3

NATO harjutas taas Balti õhuruumi kaitsmist

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (2)USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium

Täna lõppes Balti riikide õhuruumis kahekümnes NATO õhuväeharjutus BRTE, kus osalesid Eesti, Läti, Leedu, Itaalia, Poola, Belgia ning Rootsi ja Soome õhuvägede üksused.

Seekordse õppuse keskmeks oli Läti ning suur osa õhk-maa harjutusi viidi läbi Adaži harjutusalal Lätis. Eesti õhuväest osalesid harjutusel õhutulejuhid. Tulejuhtide ülesanne on lahinguolukorras tegutseda eesliinil maaväe üksuste juures ning juhtida ja kontrollida õhusõidukite rünnakut vastase vastu.

Õhk-maa harjutuste kõrval sooritati BRTE käigus ka hulk õhk-õhk harjutusi. Harjutusel osalesid kõik praegu Balti õhuturbesse panustavad õhuväed. Leedu Šiauliai lennubaasis peavad praegu valvekorda Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29, Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Belgia hävitajad F-16 ning Ämaris on Hispaania hävitajad Eurofighter. BRTE harjutusel osalesid ka Rootsi hävitajad Gripen ning Soome hävitajad F-18 Hornet. Harjutuse käigus külastasid Soome hävitajad ka Ämari lennubaasi.

Esimese BRTE (Baltic Region Training Event) korraldas NATO 2008. aasta oktoobris. BRTE sarja harjutusi viiakse läbi kolm korda aastas, iga kord on õppuse keskus ühes Balti riigis. Harjutuse eesmärk on Balti õhuturbes osalevate hävituslendurite koostöö harjutamine Balti riikide õhuvägedega. Ajaliselt on harjutused planeeritud nii, et kõik iga nelja kuu tagant vahetuvad NATO õhuturbehävitajate rotatsioonid saaksid osaleda ühel BRTEl.

Varem on BRTEl harjutatud otsingu- ja päästeoperatsioone, rahvusvaheliste abipakkide kohaletoimetamist, õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes, taktikalise õhutuletoetuse andmist maismaaoperatsiooni toetuseks, õhukaitsetegevust ründava vastase vastu ning tankimist õhus.

Järgmine BRTE sarja õhuväeharjutus toimub juuni alguses ning selle kese asub Eestis.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tont.
Tont.

Vanema inimesena on meeles,kuidas venelaste hävitajad madalalt üle Haapsalu lendasid. Me peaks õnnelikud olema,et Natos ja El is oleme. Meie pisiriik ei anna palju valikuid…

lendur
lendur

Maandusid mitte ei lennanud.Mustamäel näeb samat pilti mis kunagi siin oli ainult et aru saada tuleb kõik autod seisma jätta.Kui on soovi meenutada vanu aegu minge Keilasse.

jep!
jep!

Tuleb tuttavlik ette:analüüsid ei näita,aga (looduse)kannatused on ilmselged.Kaua ta võidelda jaksab?Pea liiva alla peitmine ei aita.Too aga dokumendid ja tõesta?Tuleb lõpetada turbatootmine,enne kui lõplikult hilja.Ühe “maamehe”juttki võib olla arukam,kui kõrgete ametkondade oma.Ei saa jätkata loodustasakaalu hävitamist…..

wpDiscuz