all olevate liikmesriikide abistamist ka kohapeal ning probleemide tekkepõhjustega tegelemist, näiteks Frontexi operatsioonid.

 

Pagulaste majutamise, toitlustamise ja kohanemise ning lõimumise kulud on võimalik suures osas katta Euroopa Liidu vahenditest, Euroopa Komisjon eraldab liikmesriigile iga pagulase kohta ühekordse toetuse 6000 eurot ja samuti on võimalik kasutada Eestile juba eraldatud välisvahendeid. Eesti riigi kanda jäävad kulud on veel täpsustamisel.

 

Euroopa Komisjoni 13. mail tehtud ettepaneku järgi peaks Eesti võtma ümberasustamise (1,63 protsenti ehk 326 inimest) ja ümberpaigutamise (1,85 protsenti ehk 738 inimest) programmide raames kokku vastu 1064 pagulast.

 

Eesti seisukohtad Euroopa Liidu ümberpaigutamise ja –asustamise mehhanismide suhtes kinnitab riigikogu 12. juunil, justiits- ja siseministrite kohtumiseks 16. juunil. 25. juunil toimub Brüsselis Euroopa Ülemkogu, kus riigid ütlevad välja oma seisukoha komisjoni ettepaneku osas. 

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
8 aastat tagasi

Peaasi et välja teevad ka selle 6 tonni eest!

Gen.
8 aastat tagasi

Õnneks toetab valitsus vabatahtlikku pagulaste vastuvõttu. Sest neid illegaale peab ka Haapsalu maksumaksja hakkama toitma. Kas loo autor otsib endale (moslemist) meest ?Või on tal vaba tuba,et külalisi vastu võtta ?

aga
8 aastat tagasi

miks peaks EL meie pärast muretsema.Meie (eestlased )oleme valinud kakskümmend aastat samu inimesi võimule.Mis pildi see meist jätab ? Just selle,et oleme oma eluga rahul.Ni et pole vaja nüüd nutta ja hädaldada.

Liiv
8 aastat tagasi
Reply to  aga

Selleks et me neid samu inimesi valime on kindlasd põhjused. Selle meedia kaudu asjupesuga alsuatas natsi saksamaa. Sealt edasi liikus see SSSRi ja USAsse. Aga siit võib liivi luulega jätkata kuid see käib EL ajupesu kohta – Kui mina olin veel väikene mees,
üks helin mul helises rinna sees.

Ja kui mina sirgusin suuremaks,
läks helingi rinna sees kangemaks.

Nüüd on see helin pea matnud mind,
ta alla rusuks on raugenud rind.

See helin mu elu ja minu hing,
tal kitsas on jäänud maapäälne ring.

kahju ainult
8 aastat tagasi

et EL ei leia raha eestlase majutamiseks, toitlustamiseks ja tööga kindlustamiseks tema omal maal

EL
8 aastat tagasi

No siis on ju kõik korras. Kui Euroopa liit tahab siis tahame meie ka. Ega me ilma asjata enda maapiirkondasid pole tühjaks küüditanud. Olgu tervitatud odav orjatööjõud – kiidavad kerhtiva resiimiparteide rahastahajad teemale takka.