SUUR GALERII: HÕFFi avarongkäik 1980. stiilis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 90

Neljapäeva õhtul kaklesid Freddy Krueger ja Jason Voorhees diskotüdrukute kiljumise ning zombide mörina saatel Haapsalu kümnenda õõvafilmifestivali avatuks.

HÕFF sai kümneseks. Kui asi niisama edukalt edasi läheb, saavad praeguste korraldajate lapsed ja lapselapsed 2055. aastal festivali juubelit pidada.

Rahumeelsem algus

Tänavune, kümnes HÕFF tuli rahulikumalt kui mõnel varasemal aastal. Rongkäigus oli vähem õõva, sest saemehi tänavu möllamas polnud, ning ka linnajuhid ei võtnud avalikult festivali sobimatuse kohta sõna.

Mullu teatas Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid oma Facebooki-seinal, et on aselinnapea Peeter Vikmaniga korduvalt arutanud, et „õudsed filmid ei sobi Haapsallu, erootika, armastus, ajalugu, usk – see sobib”. Toona lootis Karilaid, et küllap mõistab viimaks linnapea Urmas Sukles sama.

Volikogu esimehe mullusesse väljaütlemisse on koondunud paljude haapsallaste arvamus, et õõvakinole pole ses väikeses ja sümpaatses nukulinnakeses kohta. Pealegi olla elu niigi õudne. Neil, kes õudus- ja fantaasiafilmidest lugu peavad, on kindel veendumus, et Haapsalu tuntuim märk Valge Daam, turunduse alus ja kuvandi vundament, on kõige klassikalisem tondilugu. Linna, mis toitub kummitusloost, sobib õudusfilmide festival nagu aju zombi suhu.

Diskolik stiilipidu

Rongkäigus osalejaid oli Haapsalu kaubamaja peasissekäigu ees esmapilgul raske tuvastada. Pigem tundus, et poodi on midagi defitsiitsemat müüki tulnud ning sooduspakkumise ootuses on sissekäik ummistatud. Poest tulnud või sinna sisenejad põikavad neist mööda,külg ees, silmad maas. Et mine tea, mis siis juhtub, kui mõnele tegelasele silma vaatad.

Trenditeadlikum publik oli end parkla serva ning Posti tänava veerde paremaile vaatekohtadele seadnud. Need, kes kunagi telerist „Knight Riderit” neelasid, patsutasid parklas lösutavat KITTi ja imetlesid vaat et ainult kõlareist koosnevat autot. Tundus, et KITT püüdis sellest imeloomast vähem pilke.

Äkitselt võpatas kõlariauto ning üle kaubamaja esise kaikus kaheksakümnendate kultusseriaali „Knight Rider” tunnusmuusika. Plikad kiljusid, jalad tõusid üha kõrgemale, piltnikud klõpsasid justnagu hopakki tantsides rongkäigulistest igast asendist pilte. Tuhandeid, kümneid tuhandeid pilte. Puldiga tegelane kolonni peas tüüris pea kohal tiirlevat drooni.

Esimeseks tõsisemaks löömaks läks linnavalitsuse esisel muruplatsil. Mingid relvastatud kollid olid hirmust kiljuvad diskotüdrukud põõsaste ette rivistanud, Freddy Krueger õudukast „Elm Streeti luupainaja” ning Jason Voorhees filmist „Reede, 13.” (Friday the 13th) võtsid vastastikku ähvardavaid poose. Freddy konksküüned vuhisesid läbi õhu, Jason sähvas vastuseks hiigelnoaga.

Kõnniteel seisva rahvahulga jalge vahelt roomasid kohale zombid. Tuttavad näod, tuvastasid läbi kaamerasilma. Kus nad aastakese vahepeal konutanud on, mõtlesin. Meik tundus igatahes värske olevat.

Freddy sähvas oma käärjate küünistega ning Jason vappus. Jäi siiski vaarudes jalgele püsima.

Piigad kiljusid õudusest. Zombid olid end käpakile ajanud ning mörisesid hirmuäratavalt. Need, keda õõvaaeg karvavõrdki ei huvitanud, üritasid kõnniteel üle zombide edasi astuda.

Läbi õhu sähvas Jasoni nuga ning Freddy varises põrmu. Piigad kargasid Jasonile rõõmust kaela. Musirahe.

Kõrvaltänavas maandus ilmselt ufo, sest justnagu maa alt ilmusid lagedale tegelased, keda võis tulnukaks pidada. Jagasid andrusansiplikke fooliummütse. Ka rongkäiku seirav õõvaasjatundja Mart Sander sai endale ühe.

Diskorütmide saatel liikus kirev seltskond edasi. Freddy oli end jalule ajanud ning enam Jasonile kallale ei tükkinud. Kultuurimaja esisel oli mingi relvastatud jõuk kiselnud nii, et kõikjal vedeles laipu. Inimjäänused lohistati minema ning platsi vallutasid diskopiigad.

Õõvaaeg on alanud.

Ungru lossi öökino

Neljapäeva õhtul kell kümme algas Ungru lossi varemeis kinoõhtu. Sadakond õõvahuvilist sai seal vaadata maailma filmiklassikasse kuuluvat Mario Bava 1960. aastal vändatud kultusteost „Saatana mask”. Uudistajaid oli meilt ja mujaltki, sest oma teki rullisid „kinosaali” laiali norrakad, kes olid tulnud koos koertega.

„See film sobib siia õhkkonda nagu valatult,” rääkis Mart Sander vene kirjaniku Nikolai Gogoli teose „Vii” ainetel vändatud linateose sissejuhatuseks. „See film on lihtsalt nii hea.”

Sander meenutas, et Nõukogude kineastid tegid „Viist” 1967. aastal oma versiooni. „Mis on Bava omast tegelikult õudsem,” lausus Sander.

Bavast rääkides meenutas Mart Sander, et itaallane saanuks tänavu saja-aastaseks ning et „Saatana maski” filmimiseks antud talle kuus nädalat. „Poole rohkem, kui Itaalia filmidele tol ajal tavaliselt anti.”


Ungru lossi öökino pilte leiab siit.

Mulluse õõvafestivali zombierongkäigu galerii leiab siit.

Fotod: Urmas Lauri

HÕFFi avarongkäik 004 HÕFFi avarongkäik 011 HÕFFi avarongkäik 013 HÕFFi avarongkäik 020 HÕFFi avarongkäik 023 HÕFFi avarongkäik 032 HÕFFi avarongkäik 048 HÕFFi avarongkäik 051 HÕFFi avarongkäik 054 HÕFFi avarongkäik 056 HÕFFi avarongkäik 060 HÕFFi avarongkäik 066 HÕFFi avarongkäik 067 HÕFFi avarongkäik 070 HÕFFi avarongkäik 076 HÕFFi avarongkäik 078 HÕFFi avarongkäik 079 HÕFFi avarongkäik 089 HÕFFi avarongkäik 094 HÕFFi avarongkäik 104 HÕFFi avarongkäik 111 HÕFFi avarongkäik 115 HÕFFi avarongkäik 117 HÕFFi avarongkäik 121 HÕFFi avarongkäik 123 HÕFFi avarongkäik 132 HÕFFi avarongkäik 135 HÕFFi avarongkäik 138 HÕFFi avarongkäik 145 HÕFFi avarongkäik 151 HÕFFi avarongkäik 154 HÕFFi avarongkäik 155 HÕFFi avarongkäik 158 HÕFFi avarongkäik 159 HÕFFi avarongkäik 167 HÕFFi avarongkäik 173 HÕFFi avarongkäik 174 HÕFFi avarongkäik 176 HÕFFi avarongkäik 178 HÕFFi avarongkäik 190 HÕFFi avarongkäik 192 HÕFFi avarongkäik 197 HÕFFi avarongkäik 210 HÕFFi avarongkäik 211 HÕFFi avarongkäik 220 HÕFFi avarongkäik 222 HÕFFi avarongkäik 223 HÕFFi avarongkäik 225 HÕFFi avarongkäik 228 HÕFFi avarongkäik 230 HÕFFi avarongkäik 233 HÕFFi avarongkäik 244 HÕFFi avarongkäik 247 HÕFFi avarongkäik 249 HÕFFi avarongkäik 251 HÕFFi avarongkäik 254 HÕFFi avarongkäik 255 HÕFFi avarongkäik 262 HÕFFi avarongkäik 263 HÕFFi avarongkäik 265 HÕFFi avarongkäik 270 HÕFFi avarongkäik 274 HÕFFi avarongkäik 277 HÕFFi avarongkäik 280 HÕFFi avarongkäik 284 HÕFFi avarongkäik 290 HÕFFi avarongkäik 292HÕFFi avarongkäik 296 HÕFFi avarongkäik 297 HÕFFi avarongkäik 299 HÕFFi avarongkäik 306 HÕFFi avarongkäik 313 HÕFFi avarongkäik 325 HÕFFi avarongkäik 326 HÕFFi avarongkäik 331 HÕFFi avarongkäik 335 HÕFFi avarongkäik 339 HÕFFi avarongkäik 345 HÕFFi avarongkäik 346 HÕFFi avarongkäik 348 HÕFFi avarongkäik 351 HÕFFi avarongkäik 358 HÕFFi avarongkäik 361 HÕFFi avarongkäik 362 HÕFFi avarongkäik 364 HÕFFi avarongkäik 365 HÕFFi avarongkäik 371 HÕFFi avarongkäik 372 HÕFFi avarongkäik 376 HÕFFi avarongkäik 377

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tänavune HÕFF tuleb ilma zombiparaadita | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vaata mulluse HÕFFI avarongkäigu pilte siit. […]

Kümnes HÕFF tegi uue vaatajarekordi | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] Fotoseeriat HÕFFi avarongkäigust saab vaadata siit. […]

Larry
8 aastat tagasi

Elagu haapsalu esipolitseinik Kaido Lukk!!!!

Õõvane laupäev mudalinnas | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] Pilte festivali avarongkäigust leiab siit. […]

Galerii: HÖFFi öökino Ungru lossis | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] HÖFFi avaparaadi pilte saab vaadata siit. […]

Anonüümne
8 aastat tagasi

Polnud külm

-boonus
8 aastat tagasi

tiba jahe ilm.

IRL
8 aastat tagasi

Reformierakonna valijad pidasid kokkutulekut. Hiljem saab sellest poliitika.